Contact
 1. 5486-Endo-echografie via slokdarm

Door middel van een endo-echografie (EUS) via de slokdarm onderzoekt de longarts lymfeklieren in de bovenbuik en tussen de longen. Hier leest u wat u van de opname en de endo-echografie kunt verwachten.

Wat is een EUS (endoscopic ultrasound)?

Een endo-echografie (= EUS) is een onderzoek waarbij beeldopnamen worden gemaakt van de klieren in de bovenbuik en tussen de longen. De opnamen worden gemaakt met behulp van onhoorbare geluidsgolven (echografie). Het maken van de opnamen is daarom geheel onschadelijk.
De echo-opnamen worden 'van binnenuit' gemaakt. De arts brengt een flexibele slang (= endoscoop) via uw mond en slokdarm naar uw maag. Deze endoscoop heeft een dikte van ongeveer een centimeter. Aan het uiteinde van de endoscoop zit een echoapparaatje dat de opnames maakt.
Voorafgaand aan het onderzoek krijgt u lichte sedatie toegediend, zodat u het onderzoek ontspannen of licht slapend zult ondergaan.

Voorbereiding

 • Vier uur vóór het onderzoek mag u nog een beschuitje en een kopje thee hebben.
  Daarna mag u niets meer eten en drinken.
 • Wanneer u medicijnen gebruikt, wilt u dan uw medicatieoverzicht meenemen? *
 • Gebruikt u insuline, overleg dan met uw behandelend arts wat u mag spuiten in verband met het nuchter zijn voor het onderzoek. U mag uw glucosemeter meenemen.
 • Gebruikt u 's ochtends medicijnen? Overlegt u dan met uw behandelend arts of u die kunt overslaan of later kunt innemen.
 • Het gebruik van bloedverdunners moet u in overleg met uw arts indien nodig enkele dagen vóór het onderzoek stoppen.
 • Draag tijdens het onderzoek geen knellende kleding.
 • In verband met de verdoving raden we u dringend aan om na het onderzoek niet zelf naar huis te rijden. Neem daarom iemand mee die u naar huis kan brengen. Komt u met het openbaar vervoer? Ook dan adviseren wij u iemand mee te nemen.*

Onderzoek

Het onderzoek vindt plaats op de bronchoscopiekamer van de poli longgeneeskunde.
Voordat het onderzoek begint, legt een verpleegkundige u uit wat er precies gaat gebeuren. Nadat u hebt plaatsgenomen op een bed, wordt er een infuusnaaldje ingebracht. Via de infuusnaald wordt later lichte sedatie toegediend.
De meeste patiënten worden van dit middel ontspannen, sommige patiënten raken in een lichte slaap. De meeste mensen herinneren zich na afloop weinig tot niets van het onderzoek. Het kan voorkomen dat het onderzoek door een andere longarts dan uw eigen behandelend longarts wordt uitgevoerd.

Verdoving

U krijgt een knijpertje aan een vingertop. Het knijpertje (saturatiemeter) registreert uw hartslag en het zuurstofgehalte in uw bloed. De analist zal u verzoeken uw eventuele  gebitprothese uit te doen. Daarna worden uw keel en stembanden worden verdoofd met behulp van een spray en een vloeistof. Deze hebben een bittere smaak en geven u een gevoelloze keel. Verder krijgt u van de analist een zuurstofslangetje in uw neus, zodat er extra zuurstof toegediend kan worden.

Inbrengen scoop

Het onderzoek vindt plaats in zijligging. U krijgt een bijtring tussen uw kaken ter bescherming van de endoscoop. Als u denkt dat uw gebit schade kan ondervinden van het te hard bijten op de bijtring, bespreekt u dit dan voorafgaande aan het onderzoek met de arts die u voor het onderzoek heeft doorverwezen. Daarna dient de longarts lichte sedatie toe via de infuusnaald. Vervolgens brengt de longarts de endoscoop in via uw mond en vraagt u te slikken. Omdat u hooguit in een lichte slaap bent, kunt u deze instructies waarschijnlijk nog goed opvolgen. Terwijl u slikt, schuift de arts voorzichtig de endoscoop in uw slokdarm en naar uw maag.
De endoscoop laat de luchtwegen vrij; u kunt tijdens het onderzoek gewoon ademen.

Afbeelding endo-echografie via de slokdarmAfbeelding 1

Het onderzoek zelf

De longarts gaat op zoek naar de lymfeklieren. Als deze klieren goed zichtbaar zijn, prikt hij deze met een dunne holle naald aan en zuigt hij een kleine hoeveelheid materiaal op voor nader onderzoek. Dit aanprikken (punctie) van de klieren wordt een aantal malen herhaald.

Duur van het onderzoek

De voorbereidingen en het onderzoek nemen samen ongeveer een uur in beslag. Daarna blijft u nog een uur op de uitslaapkamer.

Lichte sedatie

Voordeel

Het voordeel van licht slapen tijdens het onderzoek is dat u er weinig van merkt. Het onderzoek zou anders onaangenaam kunnen zijn. Omdat u nu ontspannen bent, verloopt het onderzoek in het algemeen ook gemakkelijker.

Nadeel

Een nadeel kan zijn dat u nog enkele uren wat suf bent en misschien het stukje herinnering aan het onderzoek mist.
In zeldzame gevallen kan er vanwege lichte sedatie problemen ontstaan met de ademhaling of de hartfunctie. Dit komt voor bij één tot zes op de duizend patiënten. Deze problemen zijn meestal goed te behandelen met medicijnen.

Na het onderzoek

Na het onderzoek blijft u nog een uur op de dagverpleging van de bronchoscopiekamer om uit te slapen. Wanneer u goed wakker bent en alle controles stabiel zijn wordt het infuusnaaldje verwijderd. Daarna kunt u naar huis. Als u op de verpleegafdeling bent opgenomen wordt u weer naar de afdeling teruggebracht.

Het kan zijn dat u na het onderzoek enige tijd een geïrriteerd gevoel in uw keel heeft. In verband met de verdoving mag u het eerste uur na het onderzoek niet eten en drinken, omdat anders de kans bestaat dat u zich verslikt.

Mogelijke complicaties

Complicaties treden zelden op en kunnen bestaan uit: een pijnlijke keel en koorts. Deze klachten verdwijnen doorgaans binnen enkele dagen. Verder kunnen een luchtweginfectie of een longontsteking optreden door het verslikken in de maaginhoud. Aangezien u nuchter bent als u het onderzoek ondergaat, is ook dit risico erg klein.

Weer naar huis

Houdt u er rekening mee dat u niet zelf naar huis mag rijden!
De eerste 24 uur na het onderzoek wordt u afgeraden om:

 • alcoholische dranken te gebruiken;
 • belangrijke beslissingen te nemen;
 • actief deel te nemen aan het verkeer;
 • gevaarlijke machines te bedienen;
 • te sporten.

Uitslag

Uw behandelend arts krijgt de uitslag meestal binnen vijf werkdagen na het onderzoek. U krijgt hiervoor een afspraak.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de polikliniek Longgeneeskunde (038) 424 24 56 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur). Het kan handig zijn uw vragen van tevoren op papier te zetten.

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.*

* Geldt alleen voor een poliklinische afspraak.

23 november 2018 / 5486

Voor specifieke vragen aan een afdeling, ga naar de contactpagina. U kunt ook kijken bij de meestgestelde vragen.