Contact
 1. 5521-Bronchoscopie met sedatie

Een bronchoscopie wordt gedaan om de conditie van de luchtwegen (bronchiën) te beoordelen. Hier leest u wat u van de bronchoscopie kunt verwachten.

Wat is bronchoscopie?

Bij een bronchoscopie wordt via de mond of neus een dunne flexibele slang met aan het uiteinde een camera, de luchtpijp ingebracht. Het doel van dit onderzoek is om een goed beeld te krijgen van de structuur van het slijmvlies, de aanwezigheid van ontstekingen en eventuele afwijkingen. Ook kan er via de bronchoscoop een longspoeling gedaan worden, of kunnen er kleine stukjes weefsel worden weggenomen voor onderzoek.

Voorbereiding

Thuis

 • Vier uur vóór het onderzoek mag u nog een beschuitje en een kopje thee hebben.
  Daarna mag u niets meer eten en drinken.
 • Krijgt u het onderzoek met uitgebreidere sedatie (narcose) en heeft u ter voorbereiding hierop een intakegesprek gehad bij de afdeling Anesthesiologie? Dan geldt dat u zes uur vóór het onderzoek nog een beschuitje en een kopje thee mag hebben.
  Daarna mag u niets meer eten en drinken.
 • Wanneer u medicijnen gebruikt, wilt u dan uw medicatieoverzicht meenemen*?
 • Gebruikt u insuline, overleg dan met uw behandelend arts wat u mag spuiten in verband met het nuchter zijn voor het onderzoek. U mag uw glucosemeter meenemen.
 • Gebruikt u 's ochtends medicijnen? Overlegt u dan met uw behandelend arts of u die kunt overslaan of later kunt innemen.
 • Het gebruik van bloedverdunners moet u in overleg met uw arts indien nodig enkele dagen vóór het onderzoek stoppen.
 • Draag tijdens het onderzoek geen knellende kleding.
 • In verband met lichte sedatie mag u niet zelf naar huis te rijden. Neem daarom iemand mee die u naar huis kan brengen. Komt u met het openbaar vervoer? Ook dan dient u altijd vergezeld te zijn door een verantwoordelijke volwassene.

Waar moet u zijn?

 • Locatie Zwolle: u meldt zich bij de meldzuil bij de hoofdingang, daarna meldt u zich bij de meldzuil op de afdeling V2.2.

Onderzoek

U verblijft op de uitslaapkamer van de functieafdeling.
Voordat het onderzoek begint, legt een verpleegkundige u uit wat er precies gaat gebeuren. Nadat u heeft plaatsgenomen op een bed, wordt er een infuusnaald ingebracht. Via de infuusnaald wordt lichte sedatie toegediend. De meeste patiënten worden van dit middel ontspannen, sommige patiënten raken in een lichte slaap.

De meeste mensen herinneren zich na afloop weinig tot niets van het onderzoek. Het kan voorkomen dat het onderzoek door een andere longarts dan uw eigen behandelend longarts wordt uitgevoerd.

Verdoving

U krijgt een knijpertje aan een vingertop. Het knijpertje registreert uw hartslag en het zuurstofgehalte in uw bloed. De endoscopiemedewerker zal u verzoeken uw eventuele gebitsprothese uit te doen. Daarna worden uw keel en stembanden verdoofd met behulp van een spray en een vloeistof. Deze hebben een bittere smaak en geven u een gevoelloze keel. Als de bronchoscoop via de neus wordt ingebracht, wordt ook uw neusgat verdoofd. Verder krijgt u indien nodig van de endoscopiemedewerker een zuurstofslangetje in de neus, zodat er extra zuurstof toegediend kan worden.

Inbrengen scoop

Het onderzoek vindt plaats in liggende houding. U krijgt een bijtring tussen uw kaken ter bescherming van de bronchoscoop en van uw tanden. Als u denkt dat uw gebit schade kan ondervinden van het te hard bijten op de bijtring, bespreekt u dit dan voorafgaande aan het onderzoek met de arts die u voor het onderzoek heeft doorverwezen. Daarna dient de longarts de sedatie toe via de infuusnaald. Vervolgens brengt de longarts de bronchoscoop in via uw mond of neus. Ondanks de bronchoscoop blijft er genoeg ruimte over zodat u kunt doorademen. Tijdens het onderzoek wordt uw hartslag, bloeddruk en het zuurstofgehalte in uw bloed gecontroleerd. 

Illustratie bronchoscopieDe longarts brengt de bronchoscoop in via uw neus of mond

U kunt ook de animatievideo 'Bronchoscopie' bekijken.
De video is in verschillende talen beschikbaar:

Het onderzoek zelf

Het kan zijn dat de longarts tijdens het onderzoek wat weefsel wegneemt. Hier voelt u niets van. Het weefsel wordt opgestuurd naar het laboratorium waar het microscopisch zal worden onderzocht.

Duur van het onderzoek

De voorbereidingen nemen ongeveer een half uur in beslag. Het onderzoek duurt ongeveer twintig minuten, terwijl u zo'n uur nodig heeft om uit te slapen en goed wakker te worden. In totaal duurt het onderzoek dus ongeveer twee uur.

Lichte sedatie

Voordeel

Het voordeel van licht slapen tijdens het onderzoek is dat u er weinig van merkt. Het onderzoek zou anders onaangenaam kunnen zijn. Omdat u nu ontspannen bent, verloopt het onderzoek in het algemeen ook gemakkelijker.

Nadeel

Een nadeel kan zijn dat u nog enkele uren wat suf bent en misschien het stukje herinnering aan het onderzoek mist.
In zeldzame gevallen kan er vanwege lichte sedatie problemen ontstaan met de ademhaling of de hartfunctie. Dit komt voor bij één tot zes op de duizend patiënten. Deze problemen zijn meestal goed te behandelen met medicijnen.

Na het onderzoek

Na het onderzoek blijft u nog een uur op de uitslaapkamer van de functieafdeling om uit te slapen. Wanneer u goed wakker bent en alle controles stabiel zijn, wordt het infuusnaaldje verwijderd. Daarna kunt u naar huis. Als u op de verpleegafdeling bent opgenomen wordt u weer naar de afdeling teruggebracht.

Het kan zijn dat u na het onderzoek enige tijd een geïrriteerd gevoel in uw keel heeft. En wanneer er weefsel is afgenomen, bestaat er de kans dat u bloederig slijm ophoest. Ook is het mogelijk dat u lichte verhoging kunt krijgen. Dit zal vanzelf verdwijnen binnen 1 à 2 dagen. Eventueel kunt u hier een paracetamol voor nemen.  In verband met de verdoving mag u de eerste twee uur na het onderzoek niet eten en drinken, omdat anders de kans bestaat dat u zich verslikt.

Mogelijke complicaties

Een bronchoscopie is over het algemeen een veilig onderzoek. Complicaties treden zeer zelden op en kunnen bestaan uit een bloeding of een klaplong.

Weer naar huis

Houdt u er rekening mee dat u niet zelf naar huis mag rijden! De eerste 24 uur na het onderzoek wordt u afgeraden om:
• alcoholische dranken te gebruiken;
• belangrijke beslissingen te nemen;
• actief deel te nemen aan het verkeer;
• gevaarlijke machines te bedienen;
• te sporten.

Uitslag

Uw behandelend arts krijgt de uitslag meestal binnen vijf werkdagen na het onderzoek. U krijgt hiervoor een afspraak.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle, Kampen of Heerde

Longgeneeskunde 
(038) 424 24 56 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Meppel

Longgeneeskunde
(0522) 23 38 60 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Steenwijk

Longgeneeskunde
(0522)23 38 60 (bereikbaar op maandag- en dinsdagmiddag van 13.30 tot 16.00 uur, en op vrijdagochtend van 9.30 tot 12.00 uur)

 Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

* Geldt alleen voor een poliklinische afspraak.

9 oktober 2019 / 5521

Voor specifieke vragen aan een afdeling, ga naar de contactpagina. U kunt ook kijken bij de meestgestelde vragen.