Contact
  1. 5541-Dialyse (PID): H05 Dialyse - informatie over de voorbereiding

Patiënten Informatie Dossier

Wanneer de nierfunctie achteruitgaat en dialyse in zicht komt, is goede voorbereiding hierop belangrijk. Daarom worden in Isala voorlichtingsgesprekken gegeven. Hier leest u over deze gesprekken.

Hoe voor te bereiden op dialyse?

Een dialysebehandeling heeft grote invloed op het dagelijkse leven. Graag willen we u in enkele voorlichtingsgesprekken hierop voorbereiden. In deze gesprekken komen vele aspecten van de behandeling aan de orde. Te denken valt onder andere aan de dialyse zelf (medische informatie), werk, sociale contacten, en vakantie. Ook de mogelijkheid om ervoor te kiezen niet te starten met een dialysebehandeling kan ter sprake komen.

Doel

Het doel van de voorlichtingsgesprekken is dat u weet wat u te wachten staat en dat u een weloverwogen keuze kunt maken tussen de verschillende behandelingsvormen. Soms is het overigens niet mogelijk om zelf een keus te maken. Het kan zo zijn dat er vanuit medisch oogpunt een duidelijke reden is om te kiezen voor een bepaald type dialyse.

Plaats

De gesprekken vinden plaats op de predialyseafdeling van Isala. Hier werken verpleegkundigen die jarenlange ervaring met nierpatiënten hebben. Veel vragen die bij u leven, kunnen zij beantwoorden. En mocht dit een enkele keer niet het geval zijn, dan verwijzen zij u door naar een zorgverlener die dit wel kan.

Verloop

  • Lees voor het eerste voorlichtingsgesprek de informatie over haemodialyse en peritoneaal dialyse. Het is handig om eventuele vragen die bij u opkomen, te noteren en mee te nemen naar het gesprek.
  • In het eerste gesprek maakt u kennis met de verpleegkundige(n) en krijgt u algemene informatie over de nierfunctie.
  • Wij adviseren om naar dit gesprek (en naar de volgende gesprekken) een familielid of kennis mee te nemen, zodat u na afloop thuis nog kunt napraten over wat er besproken is.
  • Aan het eind van dit eerste gesprek worden afspraken gemaakt voor volgende gesprekken.
  • Meestal volgen er een gesprek over dialyse met een kunstnier (hemodialyse) en een gesprek over dialyse via het buikvlies (peritoneale dialyse).
    Als de voorlichtingsgesprekken zijn afgerond, gaat u weer naar het spreekuur van uw behandelend arts. Hij of zij zal dan met u bespreken welke behandelingsmogelijkheid voor u het meest geschikt lijkt.
23 november 2018 / 5541 / P

Voor specifieke vragen aan een afdeling, ga naar de contactpagina. U kunt ook kijken bij de meestgestelde vragen.