Contact
  1. 5556-Laserbehandeling van pigmentvlekken
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

Pigmentvlekken worden ook wel ouderdomsvlekken of bruine vlekken genoemd. Ze kunnen voorkomen op uw gezicht en op uw lichaam. Als u zich stoort aan een pigmentvlek kunt u in Isala Dermatologisch centrum terecht voor een laserbehandeling of voor camouflage. In deze folder leest u meer over deze behandelingen.

Behandelingen bij pigmentvlekken

Een pigmentvlek is een onschuldige, bruine verkleuring van de huid. Toch kunt u deze als storend ervaren, omdat u de vlek niet mooi vindt. In Isala Dermatologisch centrum bieden we de volgende behandelingen bij pigmentvlekken:

  • Laserbehandeling: hierdoor wordt de vlek lichter van kleur of verdwijnt zelfs volledig.
  • Medische camouflage: hierdoor worden pigmentvlekken minder zichtbaar.

In de loop van de tijd kunnen wel weer nieuwe pigmentvlekken ontstaan. Ook deze kunnen met laserbehandelingen of medische camouflage behandeld worden.

Laserbehandeling

Voor de behandeling

Een zongebruinde huid verhoogt het risico op het ontstaan van pigmentvlekken en maakt de laserbehandeling minder effectief. Vermijd vanaf vier weken voor de laserbehandeling de zon, de zonnebank en het gebruik van een zelfbruiner.

De behandeling

De laserbehandeling wordt uitgevoerd door een huidtherapeut, die hiervoor speciaal is opgeleid. Tijdens de behandeling wordt het pigment (de bruine kleur) in een vlek verwarmd door een hoog geconcentreerde laserstraal. De warmte die hierbij vrijkomt, vernietigt het pigment, zodat de pigmentvlek vervaagt of zelfs verdwijnt. Een laserbehandeling is niet pijnloos. De laser wordt vaak ervaren als een warme prik.

Een laserbehandeling duurt ongeveer een kwartier tot een half uur. Dit hangt af van de grootte van de pigmentvlek.

Soms zijn er meerdere laserbehandelingen nodig om het beste resultaat te bereiken. Tussen de behandelingen is een maand pauze nodig.

Na de behandeling

Risico’s en complicaties

Na een laserbehandeling kunt u last hebben van: donkere verkleuring van de pigmentvlekken, zwelling, roodheid en korstjes. Een laserbehandeling kan ook pigmentvlekken veroorzaken. Vrijwel altijd trekken deze na een tijdje weer weg. Een zongebruinde huid verhoogt het risico op pigmentvlekken en maakt de laserbehandeling minder effectief. Vermijd daarom tot vier weken na de laserbehandeling de zon, de zonnebank en het gebruik van zelfbruiner. Smeer uw huid daarnaast in met een zonnebrandcrème met factor 30 of hoger.

Medische camouflage

De behandeling

Medische camouflage zorgt ervoor dat pigmentvlekken minder opvallen. Samen met de huidtherapeut bepaalt u de juiste kleur van de camouflage. Daarna kunt u deze dagelijks zelf op uw huid aanbrengen.    

Pigmentvlekken voor laserbehandeling

Pigmentvlekken voor de laserbehandeling.

Pigmentvlekken na laserbehandeling

Pigmentvlekken na de laserbehandeling.

Contact

Voor behandeling van pigmentvlekken heeft u een verwijsbrief van uw (huis)arts nodig. Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle

Cosmetische dermatologie en Huidtherapie
088 624 79 52 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.30 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 30 november 2021 / 5556

Gerelateerde folders