Contact
 1. 5557-Laserontharing
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

Definitieve ontharing door laserbehandeling

Storende haargroei kan op het hele lichaam voorkomen, zoals op uw kin, bovenlip, oksels, bikinilijn, rug, buik, benen of armen. Laserontharing kan deze haargroei (sterk) verminderen. Vaak wordt dit definitieve ontharing of permanent ontharen genoemd. In deze folder leest u hoe u zich voorbereid op de behandeling, hoe de behandeling verloopt en welk resultaat u van definitieve ontharing kunt verwachten.

Laserontharing vermindert ongewenste haargroei met vijftig tot meer dan negentig procent. Dit is afhankelijk van het aantal laserbehandelingen en de oorspronkelijke haargroei en -kleur. De eventuele haren die nog overblijven, zijn dunner en lichter van kleur.

Laserontharing in het kort

Wilt u snel en duidelijk inzicht in wat laserontharing inhoudt? Bekijk dan de informatieve illustratie over laserontharing

Voor wie is laserontharing geschikt?

Iedereen die last heeft van ongewenste haargroei, kan een laserbehandeling overwegen. Vooral als u een lichte huid en donkere beharing heeft, geven laserbehandelingen goede resultaten. Heeft u blond of rood haar, dan geven laserbehandelingen minder goede resultaten. U kunt dan beter kiezen voor elektrische epilatie. Hierbij wordt een klein naaldje in het haarzakje geschoven. Vervolgens wordt het haarzakje verwarmd door middel van stroom (haartje voor haartje), zodat het haarzakje vernietigd wordt.

Zowel laserbehandelingen als elektrische epilatie kunnen op alle delen van het lichaam uitgevoerd worden.

Definitief ontharen door laserbehandelingen wordt ook vaak gedaan na de verwijdering van een haarnestcyste tussen de billen (sinus pilonidalis). Of als onderdeel van een geslachtstransitie.

Vóór de behandeling

Vanaf vier weken voor uw behandeling:

 • mag u alleen nog knippen en scheren. En dus niet meer epileren, harsen of andere ontharingsbehandelingen toepassen.
 • moet u de zon, zonnebank en het gebruik van zelfbruiner vermijden. Laserbehandeling van een zongebruinde huid vergroot namelijk de kans op het ontstaan van pigmentvlekken. Bovendien werkt de laserbehandeling dan minder goed.
 • raden wij u aan uw huid in te smeren met een zonnebrandcrème met factor 30 of hoger.

Een dag voor uw laserbehandeling:

 • scheer uw haren in het te behandelen gebied.

De behandeling

Laserontharing wordt uitgevoerd door een huidtherapeut, die hiervoor speciaal is opgeleid. Onze huidtherapeuten zijn allen HBO gediplomeerd. Daarnaast zijn zij geregistreerd in het Kwaliteitsregister voor Paramedici en aangesloten bij de beroepsvereniging voor huidtherapeuten.

 • De laserstraal richt zich op de haarzakjes. Deze worden verwarmd door een hoog geconcentreerde laserstraal. De donkere kleur van de haren neemt de energie op. De warmte die hierbij vrijkomt, vernietigt de haarzakjes, waardoor ze verdwijnen
 • Een laserbehandeling is niet pijnloos. Meestal voelt de laser als een warme prik.
 • Een laserbehandeling duurt ongeveer een kwartier tot een half uur. Dit is afhankelijk van de grootte van het te behandelen gebied.
 • Vaak zijn drie tot zeven laserbehandelingen nodig voor een goed resultaat. Steeds met een tussenstop van vier tot acht weken tussen de behandelingen.

Bekijk ook de film over definitieve ontharing van de benen:

Na de behandeling

Risico’s en complicaties

 • Na laserontharing kunt u last hebben van zwelling, roodheid en korstjes.
 • Een laserbehandeling kan ook pigmentvlekken veroorzaken. Deze trekken meestal na een tijdje weer vanzelf weg. Een zongebruinde huid verhoogt het risico op pigmentvlekken en maakt de laserbehandeling minder effectief.
 • Vermijd daarom tot vier weken na laserontharing de zon, de zonnebank en het gebruik van zelfbruiner.
 • Smeer uw huid daarnaast in met een zonnebrandcrème met factor 30 of hoger.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle

Cosmetische dermatologie en Huidtherapie
(038) 424 79 52 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.30 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 18 november 2019 / 5557