Contact
  1. 5591-Sigmoïdoscopie

Uitleg onderzoek en voorbereiding

Een sigmoïdoscopie is een kijkonderzoek van het laatste gedeelte van de dikke darm. Hier leest u hoe het onderzoek verloopt en hoe u zich voorbereidt.

Voorbereiding

Thuis

  • Voor dit onderzoek kunt u normaal eten en drinken.
  • U wordt verzocht om vanaf twee dagen vóór het onderzoek geen rode bieten te eten.
  • We raden u aan om reserveondergoed mee te nemen voor na het onderzoek.
  • Het is prettig voor u om iemand mee te nemen, die u ook weer naar huis kan rijden.
Let op
Gebruikt u staaltabletten, dan moet u een week vóór het onderzoek hiermee stoppen. Na het onderzoek kunt u de staaltabletten weer gebruiken.

Klysma

  • Om het onderzoek goed te kunnen uitvoeren, moet het laatste deel van de dikke darm schoon zijn, zodat het slijmvlies van de darm goed kan worden beoordeeld. Daarom krijgt u op de endoscopieafdeling twee klysma’s. U krijgt daarbij vloeistof via de anus ingebracht. De bedoeling is dat u die vloeistof ongeveer tien minuten ophoudt. Na die tijd kunt u gebruik maken van het toilet.
  • U heeft het onderzoek op een bepaalde tijd afgesproken. Deze tijd is inclusief de tijd die nodig is om u een klysma te geven en de tijd die u nodig heeft om van het toilet gebruik te maken. Na ongeveer 30 minuten vindt het onderzoek plaats.

Onderzoek

Endoscoop

​Een sigmoïdoscopie wordt uitgevoerd door een maag-, darm- en leverarts met behulp van een endoscoop. Een endoscoop is een flexibele slang met een doorsnede van ruim een halve centimeter, met aan het uiteinde een kleine camera. Het beeld van de camera wordt op een monitor weergegeven.

Verloop onderzoek

Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoekstafel, op uw linkerzij met opgetrokken knieën. U krijgt een doek over uw onderlichaam. De endoscoop wordt met een speciaal glijmiddel ingesmeerd. Na inwendig onderzoek schuift de arts de slang voorzichtig via de anus naar binnen.

Zo nu en dan wordt er wat lucht (CO2) in de darm geblazen. Hierdoor ontplooit de darm zich en kan de arts de darm goed bekijken. Eventueel kunt u zelf meekijken op de monitor. Door het inblazen van de lucht en het passeren van bochten in de darm kunt u wat pijnlijke darmkrampen krijgen. Waarschijnlijk moet u hierdoor tijdens, maar ook vlak na het onderzoek wat winden laten. Dit is heel normaal en niet iets om u voor te schamen.

Zo nodig kunnen er stukjes slijmvlies worden weggenomen voor verder onderzoek. Dit is niet pijnlijk.

Duur

Het onderzoek duurt ongeveer tien minuten.

Na het onderzoek

Het kan voorkomen dat u na het onderzoek nog wat last heeft van diarree of krampen. Het is daarom verstandig om na afloop nog een keer naar het toilet te gaan.
Als er een stukje slijmvlies is weggehaald, kunt u nog last hebben van wat bloedverlies via de anus. Wij raden u daarom aan om voor alle zekerheid reserveondergoed mee te nemen.

Uitslag

Omdat het een onderzoekprogramma is en geen spreekuur, krijgt u een voorlopige uitslag van de arts die het onderzoek heeft uitgevoerd. De definitieve uitslag wordt opgestuurd naar de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.

Als uw huisarts dit onderzoek heeft aangevraagd, spreekt hij/zij verder met u af wat er gaat gebeuren. U kunt bij hem/haar vijf werkdagen na het onderzoek terecht voor de definitieve uitslag. Heeft uw medisch specialist dit onderzoek aangevraagd, dan krijgt u meestal een poliklinische vervolgafspraak.

Complicaties

Een sigmoïdoscopie is een veilig onderzoek. Toch kan er een enkele keer een complicatie optreden. Soms kan er tijdens het onderzoek een scheurtje in de darmwand ontstaan. De kans hierop is groter als de darmwand ernstig ontstoken is of als er veel uitstulpingen zijn. Mocht dit gebeuren, dan krijgt u buikpijn en koorts. In dat geval moet u contact opnemen met de arts die het onderzoek heeft verricht. Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de dienstdoende maag-, darm- en leverarts.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de afdeling Endoscopie van de polikliniek Maag-, darm- en leverziekten.

Endoscopie

088 624 33 20 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 10.30 uur)

Laatst gewijzigd 4 juli 2023 / 5591