Contact
  1. 5592-Oprekken vernauwing maagdarmkanaal

Het oprekken van een vernauwing in het maagdarmkanaal (ook wel dilatatie genoemd) wordt gedaan bij patiënten met een vernauwing in de slokdarm, dunne- of dikke darm. Door deze behandeling verbetert de voedsel- en speekselpassage of passage van de ontlasting. Hier leest u hoe de behandeling in zijn werk gaat.

Voorbereiding (bloedverdunners)

  • Het gebruik van Acenocoumarol of Fenprocoumon(marcoumar®): 
    Deze medicatie dient u te stoppen voor het onderzoek. De trombosedienst neemt contact met u op voor verdere instructies. Wij melden u vooraf aan bij de trombosedienst
  • Het gebruik van (Dabigatran (Pradaxa®), Rivaroxaban (Xarelto®), Apixaban (Eliquis®), Edoxaban(Lixiana®): 
    Deze medicatie dient u te stoppen voor het onderzoek. De trombosedienst neemt contact met u op voor de instructies. Wij melden u vooraf aan bij de trombosedienst.
  • Het gebruik van Carbasalaatcalcium (Ascal cardio®), Acetylsalicylzuur (Aspirine®) Clopidrogel (Plavix®, Grepid®, Iscover®), Ticagrelor (Brilique®), Prasugrel (Efient®), Persantin (Dipyridamol)®): 
    Deze medicatie kunt u gewoon doorgebruiken. Tenzij u deze bloedverdunner gebruikt in combinatie met een andere bloedverdunner. In dat geval neemt de intakeverpleegkundige contact met u op.

Mocht u niet zeker weten of u bloedverdunnende medicatie gebruikt, neem dan contact op voor overleg.

Verdere voorbereiding

Bij vernauwingen in de slokdarm of dunne darm

Tijdens dit onderzoek mag er geen voedsel meer in uw slokdarm of maag zitten. Om ernstige complicaties zoals longontsteking te voorkomen, moet u voor het onderzoek nuchter zijn. Dit houdt in:

  • Tot 6 uur vóór het onderzoek alleen een licht ontbijt zoals 2 beschuiten of 2 crackers of 1 boterham.
  • Tot 2 uur vóór het onderzoek alleen heldere dranken gebruiken (thee, water of appelsap).
  • Vanaf 2 uur vóór de opname in het ziekenhuis niets meer drinken.
  • Als u medicijnen gebruikt, mag u deze met een klein beetje water innemen.

Voorbeeld

U wordt om 15.00 uur verwacht in het ziekenhuis. U mag dan vanaf 9.00 uur niets meer eten. Vanaf 13.00 uur mag u niets meer drinken.

Bij vernauwingen in de dikke darm

De dikke darm moet goed schoon zijn voor de ingreep, u krijgt hiervoor laxeermiddelen. In sommige gevallen krijgt u een klysma in het ziekenhuis.

Sedatie

U krijgt tijdens het onderzoek een slaapmiddel (sedatie) toegediend. Dit is geen narcose. Vanwege de sedatie mag u na het onderzoek niet zelf naar huis. Regelt u daarom voor het onderzoek iemand die u begeleidt om naar huis te gaan. Over sedatie is meer informatie beschikbaar in de folder 'Sedatie'. Wilt u deze goed doorlezen vóór uw behandeling? Hier staan belangrijke adviezen in.

Uw medicijngebruik

Voorafgaand aan het onderzoek is het belangrijk dat we weten welke medicijnen u gebruikt en dat we op de hoogte zijn van uw medische voorgeschiedenis. Wilt u daarom de digitale vragenlijst zo volledig mogelijk invullen? Graag namen en doseringen van uw medicatie vermelden op de digitale vragenlijst.

Speciale aandachtspunten

  • Als u diabetes heeft, dan neemt de intakeverpleegkundige voor het onderzoek contact met u op. Zij spreekt met u af hoe u uw medicatie moet gebruiken ter voorbereiding op dit onderzoek. Neem op de dag van het onderzoek u diabetesmedicatie en glucoseapparaat mee.
  • Bent u (mogelijk) zwanger? Meld dit dan zo snel mogelijk aan de behandelend arts. Röntgenonderzoek kan tijdens de zwangerschap schadelijk zijn voor de ongeboren vrucht.
  • Houd er rekening mee dat u na de behandeling enkele uren op de afdeling Dagverpleging wordt opgenomen. Neem daarom eventuele medicijnen voor 24 uur mee.

Onderzoek

De ingreep vindt plaats op de röntgenafdeling of op de afdeling Endoscopie, afhankelijk van of er röntgendoorlichting nodig is tijdens de procedure.

In de onderzoekkamer

In de onderzoekkamer neemt u plaats op een onderzoekstafel.

Endoscoop

Het oprekken van een vernauwing in het maagdarmkanaal wordt uitgevoerd door een maag-, darm- en leverarts met behulp van een endoscoop. Dat is een flexibele slang met een doorsnede van ruim een halve centimeter, met aan het uiteinde een heel kleine camera. Het beeld van de camera wordt op een monitor weergegeven. Het oprekken gebeurt met een dilatatieballon of kunststof sonde. De techniek die bij u gebruikt gaat worden is afhankelijk van de vernauwing die u heeft.

Ballondilatatie

Bij dilatatie van de slokdarm of dunne darm begint de ingreep met een gastroscopie. Bij dilatatie van de dikke darm begint de ingreep met een colonoscopie. Over gastroscopie en colonoscopie is meer informatie beschikbaar in de folders 'Gastroscopie' en 'Colonoscopie'.

Het oprekken gebeurt door een leeggezogen ballon (ballondilatatie) in het vernauwde gebied te leggen. De ballon wordt opgeblazen en daar even vastgehouden. Als het dilateren klaar is, wordt de ballon leeggezogen en verwijderd.

Kunststof sondes

Een andere gebruikte methode bij oprekken van de slokdarm, is het oprekken met kunststof sondes. Hierbij wordt over een ingebrachte voerdraad steeds dikkere sondes ingebracht waardoor de vernauwing steeds wat verder wordt opgerekt.

Duur

De behandeling duurt ongeveer 30 minuten.

Na de behandeling

Naar huis

Na afloop wordt u over getild op uw ziekenhuisbed en naar de Dagverpleging gebracht. U bent dan waarschijnlijk nog slaperig. Wanneer de gegeven medicatie uitgewerkt is en u geen andere klachten heeft, mag u dezelfde dag weer onder begeleiding naar huis, tenzij de arts anders afspreekt.

Nog enkele belangrijke adviezen na dilatatie van de slokdarm of dunne darm voor de rest van de onderzoeksdag:

  • Het eten en drinken kunt u langzaam uitbreiden. U wordt aangeraden de eerste dag zacht voedsel te gebruiken. Als dit goed gaat, mag u in principe alles weer eten en drinken.
  • Goed gekauwd, smeuïg voedsel zult u zonder meer kunnen doorslikken. Grotere brokken voedsel, droog voedsel en harde stukjes kunnen problemen geven.
  • Als u geen eetlust heeft of moeite heeft uw lichaamsgewicht op peil te houden, kunt u tussen de maaltijden door ijs, milkshakes, yoghurt of andere dranken nuttigen. Voeg eventueel extra suiker of room toe.
  • Als u problemen heeft met het innemen van medicijnen, kunt u deze na overleg met de arts eventueel fijnmaken en daarna doorslikken met ruim water.

Controle

In veel gevallen is het noodzakelijk dat de behandeling meerdere keren wordt herhaald, voordat de vernauwing geheel is opgeheven. U krijgt daarvoor meerdere afspraken. De uitslag van de behandeling wordt opgestuurd naar de arts die het onderzoek heeft aangevraagd. Bij eventuele klachten kunt u contact met hem/haar opnemen. Vaak is er al een controleafspraak gemaakt.

Complicaties

Het oprekken van een vernauwing in het maagdarmkanaal is over het algemeen een veilig onderzoek. Toch kan soms een complicatie optreden:

  • Tijdens het oprekken kan er een scheurtje in de wand van het maagdarmkanaal ontstaan. De belangrijkste klacht die hierbij optreedt, is pijn en koorts.
  • Ook is het mogelijk dat een (geringe) bloeding ontstaat.
  • Ook kan er bij dilatatie van de slokdarm of dunne darm een longontsteking ontstaan. Dit kan gebeuren als een patiënt zich verslikt in de maaginhoud. Daarom is het belangrijk om nuchter te komen.

In bovenstaande gevallen moet u contact opnemen met het ziekenhuis. Buiten kantooruren kan dit op 088 624 50 00.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de afdeling Endoscopie van de polikliniek Maag-, darm- en leverziekten.

Endoscopie

088 624 33 20 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 10.30 uur)

Laatst gewijzigd 2 februari 2024 / 5592