Contact
  1. 5596-Wond expertise centrum

Het Wond expertise centrum (WEC) van de afdeling Chirurgie heeft spreekuren voor patiënten met een niet genezende wond die onderzocht en behandeld moet worden. Dit gebeurt door een gespecialiseerd wondteam op de polikliniek in Zwolle en Meppel.

Waarom naar het Wond expertise centrum?

U bent door u huisarts of uw medisch specialist doorverwezen naar het WEC. De reden hiervoor is dat u een wond heeft die niet wil genezen. De meeste wonden genezen binnen enkele weken vanzelf. Soms is dat niet het geval, omdat het normale genezingsproces is verstoord. In dat geval spreken we van een complexe wond.

Oorzaken en diagnose

Het ontstaan van een wond kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld een operatie of een onderliggende ziekte. Van belang is te onderzoeken waardoor de wond is ontstaan en/ of waarom de wond niet geneest.

De verpleegkundig specialist, wondverpleegkundige of specialist stelt de diagnose aan de hand van de oorzaak van het ontstaan van de wond en/of eventuele onderzoeken die gedaan zijn. Zij maken een wondbehandelplan welke gericht is op het verzorgen en behandelen van de wond, het bevorderen van de genezing en het verminderen van pijn en ongemak. Voor deze behandeling kan eventueel de thuiszorg van uw keuze ingeschakeld worden.

Aanvullend onderzoek

Naast de informatie die uit het intakegesprek komt, is aanvullend onderzoek soms nodig om de oorzaak van de niet genezende wond te achterhalen. U kunt hierbij denken aan vaatonderzoek, bacteriologisch onderzoek of een röntgenfoto. Mede door de uitslagen van de onderzoeken komen wij tot een diagnose waarop het wondbehandelplan wordt opgesteld.

Wie werken er?

Bij het WEC werken verpleegkundig specialisten en gespecialiseerde wondverpleegkundigen, zij worden geassisteerd door de doktersassistenten. De medewerkers zijn uitermate deskundig in de verzorging en behandeling van alle soorten wonden. Zij hebben een specialistische opleiding gevolgd en is op de hoogte van de (nieuwste) ontwikkelingen op het gebied van wondzorg. De wondverpleegkundigen werken zelfstandig maar wel onder supervisie van uw medisch specialist of vaatchirurg.

Nauwe samenwerking

Binnen het WEC werken huisartsen, medisch specialisten, wondverpleegkundigen en thuiszorgorganisaties nauw samen met het hetzelfde doel: zorg voor een snelle diagnose, structuur en een eenduidige behandeling van patiënten met complexe wonden. De verpleegkundig specialist of gespecialiseerd wondverpleegkundige vormt de verbindende schakel tussen alle zorgverleners die betrokken zijn bij de wondbehandeling. Hiermee willen wij de kwaliteit van zorg bevorderen.

Verbandmiddelen

Indien er voor de wondbehandeling verbandmiddelen nodig zijn, zullen de medewerkers van het WEC hiervoor zorgen. U krijgt in principe verband mee om twee verbandwissels thuis te kunnen doen. De rest van het verband zal na bestelling via Excen of Wondhuis door Post.nl bij u thuis worden bezorgd. Als de verbandmaterialen op werkdagen voor 17:00 uur zijn besteld, wordt het de volgende dag bij u thuis bezorgd. Als het verband niet op voorraad is of de verwachte bestelling is niet gearriveerd dan kunt u telefonisch of via de mail contact opnemen met Excen of Wondhuis. Zij kunnen controleren wat de status van uw bestelling is.

Excen: (020) 497 55 99 of info@excen.nl.
Wondhuis: (020) 765 36 00 of info@wondportaal.nl.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met:

Wond expertise centrum

088 624 79 10 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 9.00 uur)
Buiten deze tijden is de telefoon doorgeschakeld naar de polikliniek Vaatchirurgie.
Mailen kan ook naar: WECchirurgie@isala.nl

Laatst gewijzigd 8 februari 2023 / 5596