Contact
  1. 5639-Inbrengen goudzaadjes
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

Bijlage van PID Prostaatkanker

Wanneer u naar de afdeling Radiotherapie bent verwezen voor een bestralingsbehandeling van de prostaat, is het belangrijk om precies te weten waar uw prostaat zit. Hiervoor gebruiken we goudzaadjes. Hier vindt u meer informatie over deze behandeling.

Goudzaadjes zijn heel kleine staafjes van goud. De uroloog of radiotherapeut brengt deze goudzaadjes met een naald in uw prostaat. Dit duurt maar kort en is meestal niet al te vervelend.
Dankzij de goudzaadjes kunnen we tijdens de bestraling controleren of uw prostaat helemaal binnen het bestraalde gebied ligt. Zo zorgen we ervoor dat gezonde weefsels rond de prostaat minder straling krijgen.

Voorbereiding

  • Gebruikt u bloedstolling-remmende middelen (bloedverdunners)? Dan moet u hiermee één week voor de ingreep stoppen. Zo verkleint u de kans op een nabloeding na het inbrengen van de zaadjes.
  • Gebruikt u ascal of acetylsalicylzuur? Dan mag u dit gewoon blijven gebruiken.
  • Neem twee uur vóór de ingreep een antibioticum. U krijgt hiervoor een recept van de radiotherapeut – oncoloog. Dit zorgt ervoor dat de al zeer kleine kans op een infectie nog verder afneemt.

Op de dag van de ingreep

Melden

Meld u op de afgesproken dag bij de polikliniek Urologie in het hoofdgebouw. U hoeft zich niet te melden bij de aanmeldzuil in de Centrale hal. U kunt direct doorlopen naar de balie van de polikliniek Urologie.

Ingreep

Een verpleegkundige brengt u naar een kleedkamer. Hier mag u uw onderlichaam ontbloten. Uw bovenkleding mag u aanhouden. Hierna neemt u plaats op de onderzoekstafel.
Bij de ingreep maken we gebruik van echografie via de endeldarm. De uroloog of radiotherapeut-oncoloog brengt hiervoor een kunststofbuisje enkele centimeters uw endeldarm in. Dit gaat op dezelfde manier als bij het afnemen van stukjes weefsel uit de prostaat.
Via dit buisje plaatst de uroloog of radiotherapeut-oncoloog via een naald vier goudzaadjes in de prostaat.

Na de ingreep

Na de ingreep kunt u vrijwel meteen naar huis. Rijden met uw eigen auto of reizen via het openbaar vervoer is na de ingreep geen probleem. Let op: na het plaatsen van de goudzaadjes mag u 2 weken niet fietsen. Dit om een bloeding te voorkomen.

Complicatie

Als u, ondanks de antibiotica, koorts krijgt, neem dan contact op met de afdeling Radiotherapie, (038) 424 54 49 of de polikliniek Urologie, (038) 424 27 40. Na 17.00 uur en in het weekend kunt u bellen naar telefoonnummer (038) 424 50 00. Vraag dan naar de dienstdoende radiotherapeut.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle

Radiotherapie
(038) 424 54 49 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

8 maart 2020 / 5639 / P