Contact
  1. 5663-Gastroscopie bij kinderen

Onderzoek van maag, slokdarm en twaalfvingerige darm

​Een gastroscopie is een onderzoek van de slokdarm, de maag en de twaalfvingerige darm. Een arts voert dit onderzoek uit met behulp van een endoscoop.

Dat is een flexibele slang met een door snede van ruim een halve centimeter. Aan het uiteinde zit een kleine camera. Het beeld ervan wordt op een monitor weergegeven. Ook kunnen bij een gastroscopie stukjes weefsel uit het slijmvlies worden weggenomen voor verder onderzoek. Meestal kiest de arts ervoor om dit onderzoek (jonge) kinderen onder narcose (algehele verdoving) uit te voeren.

Voorbereiding

Voor het onderzoek is het nodig dat je ‘nuchter’ bent. Dat betekent dat je: 

  • tot 6 uur voor de opnametijd alleen een lichte maaltijd mag eten.
  • na deze lichte maaltijd elk uur, todat je naar de operatiekamer gaat, alleen nog heldere dranken mag drinken. Dit mag maximaal 100 ml/uur zijn.

Lees ook de folder 'Algehele anesthesie (narcose) bij kinderen' voor meer informatie over nuchter zijn.

Onderzoek

Bij kinderen vindt het onderzoek meestal onder narcose plaats. Je krijgt de narcose op de operatieafdeling. Eén van je ouders mag aanwezig zijn bij het in slaap brengen (dat heet: de inleiding van de narcose).

Het geheel (inclusief het in slaap brengen) neemt ongeveer een half uur in beslag. Het onderzoek zelf duurt ongeveer vijf minuten.

Op je zij

Tijdens het onderzoek lig je op je linkerzij op een onderzoektafel. De endoscoop wordt met een speciale gelei ingesmeerd. De arts brengt de endoscoop via je mond in.
Zo nu en dan wordt er wat lucht in de maag geblazen. Hierdoor ontplooit de maag zich, waardoor de arts de binnenkant van je maag goed kan bekijken. Ook kan hij/zij via de endoscoop vocht en lucht wegzuigen. Waarschijnlijk moet je hiervan na het onderzoek nog boeren en eventueel winden laten. Dit is normaal, dus niet iets om je voor te schamen.

Na het onderzoek

Na het onderzoek mag je weer normaal eten en drinken, tenzij de arts anders met je afspreekt. Na afloop van het onderzoek krijg je een voorlopige uitslag van de arts te horen. Vervolgens worden er verdere afspraken gemaakt om de definitieve uitslagen te bespreken.

Mogelijke complicaties

Een gastroscopie is een veilig onderzoek. Toch kan er een enkele keer een complicatie optreden, bijvoorbeeld een longontsteking. Dit kan gebeuren als je je verslikt in de maaginhoud. Daarom is het belangrijk om nuchter te komen.

Als je na het onderzoek klachten hebt, kun je contact opnemen met de arts die het onderzoek heeft verricht, 088 624 50 50. Buiten kantooruren kun je contact opnemen met de dienstdoende kinderarts via de afdeling Spoedeisende Hulp, 088 624 50 00.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar uw kind onder behandeling is:

Zwolle of Kampen

Kindergeneeskunde
088 624 50 50 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Meppel of Steenwijk

Kindergeneeskunde
088 624 32 46 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 4 december 2023 / 5663