Contact
  1. 5665-Waterstofademtest bij kinderen

Onderzoek naar de vertering van melksuikers

​Een waterstofademtest is een onderzoek naar de vertering van melksuikers (lactose). Met behulp van een speciale drank en een kapje of buisje wordt gemeten in hoeverre uw kind in staat is om lactose af te breken. Hier leest u wat het onderzoek inhoudt.

Wat is een waterstofademtest?

Een waterstofademtest meet of uw kind in staat is om melksuikers (lactose) te verteren (af te breken). Hierbij wordt een lactoseoplossing via de mond toegediend die vervolgens via de slokdarm en de maag in de dunne darm terechtkomt.

Normaal gesproken wordt de lactose in de dunne darm afgebroken en opgenomen in het bloed. Gebeurt dit niet, dan komt de lactose in de dikke darm terecht. Door de aanwezige bacteriën in de dikke darm ontstaat vervolgens waterstofgas. Dit gas (H2) wordt in het bloed opgenomen en uiteindelijk uitgeademd. Daarom is het mogelijk dit waterstofgas in de uitademingslucht te meten.

Voorbereiding

Voor het onderzoek is het belangrijk dat uw kind de twee weken vóór het onderzoek geen antibiotica heeft gebruikt. Verder is het noodzakelijk dat uw kind 'nuchter' is. Dit houdt in dat uw kind de avond voor het onderzoek vanaf 24.00 uur niet mag eten of drinken. Ná het onderzoek is dit pas weer toegestaan; neem eventueel een broodje mee voor na afloop.

Het onderzoek neemt een hele ochtend in beslag. Het kan handig zijn om bijvoorbeeld speelgoed of een leesboekje mee te nemen.

Belangrijk:

  • Uw kind mag de avond voor het onderzoek vanaf 24.00 uur niet eten en drinken.
  • Zuigelingen mogen zes uren van tevoren niets drinken.
  • Tijdens het onderzoek mag uw kind ook niets eten en drinken.
  • Uw kind mag twee weken voor het onderzoek, geen antibiotica hebben gebruikt.
  • Uw kind mag twee dagen geen laxeermiddelen hebben gebruikt.
  • Uw kind mag twee dagen voor het onderzoek geen bonen en/of uien hebben gegeten.
  • Als uw kind chronische diarree heeft, beperk dan de koolhydraatconsumptie gedurende twee dagen voorafgaand aan het onderzoek.

Onderzoek

Het onderzoek kent twee stappen:

  • Eerst wordt de uitgangssituatie bepaald: de hoeveelheid waterstofgas die normaal in de uitademingslucht aanwezig is. Hiervoor ademt uw kind via een kapje of via een buisje in een spuit.
  • Vervolgens drinkt uw kind de lactoseoplossing. Om het halfuur wordt opnieuw de hoeveelheid waterstofgas in de uitademingslucht bepaald. Hiervoor ademt uw kind steeds weer via het buisje of het kapje in de grote spuit.

Meestal is het onderzoek na twee tot drie uur afgelopen.

Na het onderzoek

Na het onderzoek kan uw kind weer normaal eten en drinken. Er wordt met u afgesproken wanneer de uitslag zal worden besproken.

Mogelijke complicaties

Een waterstofademtest is een veilig onderzoek. Een enkele keer kan er tijdens het onderzoek of erna sprake zijn van een opgeblazen gevoel met veel winden en diarree. Dit is heel normaal, dus niet iets waarvoor het kind zich hoeft te schamen.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle of Kampen

Kindergeneeskunde
088 624 50 50 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Meppel of Steenwijk

Kindergeneeskunde
088 624 32 46 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

 

Laatst gewijzigd 24 augustus 2022 / 5665