Contact
 1. 5672-Lage bloedsuikers bij pasgeboren baby's

Informatie voor ouders

​Lage bloedsuikers (hypoglykemie) zorgen soms voor problemen bij pasgeborenen. Hier vindt u informatie over lage bloedsuikers en kunt u lezen hoe dit wordt behandeld.

Lage bloedsuikers

Suiker (glucose) is een belangrijke energiebron voor het lichaam. Vóór de geboorte krijgt het ongeboren kind continu glucose via de moederkoek van de moeder. Direct na de geboorte wordt deze continue glucosetoevoer via de baarmoederkoek abrupt gestopt. Dit betekent dat het kind zelf de bloedsuikers op peil moet houden. Deze aanpassing levert soms problemen op voor de pasgeborene, vooral bij baby's met weinig reserves ofwel bij baby's met meer energiebehoefte, dat wil zeggen:

 • een baby die te licht is voor het aantal zwangerschapsweken (dysmaturiteit);
 • een baby die vóór de 37e zwangerschapsweek geboren worden (prematuriteit);
 • een baby die een moeilijke start had na geboorte;
 • een baby met een infectie;
 • een baby van wie de moeder suikerziekte (diabetes mellitus) heeft.

Verschijnselen

In de meeste gevallen zijn er geen uiterlijke verschijnselen (symptomen) van lage bloedsuikers. Soms zijn er de volgende symptomen:

 • trillerigheid;
 • overprikkelbaarheid;
 • kreunen;
 • weigeren van de voeding of slecht drinken;
 • slap aanvoelen.

Onderzoek

Bij uw baby wordt een aantal keren bloed afgenomen om de bloedsuikerwaarden te bepalen. Dit gebeurt door een hielprikje, meestal vlak voor de voeding.

Behandeling

Afhankelijk van de bloedsuikerwaarden zal de kinderarts een behandeling instellen. Dit kan eventueel meer voeding betekenen, of bij­voeding als u borstvoeding geeft, of een infuus om extra glucose toe te dienen.

Voeding

Uw baby zal zelf mogen drinken, zolang de toestand dit toelaat. Wanneer het drinken moeizaam gaat, zal uw baby gevoed worden via een sonde.
Voordat we bij uw baby een sonde of infuus inbrengen of een andere vervelende of in­grijpende handeling uitvoeren, geven we hem of haar eerst saccharose. Dit is een suikeroplossing die dient om pijn en/of stress te verminderen. Het toedienen hiervan (via de mond) heeft geen bijwerkingen.

Weer naar huis

Wanneer uw baby weer naar huis mag, krijgt u een afspraak mee voor controle bij de arts.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle, Kampen of Heerde

Kindergeneeskunde
088 624 14 35 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 30 november 2021 / 5672