Contact
  1. 5675-Informatie huidaandoening lichen sclerosus

​Lichen sclerosus is een (goedaardige) huidaandoening, waarbij de huid langzaam zijn elasticiteit verliest waardoor deze vast en strak aanvoelt en wit van kleur wordt. Deze huidziekte komt het meest voor bij vrouwen en begint meestal tussen het 45ste en 60ste levensjaar, maar kan op alle leeftijden voorkomen. Soms treedt zij ook op bij volwassen mannen en een enkele keer bij kinderen. Lichen sclerosus is niet besmettelijk en niet erfelijk. Hier leest u meer over de aandoening en de behandeling ervan.

Hoe ontstaat lichen sclerosus?

Er zijn enkele mogelijke verklaringen voor het ontstaan van lichen sclerosus, maar een duidelijke oorzaak is tot nu toe onbekend. Een mogelijke oorzaak lijkt te liggen op hormonaal gebied. De aandoening begint meestal rond de overgang, maar kan op alle leeftijden voorkomen. Ook zijn er gegevens die erop wijzen dat er sprake zou zijn van een auto­immuunziekte. Dit houdt in dat ontstekingscellen die anders bijvoorbeeld bacteriën en virussen bestrijden, nu bepaalde delen van de huid en de slijmvliezen aantasten.

Wat zijn de verschijnselen?

Lichen sclerosus wordt gekenmerkt door scherp begrensde witte, soms glanzende plekken, die met name voorkomen aan de schaamlippen en het huidgebied rondom de anus. In 20% van de gevallen zijn er ook afwijkingen op de romp, voornamelijk op het bovenste deel en rond de navel. Zeer zelden zijn er huidafwijkingen op de schedel, de handpalmen en de voetzolen.

Bij vrouwen staan in de schaamstreek jeuk en pijnklachten op de voorgrond. Als gevolg van wrijven en krabben in het gebied rondom de schaamlippen en de anus kunnen oppervlakkige wondjes en blaasjes ontstaan, die op hun beurt weer kunnen zorgen voor enig bloedverlies. Door verlies van elasticiteit ontstaan er littekens van de huid, die de schaamlippen en clitoris met elkaar kunnen laten vergroeien, waardoor geslachtsgemeenschap als pijnlijk kan worden ervaren.
Ook de vaginale ingang kan vernauwd raken en in de huid aan de rugzijde van de vaginale opening kunnen gemakkelijk kloofjes ontstaan, die pijnlijk zijn en ook spontaan kunnen bloeden.

Gevolgen voor het seksueel functioneren

Omdat deze huidaandoening de ingang van de schede aantast, kan dit gevolgen hebben voor het seksueel functioneren. Zo kan er pijn bij de gemeenschap ontstaan of kan de zin in seksuele activiteit verminderd zijn door bijvoorbeeld angst of schaamte. U kunt deze klachten bespreken tijdens de controle bij uw arts. De arts kan dan samen met u bekijken wat de behandelingsmogelijkheden zijn.

Wat is de behandeling?

In de eerste instantie zal de gynaecoloog een hormoonzalf voorschrijven. De klachten van pijn en jeuk zullen hiermee snel verminderen en ook het risico op littekenvorming en vergroeiingen van de huid wordt hiermee tegengegaan. Ook het gebruik van crèmes die oestrogeen bevatten, resulteert soms in een verbetering van de klachten. In ernstige gevallen kunnen tabletten worden toegepast. Naast deze genoemde middelen wordt ook altijd een vette basiscrème voorgeschreven, die u elke dag mag gebruiken. Deze beschermt de kwetsbare huid.

Deze ziekte kent, wanneer zij ontstaat bij volwassen vrouwen, geen spontane genezing. Dit betekent dat u de hormoonzalf zal moeten blijven gebruiken in een zo laag mogelijke dosering. De vette crème mag u daarentegen wel royaal gebruiken.
Meer informatie over behandeling van seksuele klachten vindt u in de folder “Seksuele klachten bij vrouwen”.

Wat zijn de vooruitzichten?

Bij volwassenen is de aandoening chronisch (dat wil zeggen: voortdurend). In zeldzame gevallen ontstaat huidkanker in het aangedane gebied. Vanwege dit risico wordt aanbevolen dat u zich elk jaar laat controleren bij de huisarts of gynaecoloog om dergelijke veranderingen zo vroeg mogelijk op te sporen. Tussentijds kunt u zelf (eventueel met een spiegel) de aangedane huid inspecteren. Als er plekjes ontstaan die niet vanzelf dichtgaan of als de jeuk ondanks smeren met de hormooncrème niet verbetert, moet u eerder een afspraak maken met uw behandelend arts.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle, Kampen of Heerde

Gynaecologie
(038) 424 56 04 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Meppel of Steenwijk

Gynaecologie
(0522) 23 38 11 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Links

Voor meer informatie kunt u ook terecht bij:

Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV)
Atoomweg 100
3542 AB Utrecht
(030) 247 46 95

Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG)
rubriek 'voorlichting'

Verantwoording
Bij het samenstellen van deze tekst is gebruikgemaakt van voorlichtingsmateriaal van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie.

23 november 2018 / 5675

Voor specifieke vragen aan een afdeling, ga naar de contactpagina. U kunt ook kijken bij de meestgestelde vragen.