Contact
 1. 5729-Hydroxychloroquine (Plaquenil®)

Medicijn bij reuma

​Bij de behandeling van reumatische ziekten kan de arts verschillende medicijnen voorschrijven. Hydroxychloroquine (bekend onder de merknaam Plaquenil®) is er een van. Hier leest u meer over toepassing en gebruik van dit geneesmiddel bij reuma.

Medicijnen bij reumatische ziekten

Medicijnen voor de behandeling van reumatische ziekten worden onderverdeeld in twee hoofdgroepen: pijnstillers en antireumatica.

Pijnstillers

Pijnstillers bestrijden de pijn en stijfheid die ontstaan door de ontstekingen. Ze worden ook wel NSAID’s genoemd: non-steroid anti-inflammatory drugs. Vrij vertaald betekent dit: niet-steroïde ontstekingsremmende pijnstillers. Voorbeelden zijn diclofenac, ibuprofen en naproxen. Deze medicijnen werken vaak binnen een aantal dagen.

Antireumatica

Antireumatica vormen de belangrijkste groep medicijnen bij de behandeling van reumatische ontstekingen. Deze medicijnen worden ook wel DMARD’s genoemd: disease modifying anti-rheumatic drugs. Vrij vertaald betekent dit: ziektebeïnvloedende medicijnen.

Het doel van deze medicijnen is het onderdrukken van de ontstekingsreactie in de gewrichten, waardoor de pijn, zwelling en ochtendstijfheid afnemen. Daarnaast beperken deze medicijnen de gewrichtsschade die de reumatische ziekte kan veroorzaken. Het effect van antireumatica is vaak pas na enkele weken tot maanden te merken.

Langdurige behandeling

Aangezien reumatische ziekten vaak chronische (voortdurende) aandoeningen zijn, is de behandeling met medicatie meestal langdurig.

Toepassing hydroxychloroquine

Hydroxychloroquine behoort tot de groep antireumatica. Het werd oorspronkelijk als antimalariamiddel voorgeschreven, maar is ook een geneesmiddel tegen reuma. Hydroxychloroquine onderdrukt de gewrichtsontstekingen en vermindert de spier- of gewrichtsklachten bij bijzondere reumatische aandoeningen, zoals SLE (systemische lupus erythematoses) of de ziekte van Sjögren.

Behandeling met hydroxychloroquine

Gebruik

Hydroxychloroquinetabletten (200 mg) worden voorgeschreven in een dosering van één tot drie tabletten per dag. U moet de tabletten in hun geheel met water doorslikken, bij voorkeur na de maaltijd of voor de nacht.

Het gunstige effect van hydroxychloroquine op uw ziekte kunt u vaak pas na drie tot zes maanden merken. Zo nodig kan hydroxychloroquine jarenlang gebruikt worden. Ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID) kunt u naast hydroxychloroquine zonder bezwaar gebruiken.

Mogelijke bijwerkingen

Tijdens het gebruik van hydroxychloroquine kunnen de volgende bijwerkingen optreden:

 • overgevoeligheid voor zonlicht;
 • braken en/of diarree (deze klachten gaan meestal vanzelf over);
 • huidafwijkingen, zoals uitslag, jeuk, meer dan normale pigmentatie van de huid en verergering van psoriasis;
 • oogproblemen, zoals dubbel of wazig zien, lichtflitsen, vermindering van kleuren zien of kringen rondom lichtbronnen;
 • sufheid, hoofdpijn, duizeligheid;
 • spierzwakte en bloedafwijkingen (komen zelden voor).

Deze bijwerkingen treden over het algemeen niet vaak op en verdwijnen meestal na het verminderen van de dosis of het staken van de behandeling. Zo nodig kunt u hierover contact opnemen met de reumaconsulent, uw behandelend reumatoloog of huisarts.

Aanvullende informatie

 • Bij langdurig gebruik met hoge doseringen hydroxychloroquine zijn netvliesafwijkingen opgetreden. Deze ernstige bijwerking komt echter zelden voor. Eventueel kan uw reumatoloog u naar de oogarts verwijzen.
 • Adviezen om de overgevoeligheid voor zonlicht te voorkomen: vermijd overmatige blootstelling van de huid aan zonlicht en gebruik zonbescherming.

Arts waarschuwen

Neem direct contact op met uw reumatoloog of huisarts bij:

 • ontstekingen van het mondslijmvlies;
 • kortademigheid of veel hoesten;
 • erge keelpijn in combinatie met koorts;
 • herhaaldelijke bloedneuzen/spontane blauwe plekken.

Voorzorgen

Gebruik met digoxine

Hydroxychloroquine kan de concentratie van digoxine (medicijn dat onder andere wordt voorgeschreven bij hartritmestoornissen) in het bloed verhogen. Gebruikt u digoxine? Geef dit dan door aan uw behandelend reumatoloog.

Zwangerschap en borstvoeding

Als u zwanger bent of een zwangerschap overweegt, is het belangrijk dat u dit met uw behandelend arts bespreekt. Uw behandelend arts kan de dosering aanpassen of een vervangend middel voorschrijven.

Borstvoeding

Als u overweegt borstvoeding te gaan geven, is het verstandig om eerst met uw behandelend arts te overleggen.

Vaccinatie

Hydroxychloroquine vermindert uw afweer tegen infecties, daarom wordt de jaarlijkse griepvaccinatie (griepprik) geadviseerd. Het is veilig de griepprik tijdens de behandeling te krijgen. Informatie over overige vaccinaties kunt u krijgen via uw huisarts of GGD.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle, Kampen of Heerde

Reumatologie
(038) 424 27 99 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Meppel

Reumatologie
(0522) 23 33 94 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Verantwoording

Bij het schrijven van deze informatie heeft Isala gebruikgemaakt van teksten van de Vakgroep Reumatologie Centraal Noord Nederland.

16 januari 2019 / 5729

Voor specifieke vragen aan een afdeling, ga naar de contactpagina. U kunt ook kijken bij de meestgestelde vragen.