Contact
  1. 5733-Dialyse (PID): H04 Polikliniek Nefrologie (nierfalen) - zorgverleners

Patiënten Informatie Dossier

​Nierfalen is een chronische ziekte met gevolgen voor het dagelijkse leven en de toekomst. De behandeling is erop gericht de nierfunctie te behouden en/of achteruitgang te vertragen. Patiënten kunnen zelf enige invloed uitoefenen op hun nierfunctie. Isala heeft verschillende zorgverleners die daarbij ondersteuning kunnen bieden.

Zorgverleners

U bent onder behandeling in verband met nierfalen, een chronische ziekte met gevolgen voor uw dagelijkse leven en uw toekomst. In eerste instantie is de behandeling erop gericht de nierfunctie te behouden en/of achteruitgang te vertragen. U kunt zelf enige invloed uitoefenen op uw nierfunctie. Hierdoor kunt u het moment van transplantatie of dialyse uitstellen. In ons ziekenhuis zijn verschillende zorgverleners werkzaam die u hierbij kunnen ondersteunen. Wij willen u graag met hen kennis laten maken.

Nefroloog

De nefroloog is als medisch specialist op het gebied van nierziekten uw hoofdbehandelaar. De nefroloog werkt nauw samen met verpleegkundig specialisten. De nefroloog en de verpleegkundig specialisten hebben een gecombineerde poli. Dit betekent dat u om en om bij de nefroloog en de verpleegkundig specialist op het spreekuur komt.

Overigens kunt u voor een polikliniekbezoek terecht op de volgende locaties:

  • Isala Zwolle;
  • Isala Diaconessenhuis Meppel;
  • Isala Kampen;
  • Isala Diaconessenhuis Steenwijk;
  • Isala Heerde.

Verpleegkundig specialist

De verpleegkundig specialist bespreekt met u wat u zelf kan doen om achteruitgang van de nierfunctie te vertragen. Tijdens het gesprek wordt aandacht besteed aan de gevolgen van de ziekte, uw medicijngebruik, laboratoriumuitslagen, voeding en leefstijl. De verpleegkundig specialist overlegt zo nodig met de nefroloog.

Diëtist

Een dieet kan – naast medicijnen en leefstijladviezen – een belangrijke rol spelen bij het behoud van uw nierfunctie en het uitstellen van dialyse. Als uw nieren minder goed werken, plast u afvalstoffen niet volledig uit en blijven ze in het bloed achter. Dit kan tot veel klachten leiden. Door het aanpassen van uw voeding kunt u de aanmaak van afvalstoffen beperken. Ook kan een dieet in sommige gevallen de achteruitgang van de werking van uw nieren vertragen.

De diëtist stelt in overleg met u een persoonlijk dieetadvies op. Binnen de grenzen van uw dieet zijn vele mogelijkheden.

Belangstelling of vragen? Vraag dan uw behandelend arts of verpleegkundig specialist om een verwijzing naar de afdeling Diëtetiek of neem rechtstreeks contact op.

U kunt voor een afspraak met de diëtist ook terecht in het Isala Dialysecentrum in Meppel.

23 november 2018 / 5733 / P

Voor specifieke vragen aan een afdeling, ga naar de contactpagina. U kunt ook kijken bij de meestgestelde vragen.