Contact
 1. 5769-Endo-echografie via luchtwegen (EBUS)

Door middel van een endo-echografie (EBUS) via de luchtwegen onderzoekt de longarts de lymfeklieren tussen de longen. Hier leest u wat u van de opname en de endo-echografie kunt verwachten.

Wat is een EBUS?

Bij een endo-echografie via de luchtwegen wordt via uw mond een dunne flexibele slang (=bronchoscoop) in de luchtpijp ingebracht. Aan het uiteinde van deze bronchoscoop zit een echoapparaatje, dat onhoorbare geluidsgolven uitzendt (echografie). Hiermee kunnen lymfeklieren in het gebied rond de grote luchtwegen zichtbaar gemaakt worden op een beeldscherm. Het maken van deze opnamen is geheel onschadelijk. Voorafgaand aan het onderzoek krijgt u lichte sedatie toegediend, zodat u het onderzoek ontspannen of licht slapend zult ondergaan.

Voorbereiding op het onderzoek

 • Vier uur vóór het onderzoek is het nog mogelijk om een beschuitje en een kopje thee te nemen. Daarna mag u niets meer eten en drinken.
 • Gebruikt u medicijnen? Neem dan uw medicatieoverzicht mee.
 • Gebruikt u insuline? Overleg dan met uw behandelend arts wat u mag spuiten in verband met het nuchter zijn voor het onderzoek. U kunt uw glucosemeter meenemen.
 • Gebruikt u 's ochtends medicijnen? Overleg dan met uw behandelend arts of u die kunt overslaan of later kunt innemen.
 • Het gebruik van bloedverdunners moet u in overleg met uw arts indien nodig enkele dagen vóór het onderzoek stoppen.
 • Draag tijdens het onderzoek geen knellende kleding.
 • In verband met de verdoving raden wij u dringend aan om na het onderzoek niet zelf naar huis te rijden. Neem daarom iemand mee die u naar huis kan brengen. Komt u met het openbaar vervoer? Ook dan adviseren wij u iemand mee te nemen.

Onderzoek 

Het onderzoek vindt plaats op de bronchoscopiekamer van de poli Longgeneeskunde.
Voordat het onderzoek begint, legt een verpleegkundige u uit wat er precies gaat gebeuren. U krijgt twee tabletjes codeïne om eventuele hoestprikkels te verminderen. Nadat u hebt plaatsgenomen op een bed, wordt er een infuusnaald ingebracht. Via de infuusnaald wordt later lichte sedatie toegediend. De meeste patiënten worden van dit middel ontspannen, sommige patiënten raken in een lichte slaap. De meeste mensen herinneren zich na afloop weinig tot niets van het onderzoek. Het kan voorkomen dat het onderzoek door een andere longarts dan uw eigen behandelend longarts wordt uitgevoerd.

Verdoving

U krijgt een knijpertje aan een vingertop. Het knijpertje (saturatiemeter) registreert uw hartslag en het zuurstofgehalte in uw bloed. De analist zal u vragen uw eventuele gebitprothese uit te doen. Daarna zullen uw keel en stembanden worden verdoofd met behulp van een spray en een vloeistof. Deze hebben een bittere smaak en geven u een gevoelloze keel. Verder krijgt u van de analist een zuurstofslangetje in de neus, zodat er extra zuurstof toegediend kan worden.

Inbrengen scoop

Het onderzoek vindt plaats in rugligging. U krijgt een bijtring tussen uw kaken ter bescherming van de bronchoscoop. Als u denkt dat uw gebit schade kan ondervinden van het te hard bijten op de bijtring, bespreekt u dit dan voorafgaande aan het onderzoek met de arts die u voor het onderzoek heeft doorverwezen. Daarna dient de longarts een lichte sedatie toe via het infuusnaaldje. Vervolgens brengt de longarts de bronchoscoop in via uw mond. Ondanks de bronchoscoop blijft er genoeg ruimte over, zodat u kunt doorademen. Tijdens het onderzoek wordt uw hartslag, bloeddruk en het zuurstofgehalte in uw bloed gecontroleerd.  

Afbeedling onderzoek met bronchoscoopAfbeedling onderzoek met bronchoscoop 

Het onderzoek zelf

De longarts gaat op zoek naar de lymfeklieren. Als deze klieren goed zichtbaar zijn, prikt hij deze met een dunne holle naald aan en zuigt hij een kleine hoeveelheid materiaal op voor nader onderzoek. Dit aanprikken (punctie) van de klieren wordt een aantal malen herhaald. Na de punctie kan er wat bloedverlies optreden. Dit bloed wordt direct weggezogen.

Duur van het onderzoek

De voorbereidingen en het onderzoek nemen samen ongeveer een uur in beslag.

Lichte sedatie

Voordeel

Het voordeel van licht slapen tijdens het onderzoek is dat u er weinig van merkt. Het onderzoek zou anders onaangenaam kunnen zijn. Omdat u nu ontspannen bent, verloopt het onderzoek in het algemeen ook gemakkelijker.

Nadeel

Een nadeel kan zijn dat u nog enkele uren wat suf bent en misschien het stukje herinnering aan het onderzoek mist.
In zeldzame gevallen kan er vanwege lichte sedatie problemen ontstaan met de ademhaling of de hartfunctie. Dit komt voor bij één tot zes op de duizend patiënten. Deze problemen zijn meestal goed te behandelen met medicijnen.

Na het onderzoek

Na het onderzoek blijft u nog een uur op de dagverpleging van de bronchoscopiekamer. Wanneer u goed wakker bent en alle controles stabiel zijn, wordt het infuusnaaldje verwijderd. Daarna kunt u naar huis. Als u op de verpleegafdeling bent opgenomen wordt u weer naar de afdeling teruggebracht. Het kan zijn dat u na het onderzoek enige tijd een geïrriteerd gevoel in uw keel heeft. In verband met de verdoving mag u de eerste twee uur na het onderzoek niet eten en drinken, omdat anders de kans bestaat dat u zich verslikt.

Weer naar huis

Houdt u er rekening mee dat u niet zelf naar huis mag rijden! De eerste 24 uur na het onderzoek raden wij u af om:

 • alcoholische dranken te gebruiken;
 • belangrijke beslissingen te nemen;
 • actief deel te nemen aan het verkeer;
 • gevaarlijke machines te bedienen;
 • te sporten.

Complicaties

Complicaties treden zeer zelden op en kunnen bestaan uit: een pijnlijke keel, heesheid, koorts en het ophoesten van bloederig slijm. Deze klachten verdwijnen doorgaans binnen enkele dagen.

Uitslag

Uw behandelend arts krijgt de uitslag meestal vijf werkdagen na het onderzoek. Wij maken hiervoor een afspraak met u.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle, Kampen of Heerde

Longgeneeskunde
(038) 424 24 56 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

16 januari 2019 / 5769

Voor specifieke vragen aan een afdeling, ga naar de contactpagina. U kunt ook kijken bij de meestgestelde vragen.