Contact
  1. 5809-Anale manometrie

Informatie over onderzoek

​Bij een anale manometrie wordt het laatste stukje van de dikke darm en de kringspier onderzocht. Hier leest u wat dit onderzoek inhoudt.

Wat is anale manometrie?

Het onderzoek wordt uitgevoerd door een maag-, darm- en leverarts. Met behulp van een dun slangetje (4 mm dik) met aan het uiteinde een ballonnetje wordt de druk in de kringspier en het laatste stukje van de dikke darm geregistreerd. Het slangetje is verbonden met meetapparatuur.

Voorbereiding

Voor dit onderzoek hoeven er geen voorbereidingen plaats te vinden.

Let op
Vaak is het prettig voor u om iemand mee te nemen, die u ook weer naar huis kan rijden.

Melden

Voor elke afspraak in het ziekenhuis meldt u zich met uw identiteitsbewijs (ID, paspoort of rijbewijs) aan bij een aanmeldzuil. Als u de stappen van aanmelden heeft doorlopen, verschijnt op het scherm hoe laat en bij welke afdeling u moet zijn. Ook ziet u op het scherm of er een wachttijd is bij het spreekuur. Alle afspraakgegevens worden geprint op uw afsprakenticket.

U hoeft pas kort voor het tijdstip van uw afspraak op de polikliniek te zijn. Tot die tijd kunt u plaatsnemen in de Centrale hal of in de passage. Als het tijdstip van uw afspraak nadert, gaat u naar de polikliniek waar u een afspraak heeft. Daar aangekomen houdt u uw afsprakenticket opnieuw voor een aanmeldzuil. Op het scherm verschijnt in welke wachtruimte u plaats kunt nemen.

Onderzoek

Het onderzoek is niet pijnlijk en duurt ongeveer 5 minuten.

  • Tijdens het onderzoek ligt u op uw linkerzijde op een onderzoektafel. U krijgt een doek over uw onderlichaam.
  • De arts brengt een beetje glijmiddel aan en voelt met zijn vinger in uw anus. Hij vraagt u om met uw anus te knijpen alsof u probeert de ontlasting op te houden.
  • Vervolgens brengt hij het dunne slangetje in met de ballon. Uit het slangetje druppelt een beetje water, wat u soms kunt voelen.
  • De arts vraagt u vervolgens weer een aantal keren om te knijpen of te persen met uw anus.
  • Op het computerscherm wordt de drukmeting weergegeven.
  • Soms wordt het ballonnetje opgeblazen met lucht en wordt dan de druk gemeten.
  • Daarna wordt het slangetje verwijderd.

Na het onderzoek

Na het onderzoek zijn er voor u geen beperkingen. Omdat het een onderzoekprogramma is en geen spreekuur, krijgt u een voorlopige uitslag van de arts die het onderzoek heeft uitgevoerd. De definitieve uitslag wordt opgestuurd naar de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.

  • Als uw huisarts dit onderzoek heeft aangevraagd, spreekt hij/zij verder met u af wat er gaat gebeuren. U kunt bij hem/haar vijf werkdagen na het onderzoek terecht voor de definitieve uitslag.
  • Als uw medisch specialist dit onderzoek heeft aangevraagd, krijgt u zo nodig een poliklinische vervolgafspraak.

Complicaties

Een anale manometrie is een veilig onderzoek.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de afdeling Endoscopie van de polikliniek Maag-, darm- en leverziekten.

Endoscopie

088 624 33 20 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 10.30 uur)

In uw afspraakbevestiging staat op welke locatie u wordt verwacht. Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 30 november 2021 / 5809