Contact
  1. 5819-Fertiloscopie

​Een fertiloscopie is een kijkoperatie waarbij de gynaecoloog de eileiders en eierstokken via de vagina onderzoekt. In deze folder leest u wat het onderzoek inhoudt.

Wat is een fertiloscopie?

Een fertiloscopie is een kijkoperatie. Tijdens een kleine ingreep kijkt de gynaecoloog met een kleine kijkbuis (endoscoop) via de vagina in de buikholte. Het doel hiervan is het onderzoeken van de eileiders en de eierstokken bij een zogeheten gestoorde vruchtbaarheid.

De kijkbuis wordt aangesloten op een camera, zodat op een televisiescherm een afbeelding verschijnt van de buikholte. U kunt zelf ook meekijken. Het onderzoek gebeurt poliklinisch onder plaatselijke verdoving en wordt uitgevoerd op de poliklinische operatiekamer. In enkele gevallen wordt een fertiloscopie ook uitgevoerd onder algehele narcose.

Voordelen

Fertiloscopie is de enige methode waarmee de buikholte van binnen onderzocht kan worden zonder algehele verdoving (narcose) en zonder sneetjes in navel en buikwand. Na het onderzoek kunt u direct weer naar huis.

Voorbereiding

De avond vóór de ingreep gebruikt u een Microlax-klysma. Dit zorgt voor een schone darm. Het recept voor het klysma krijgt u mee bij het maken van de afspraak. Zorg ervoor dat u iemand meeneemt die u, na afloop van het onderzoek, kan begeleiden naar huis.

Verloop van het onderzoek

Het onderzoek duurt 15 tot 30 minuten.

  • De gynaecoloog doet eerst een inwendig onderzoek om de grootte en de stand van de baarmoeder te beoordelen.
  • Daarna wordt een speculum (spreider) in de schede gebracht.
  • De baarmoedermond die nu zichtbaar is, wordt met een tangetje vastgepakt.
  • De gynaecoloog brengt via de baarmoedermond een dunne, zachte katheter (slangetje) tot in de baarmoederholte. Een kleine ballon aan het uiteinde van de katheter wordt gevuld met 1-2ml water om te voorkomen dat de katheter uitvalt.
  • Net achter de baarmoederhals ligt de buikholte. Met een speciale naald wordt in dit gebied een verdovingsprikje gegeven tot in de buikholte (1,5 cm).
  • De gynaecoloog brengt vervolgens de kijkbuis tot de buikholte en brengt via de kijkbuis wat vloeistof in. Zo worden de baarmoeder, eileiders en eierstokken zichtbaar.
  • De kijkbuis is verbonden met een camera. Via een televisiescherm brengt de arts dit geheel in beeld.
  • Via de katheter wordt een blauwgekleurde vloeistof (methyleenblauw-oplossing) in de baarmoederholte gebracht.
  • Met de kijkbuis kijkt de gynaecoloog of de blauwgekleurde vloeistof ook door het uiteinde van de eileiders tevoorschijn komt. Dit geeft de doorgankelijkheid van de eileiders aan.
  • Na afloop wordt via een spoelsysteem het vocht uit de buikholte gehaald en vervolgens ook het kijkbuisje.
  • Aan het eind van de ingreep wordt opnieuw een spreider ingebracht en het wondje in de schede beoordeeld op bloeding. In enkele gevallen moet een hechting worden geplaatst om bloeding van het wondje te stoppen.

Na het onderzoek

Enkele dagen na het onderzoek kunt u wat bloed of bruine afscheiding verliezen en een gevoelige onderbuik hebben. Deze verschijnselen gaan binnen twee à drie dagen vanzelf over. Als de klachten langer aanhouden of heviger worden, met name bij koorts, neem dan contact op met uw behandelend gynaecoloog.

Complicaties

Bij elke ingreep is er een kleine kans op complicaties zoals trombose, een nabloeding of een wondinfectie. Bij een fertiloscopie is er een kleine kans op de volgende complicaties.

Bloeding

Er kan bloeding optreden uit het prikwondje in de schedewand. Dit bloedverlies of de bruine afscheiding gaat meestal binnen enkele dagen over. Als dit meer is dan een forse menstruatie, dan is het verstandig om contact op te nemen met de polikliniek Gynaecologie.

Beschadiging

Zeer zelden ontstaat door de behandeling een wondje of gaatje in de wand van de endeldarm. Dit heet een perforatie. Meestal geneest deze perforatie vanzelf. In een enkel geval is een operatie nodig (een kijkbuis- of buikoperatie) om te beoordelen of de beschadiging een bloeding in de buik heeft veroorzaakt.

Infectie

Een weinig voorkomende complicatie is een infectie van de buikholte of eileiders. Verschijnselen als koorts of hevige buikpijn kunnen wijzen op deze infecties. Neem dan direct contact op met de polikliniek Gynaecologie of met de dienstdoende arts (avonduren en 's nachts) van Gynaecologie/Verloskunde via 088 624 50 00.

Overgevoeligheid

Soms kan overgevoeligheid bestaan voor de plaatselijke verdoving. Als u weet dat u ergens overgevoelig (allergisch) voor bent, meldt u dit dan vóór het onderzoek aan uw behandelend gynaecoloog. In zeer zeldzame gevallen is een acute behandeling bij een overgevoeligheidsreactie noodzakelijk. Soms treden de verschijnselen pas later op.

Wanneer bellen

In onderstaande gevallen moet u direct contact opnemen:

  • bij hevig bloedverlies (meer dan een forse menstruatie);
  • bij hevige buikpijn;
  • als u koorts heeft (38 graden Celsius of meer);
  • bij duizeligheid, hartkloppingen of onwel voelen.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle

Gynaecologie
088 624 56 04 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Meppel

Gynaecologie
088 624 56 04 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Voor meer informatie kunt u ook kijken op De Gynaecoloog.

Laatst gewijzigd 10 maart 2022 / 5819