Contact
 1. 5841-Aortaklepoperatie (TAVI)

Hartklepoperatie via de liesslagader of via de borstwand

​Bij een ernstig vernauwde aortaklep kan een kunstklep worden geïmplanteerd. Meestal gebeurt dit via een openhartoperatie. Maar de operatie kan ook worden uitgevoerd via de liesslagader of via een kleine opening in de borstwand. Dit wordt ook wel de TAVI (Transcatheter Aortic Valve Implantation) genoemd. Het Isala Hartcentrum is één van de hartcentra in Nederland die een vergunning heeft gekregen om deze nieuwe methode te mogen uitvoeren bij hartklepoperaties. De nieuwe methode is minder ingrijpend, sneller en het herstel duurt korter.

Wij begrijpen dat er veel op u afkomt bij de operatie. In het volgende filmpje informeren wij u daarover, zodat u zich goed kunt voorbereiden als u wordt opgenomen.

Screenshot aortaklepimplantatie hartcentrum 
Video aortaklepimplantatie hartcentrum

Wat is de aortaklep?

De aortaklep is de hartklep die zich bevindt tussen de linker hartkamer en de grote lichaamsslagader, de aorta. Deze aortaklep bestaat uit drie soepele klepslippen. De klep kan gaan lekken en/of vernauwd raken gedurende het leven. Deze informatie is alleen van toepassing op een vernauwde aortaklep (ook wel aortaklepstenose genoemd).

Door verkalking van de klepslippen kan de aortaklep steeds minder goed gaan werken, wordt stug, vernauwt en opent dan slecht. Uiteindelijk kunt u klachten van benauwdheid krijgen. Uw cardioloog kan met behulp van een echocardiogram de functie van de aortaklep beoordelen. Aanvullend onderzoek kan duidelijk maken hoe ernstig de klep vernauwd is, en of de afwijking voldoet aan de voorwaarden (criteria) voor een operatie.

Bestaande methode: openhartoperatie 

Het kan voorkomen dat uw klachten ernstig zijn en/of de afwijkingen van de aortaklep voldoen aan de criteria voor een operatie. De cardioloog vraagt de cardiothoracaal chirurg (hartchirurg) dan om een openhartoperatie met vervanging van de aortaklep door een kunstklep.

 • Bij een dergelijke operatie werd tot nu toe de borst geopend over de volle lengte van het borstbeen.
 • Het hart wordt stilgelegd. De functie van hart en longen wordt overgenomen door de hart­longmachine.
 • De aorta wordt geopend en de verkalkte klep verwijderd.
 • Vervolgens wordt de hartklepprothese ingehecht.
 • Bij oudere mensen wordt dan meestal een biologische aortaklepprothese gebruikt. Deze klep is van dierlijk materiaal (rund of varken) gemaakt en is goed toepasbaar in de mens.

Voor een aantal patiënten is een dergelijke hartklepoperatie een te groot risico. Daarbij speelt een hoge leeftijd een rol en ook een slechte lichamelijke conditie. Voor deze patiënten kan de nieuwe methode een uitkomst zijn.

Nieuwe methode: TAVI 

Bij de nieuwe operatiemethode, TAVI,  is het gebruik van de hart­longmachine niet meer vereist. De nieuwe klep kan (kleingemaakt) via de liesslagader worden ingebracht (afbeelding A) of via een opening aan de voorzijde van de linker borstwand door de punt van het hart (afbeelding B). Andere chirurgische mogelijkheden zijn de toegang via de slagader onder het sleutelbeen en via een beperkte opening van het bovenste deel van het borstbeen (geen afbeeldingen getoond).

Hartoperatie via liesslagader Afbeelding A. Operatie via de liesslagader. De kleingemaakte aortaklepprothese wordt via de liesslagader opgevoerd tot op de plaats van de eigen aortaklep. Vervolgens wordt de prothese ontplooid door het opblazen van de ballon.
 
Hartoperatie via borstwand Afbeelding B. Operatie via de borstwand De aortaklepprothese wordt via de punt van het hart op de plaats van de eigen aortaklep gebracht en met een ballon ontplooid. Vervolgens wordt de klep ontplooid met een ballon op de plaats van de aortaklep. Het is dan ook niet noodzakelijk om de eigen aortaklep te verwijderen. De hartchirurg en de cardioloog bespreken met u welke van de twee mogelijkheden (via de liesslagader of via de borstwand) voor u het meest geschikt is (zie afbeelding C). 
Afbeelding operatie aortaklepstenose 
Afbeelding C. De behandelingsmogelijkheden voor aortaklepstenose. Links: via de liesslagader, midden: via het borstbeen, en rechts: via de borstwand.
 

Voordelen

De nieuwe methode heeft diverse voordelen. 
 • Het grote voordeel van de nieuwe operatiemethode is dat patiënten die anders niet geopereerd zouden worden vanwege de hoge risico's, nu wel kunnen worden behandeld.
 • Deze methode is sneller en minder ingrijpend dan de bestaande operatiemethode, omdat de borstkas niet geopend hoeft te worden over de volle lengte van het borstbeen en het hart niet gekoppeld wordt aan de hart­longmachine.
 • Patiënten kunnen ook sneller herstellen omdat het minder ingrijpend is.
 • De implantatie wordt altijd verricht door een team van specialisten onder wie een hartchirurg en een cardioloog.

Bekijk ook het filmpje waarin thoraxchirurg George Brandon Bravo Bruinsma en cardioloog Jan Henk Dambrink uitleggen wat de voordelen zijn van de TAVI-behandeling (bron: www.nieuwehartklep.nl):

Screenshot video voordeel TAVI-behandeling  
Video voordelen TAVI-behandeling
 

Nadelen

De nieuwe methode heeft enkele nadelen.

 • Een nadeel van deze nieuwe methode is dat ze alleen maar toepasbaar is bij patiënten met een ernstige aortaklepvernauwing en niet bij een ernstig lekkende aortaklep.
 • Verder is de klep alleen maar toepasbaar bij mensen met een (in aanleg) normale klep met drie klepslippen. In het geval van een klep met twee klepslippen is deze methode niet mogelijk.

Risico's

De risico's verschillen per methode van inbrengen.

 • Voor beide manieren van inbrengen van de nieuwe klep geldt dat er een kans op een hartritmestoornis ontstaat. Eventueel zal het dan noodzakelijk zijn een pacemaker in te brengen. De kans is bij de bestaande methode ook aanwezig, maar bij de nieuwe methode is de kans groter.
 • Een ander risico is het ontstaan van een scheur in de aorta of afsluiting van de kransslagaders van het hart. De kans hierop is klein, maar levert wel een groot risico op overlijden.
 • Als de klep via de liesslagader wordt ingebracht, dan kunnen er aan de slagader of de grote lichaamsslagader (aorta) beschadigingen optreden. Die kunnen zo ernstig zijn dat de implantatie in het geheel niet of niet via die route kan worden afgerond.
 • Ook kunnen er door het opvoeren van de klep via de bloedbaan kalkdeeltjes loskomen van de binnenzijde van de aorta, waardoor er bijvoorbeeld een herseninfarct, nierfunctieverslechtering of een doorbloedingsstoornis van de benen ontstaat.
 • Een ander nadeel is dat als de nieuwe klep ontplooid is, er langs de nieuwe klep en de eigen aorta enige lekkage van bloed kan zijn opgetreden. Meestal is dat gering en wordt dat goed verdragen.

Door de grote ervaring met aortaklepimplantaties wordt er in het Isala Hartcentrum voor gekozen om, als er ernstige problemen tijdens de implantatie volgens de nieuwe methode ontstaan, altijd te overwegen of toch opereren volgens de bestaande methode, inclusief het gebruik van de hart­longmachine, in die situatie een zinvolle mogelijkheid is.

Bekijk ook het filmpje waarin cardioloog Jan Henk Dambrink en thoraxchirurg George Brandon Bravo Bruinsma uitleggen wat er na de operatie gebeurt (Bron: www.nieuwehartklep.nl):

Video wat gebeurt er na hartoparatie? 
Video Wat gebeurt er na een hartoperatie? 

Hartrevalidatie

Veel patiënten zijn na een ingreep aan het hart erg onzeker over hun lichaam. Wat kan ik wel, wat kan ik niet? Thuis komen de vragen over bewegen, voeding, werk en leefstijl. Vaak kunt u en mag u meer dan u denkt. Het is ook belangrijk dat u nieuwe klachten voorkomt.
In Zwolle kunt u een hartrevalidatieprogramma volgen bij het Isala Harthuis. Wij bekijken samen met u wat het beste past bij uw persoonlijke doelen en situatie. Dit doen we volgens de Richtlijn Hartrevalidatie van de Nederlandse Hartstichting.
Na uw behandeling in Isala bespreekt uw cardioloog met u de mogelijkheid om een hartrevalidatieprogramma te volgen. Als dat niet het geval is vraag dat dan gerust. Lees voor meer informatie ook de folder 'hartrevalidatie'.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle, Kampen of Heerde

Cardiologie
(038) 424 27 61 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Uitgebreide informatie en meer filmpjes over de TAVI-behandeling vindt u ook op www.nieuwehartklep.nl.

Lees ook het interview met cardioloog Jan-Henk Dambrink over 'TAVI bij verkalkte hartklep'.

18 januari 2019 / 5841

Voor specifieke vragen aan een afdeling, ga naar de contactpagina. U kunt ook kijken bij de meestgestelde vragen.