Contact
  1. 5862-Prostaatkanker (PID): H3 Bijlage Active surveillance (actief volgen)

Patiënten Informatie Dossier

​Wanneer prostaatkanker in een vroegtijdig stadium wordt ontdekt en langzaam groeit, kan gekozen worden voor actief volgen.  

Uit de onderzoeken kan blijken dat de vorm van prostaatkanker die u hebt, misschien weinig agressief is. Dit komt niet alleen doordat prostaatkanker tegenwoordig vaak in een vroeg stadium wordt ontdekt, maar ook veelal langzaam groeit.

In sommige gevallen groeit de prostaatkanker zelfs zo langzaam dat patiënten gedurende de rest van hun leven geen klachten van hun prostaatkanker krijgen. Het zal hen dan niet ziek maken.

Actief volgen

Met behulp van regelmatig bloedonderzoek, het voelen van de prostaat en het herhalen van de biopsie krijgt de uroloog veel informatie over eventuele veranderingen in de prostaat.

Op vaste tijdstippen wordt beoordeeld of er sprake is van een stabiele situatie of dat met een behandeling moet worden begonnen.

Dit heet active surveillance (actief volgen):

  • Uw PSA-gehalte zal regelmatig gecontroleerd worden.
  • De uroloog zal regelmatig uw prostaat onderzoeken (rectaal toucher).
  • Er worden na bepaalde tijd biopten van de prostaat genomen.
  • De uroloog beoordeelt vervolgens aan de hand van de resultaten van de biopsie, het rectaal toucher en de PSA-tests of de prostaatkanker verandert.
  • De uroloog zal de resultaten met u bespreken en aangeven of er sprake is van een stabiele situatie of dat uw prostaatkanker is verergerd.

Uitslag

Wanneer sprake is van een stabiele situatie, dan kan de active surveillance worden voortgezet. Is er echter geen stabiele situatie, dan zal de uroloog u adviseren uw prostaatkanker te laten behandelen. De aanpak van het actief volgen betekent dus niet altijd dat er geen behandeling zal volgen, maar dat deze, zo lang als dit verantwoord is, uitgesteld zal worden.

Voor- en nadelen

Het grote voordeel van actief volgen is dat, zolang er niet tot behandeling (operatie of bestraling) wordt overgegaan, er geen bijwerkingen van de behandeling zoals incontinentie (ongewild urineverlies) of impotentie (onvermogen een erectie te krijgen of te behouden) kunnen optreden. Bovendien worden met actief volgen onnodige behandelingen voorkomen.

Wanneer u kiest voor active surveillance, betekent dit dat u verder leeft met het feit dat u prostaatkanker heeft die (nog) niet wordt behandeld. Deze wetenschap kan voor sommige patiënten emotioneel belastend zijn en een reden zijn om hier niet voor te kiezen. Ook kan er tijdens de active surveillance om deze reden besloten worden om over te gaan tot een actieve behandeling.

Laatst gewijzigd 24 mei 2024 / 5862 / P