Contact
 1. 5870-Plaatsen implantaten
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

Informatie over de behandeling

Heeft u een afspraak voor het plaatsen van implantaten? Dan vertellen wij u graag wat u kunt verwachten tijdens en vlak na de behandeling. Wij vinden het erg belangrijk om aan uw wensen te voldoen. Daarom nemen wij uitgebreid de tijd om aan de hand van uw gebit de mogelijkheden te bespreken. Geen enkele mond is namelijk hetzelfde. Wat komt er kijken bij het plaatsen van een gebitsimplantaat? In deze folder vindt u alvast meer informatie over o.a. de verdoving, de behandeling en nazorg thuis.

Wat is een implantaat?

Implantaten zijn titanium kunstwortels die in het kaakbot geschroefd worden. Hierin kunnen we een kroon, brug of kunstgebit plaatsten. Er zijn verschillende soorten implantaten. Samen met uw mond-, kaak- en aangezichtschirurg bepaalt u welk implantaattype het beste bij u past.

Waarom kiezen voor een implantaat?

Uw natuurlijke tanden en kiezen hebben wortels in de kaak. Soms zijn deze verloren gegaan en mist u een of meer tanden en kiezen. Met behulp van een titanium kunstwortel kunnen deze worden vervangen. Op deze kunstwortel wordt een tand of kies geplaatst. Het is ook mogelijk een compleet kunstgebit hierop vast te klikken.

Gebitsimplantaten zijn een nieuwe solide basis voor kronen, bruggen en gebitsprotheses en komen het dichtst bij uw oorspronkelijke gebit in de buurt. Implantaten zijn niet zichtbaar. Maar u merkt wel dat ze er zijn; ze zorgen ervoor dat u weer vol zelfvertrouwen kunt eten, praten en lachen. Implantaten zijn een duurzame en comfortabele oplossing voor iedereen die om welke reden dan ook een deel van het gebit mist.

Verdoving

 • Vrijwel altijd wordt u plaatselijk verdoofd.
 • Zolang de verdoving werkt (1,5 tot 3 uur), is het verstandig om voorzichtig te zijn met eten en drinken. Omdat u niets voelt is het risico om u te verslikken, op de lip of tong te bijten of te verbranden groter. Daarna kunt u weer eten en drinken, maar wees voorzichtig bij de wond.
 • Als het verdoofde gevoel na enige dagen nog niet is verdwenen, doet u er goed aan contact met onze afdeling op te nemen.

Behandeling

 • Bij de behandeling wordt het tandvlees bij het implantaat opengemaakt.
 • In het bot worden vervolgens één of meer gaatjes geboord, waarin de implantaten worden geschroefd.
 • Als de behandeling voltooid is, wordt de wond gehecht.

Weer naar huis

Hechtingen

De hechtigingen lossen niet vanzelf op en worden na tien tot veertien dagen verwijderd.

Pijn

Nadat de verdoving is uitgewerkt kan er pijn ontstaan.

 • Om de pijn te bestrijden krijgt u een recept mee naar huis voor pijnstillers.
 • Soms kan de pijn helaas niet helemaal worden weggenomen. Gebruik niet meer dan de voorgeschreven hoeveelheid pijnstillers.
 • De duur van de napijn kan variëren van enkele uren tot enkele dagen.

Zwelling

 • Door de operatie kan uw wang of lip flink gaan opzetten. Dit is een normaal verschijnsel.
 • Door de zwelling kunnen de kauwspieren tijdelijk minder beweeglijk worden. De mond gaat hierdoor niet zo ver meer open en slikken gaat wat moeilijker.
 • De zwelling zal twee dagen na de ingreep het grootst zijn. U kunt proberen de zwelling wat tegen te gaan. De eerste uren na de ingreep koelen met ijs (enige ijsblokjes in een plastic zakje, omwikkeld door een washandje, van buiten tegen uw wang of lip). Koel afwisselend 10 minuten wel en 10 minuten niet. Vermijd al te grote lichamelijke activiteit.

Nabloeding

Het is normaal dat de wond enige uren na de behandeling wat nabloedt. Soms is het speeksel alleen wat roodgekleurd.

 • Gaat de wond toch bloeden, dan legt u een opgevouwen verbandgaasje op de wond. Geen watten gebruiken! 30 minuten stevig dichtbijten.
 • Heeft u geen gaasjes, dan kunt u een schone, gestreken zakdoek nemen.
 • U dient vooral niet te spoelen. Het stolsel moet de kans krijgen in de wond te blijven zitten. Bij blijvende bloeding bovenstaande eventueel herhalen. Is de bloeding te hevig, of heeft op gaasjes bijten geen resultaat, neem dan contact op met onze afdeling.

Koorts

Temperatuurverhoging tot 38,5°C is normaal. U kunt zich hierdoor ook wat ziek voelen.

Verzorging van de wond

Goede reiniging van de wond is zeer belangrijk voor de wondgenezing.

 • Roken en alcoholgebruik raden wij af.
 • U kunt uw tanden gewoon poetsen, maar wees voorzichtig bij de wond.

Afspraken bij de mondhygiënist

Een goede mondhygiëne is van het grootste belang voor de levensduur en het behoud van uw implantaten. Na de operatie gaat u een aantal keren bij de mondhygiënist langs. Tijdens deze consulten krijgt u een uitgebreide uitleg over de juiste verzorging van uw mond.

Complicaties

In zeldzame gevallen komen na de operatie complicaties voor, zoals een ontsteking van de wond, het kaakbot of tandvlees. Rokers hebben een grotere kans op problemen met het tandvlees rond de implantaten dan niet-rokers. Mede daarom adviseren wij u te stoppen met roken.

Wanneer bellen?

U kunt contact opnemen met onze afdeling:

 • wanneer de pijn en zwelling na 3 tot 5 dagen niet afnemen;
 • wanneer u koorts (boven 39°C) krijgt;
 • wanneer het bloeden niet stopt.

Natuurlijk kunt u ook bellen wanneer u zich ongerust maakt, of wanneer u nog vragen heeft.

Wat kost een implantaat?

De kosten voor een implantaat zijn afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Als u bij ons op gesprek bent, bespreken we de kosten.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle

Mond-, kaak en aangezichtschirurgie
(038) 424 28 81 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Bij spoedeisende problemen, belt u dan (038) 424 20 00.

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

 

Laatst gewijzigd 23 november 2018 / 5870