Contact
 1. 5879-Hartrevalidatie in Isala Harthuis

Bent u onlangs behandeld voor een hartaandoening? Dan is er ongetwijfeld veel op u afgekomen. Nu breekt de tijd van herstel aan. Hartrevalidatie helpt hierbij. Isala biedt deze mogelijkheid in het Harthuis.

Waarom hartrevalidatie?

Uit onderzoek blijkt dat hartrevalidatie veel kan opleveren, zoals:

 • verbetering lichamelijke fitheid;
 • vertraging snelheid slagaderverkalking;
 • vermindering aantal sterfgevallen door hartziekten;
 • vermindering risico op (nieuw) hartinfarct;
 • betere gemoedsstemming, weer plezier hebben in het leven;
 • meer vertrouwen hebben in de toekomst en minder zorgen;
 • weer deel kunnen nemen aan het sociale leven.

Voor wie is hartrevalidatie bedoeld?

Hartrevalidatie is bedoeld voor iedereen met een hartaandoening, zoals:

 • hartinfarct;
 • pijn op de borst (angina pectoris);
 • hartfalen;
 • ritmestoornissen.

U heeft ook een hartaandoening als u bijvoorbeeld onlangs gedotterd bent, een pacemaker heeft gekregen of een operatie aan uw hart(-klep) heeft gehad.
Misschien is er langer geleden bij u een hartaandoening geconstateerd. Als u nu (weer) lichamelijke of psychische klachten krijgt, kunt u in overleg met uw cardioloog ook deelnemen aan hartrevalidatie.

Wat is hartrevalidatie?

Hartrevalidatie is een effectieve behandeling gericht op lichamelijk, psychisch en sociaal herstel. Bewegen vermindert de kans op hart- en vaatproblemen en verbetert uw conditie, óók als u al een hart- of vaataandoening heeft. Voldoende bewegen en lekker sporten is goed voor u. Het geeft u zelfvertrouwen én het kan nog leuk zijn ook. Tegelijkertijd is het belangrijk dat u naar uw lichaam leert luisteren, leert hoeveel u zou moeten bewegen en herkent wat wel en niet goed voor u is.
Behalve lichamelijke training is het ook belangrijk dat u goed geïnformeerd bent over uw eigen hartziekte. In het ziekenhuis is daar niet altijd voldoende tijd voor, omdat patiënten tegenwoordig snel naar huis gaan. Bovendien blijkt dat mensen zo kort na een hartinfarct, dotterbehandeling of hartoperatie veel te verwerken hebben. De verstrekte informatie wordt dan vaak onvoldoende onthouden. De vragen komen pas als u uit het ziekenhuis bent ontslagen en u uw leven weer gaat oppakken. Voor deze vragen is ruimte binnen het hartrevalidatieprogramma.
Daarnaast kunt u begeleiding krijgen bij bijvoorbeeld stoppen met roken, afvallen, stresshantering en werkhervatting.
Uw hartaandoening kan leiden tot zorgen, onzekerheden of vragen bij uw partner. Tijdens het hartrevalidatieprogramma wordt ook hier aandacht aan besteed.

Waarom Isala Harthuis?

Als team van Isala Harthuis staan wij voor goede (na)zorg voor u als hartpatiënt. Daarbij hebben wij alles onder 1 dak wat voor u nodig is om goed te kunnen revalideren. Samen met u zoeken wij daarin naar mogelijkheden om voorlichtingen en/of trainingen te volgen. Nieuwe ontwikkelingen zijn daarin voor ons vanzelfsprekend:
E-health: Wij kunnen u (na de revalidatie) coachen op afstand. Dit betekent dat u een beweegmeter mee naar huis krijgt zodat wij kunnen zien hoeveel en hoe intensief u beweegt. Binnenkort kunt u via een digitale leeromgeving uw kennis over alle aspecten van hartrevalidatie vergroten.
Zelfregie: Binnen het Harthuis vinden we het belangrijk dat u als patiënt zelf de regie heeft. Dit betekent het verzamelen van informatie, het stellen van doelen en het meebeslissen over hoe uw zorg eruit moet zien. Samen met ons als zorgverleners gaat u daarnaar op zoek.

Leefstijltrainingen

In aansluiting op uw hartrevalidatieprogramma is het mogelijk om één van de volgende leefstijltrainingen te volgen in het Isala Harthuis:

 • leefstijltraining voor seniorenl
 • leefstijltraining hanteren van stress;
 • leefstijltraining goede voeding en bewegen.

Deelnemers over hartrevalidatie

“Eerst dacht ik: wat moet ik daar, ik weet en kan het allemaal wel zelf. Achteraf ben ik heel blij dat ik toch gegaan ben. Door jullie advies en begeleiding weet ik welke weg ik op moet gaan.”


“Onder begeleiding van de hartrevalidatieverpleegkundigen en fysiotherapeuten ben ik weer gaan sporten. Ik heb zelfs een hometrainer gekocht.”


“De patiënt krijgt vaak alle aandacht. Tijdens de hartrevalidatie wordt er ook stilgestaan bij wat het voor de naasten betekent.”


“Fijn om ervaringen met elkaar te delen. Je merkt dat je niet de enige bent met onzekerheid en angsten.”


“Vanuit alle disciplines wordt meegewerkt aan je herstel, zowel lichamelijk als psychisch.”

Contact

Uw behandelend cardioloog licht u tijdens uw ziekenhuisopname of op de poli in over het belang van hartrevalidatie. Als u ben aangemeld voor hartrevalidatie, neemt een medewerker van de hartrevalidatie contact met u op of nodigt u uit voor een bezoek. 

Het is ook mogelijk dat u na ontslag uit Isala weer verwezen wordt naar uw behandelend cardioloog in uw eigen ziekenhuis. Vraag uw eigen cardioloog naar de mogelijkheden voor hartrevalidatie in dat centrum. Als u wilt aansluiten bij het hartrevalidatieprogramma van Isala, kunt u dit ook aangeven bij uw eigen cardioloog.

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met het Harthuis:

Zwolle

Harthuis
(038) 424 26 90 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

 

23 november 2018 / 5879

Voor specifieke vragen aan een afdeling, ga naar de contactpagina. U kunt ook kijken bij de meestgestelde vragen.