Contact
  1. 5891-Radiofrequente behandeling tussenwervelschijf (discus)

​Radiofrequente behandeling van de discus is een warmtebehandeling van de tussenwervelschijf (discus). Deze behandeling kan plaatsvinden ter hoogte van de nek of lage rug. Hier vindt u alle informatie over de opname.

Voorbereiding

  • Bent u (mogelijk) zwanger? Geeft u dit dan vóór de behandeling door aan uw behandelend anesthesioloog/pijnbehandelaar.
  • U hoeft niet nuchter te zijn, dus u mag gewoon eten en drinken zoals u gewend bent.
  • Na de behandeling mag u op die dag niet zelfstandig aan het verkeer deelnemen. Zorgt u er daarom voor dat er op de dag van de behandeling een begeleider beschikbaar is die u naar huis brengt.
  • Als u antistollingstabletten en/of NSAID’s zoals ibuprofen gebruikt, bespreekt uw behandelend anesthesioloog/pijnbehandelaar met u vanaf welk moment u hiermee tijdelijk stopt.

Opname

Melden

U wordt op de dag van de operatie opgenomen in het ziekenhuis. Meld u zich op de afgesproken tijd. Neem uw identiteitsbewijs (paspoort, rijbewijs of identiteitskaart) mee. Eenmaal op de afdeling krijgt u een ziekenhuisjasje aan. Vervolgens brengen wij u naar de operatieafdeling.

Behandeling

In de operatiekamer gaat u op uw buik op de behandeltafel liggen. De anesthesioloog/pijnbehandelaar plaatst een naald in de tussenwervelschijf. Dit gebeurt onder röntgendoorlichting zodat hij precies kan zien waar hij prikt. Het prikken kan pijnlijk zijn. Daarna spuit hij via de naald contrastvloeistof in, zodat hij kan zien of hij precies op de goede plek zit. Als dit het geval is, spuit hij verdovingsvloeistof in het gebied. Vervolgens wordt de naaldpunt verwarmd. Hierdoor wordt de pijngeleiding vanuit de tussenwervelschijf beïnvloed, waardoor in veel gevallen een pijnvermindering zal optreden.

Duur van de behandeling

De behandeling duurt ongeveer één uur.

Na de behandeling

Via de uitslaapkamer gaat u terug naar verpleegafdeling. U blijft een nacht in het ziekenhuis zodat wij goed in de gaten kunnen houden of er mogelijke complicaties optreden.

Weer naar thuis

De dag na de behandeling mag u weer naar huis.

Resultaat

Pas na zes tot acht weken is het zinvol om het (tussen)resultaat van de behandeling te beoordelen.

U heeft dan een controleafspraak op het Pijncentrum om te zien of de behandeling effect gehad heeft. Overigens kan het goed zijn dat u al eerder merkt dat de behandeling uw pijnklachten heeft verminderd.

Bijwerkingen en mogelijke complicaties

Na de behandeling kan napijn optreden. Deze napijn kan enkele weken aanhouden. Dit is echter altijd van tijdelijke aard. U kunt hiervoor eventueel een pijnstiller innemen, bijvoorbeeld paracetamol (gebruik volgens bijsluiter).

Als mogelijke complicatie van deze behandeling kan een tijdelijke gevoelsvermindering optreden in het huidgebied rondom de aangeprikte injectieplaats. Ook kunt u tijdelijk een krachtsvermindering bemerken in de armen (als hoog in de rug geprikt is) of benen (als laag in de rug geprikt is). Bovendien kan een infectie van de tussenwervelschijf ontstaan. Hoewel de behandeling zorgvuldig wordt uitgevoerd, bestaat er altijd een geringe kans op het optreden van deze complicaties.

Contact

Heeft u nog vragen of behoefte aan meer informatie, dan kunt u die stellen aan uw behandelend anesthesioloog/pijnbehandelaar. Het is handig om uw vragen van tevoren op papier te zetten.

Ook kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle

Pijncentrum
(038) 424 26 98 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

21 januari 2019 / 5891

Voor specifieke vragen aan een afdeling, ga naar de contactpagina. U kunt ook kijken bij de meestgestelde vragen.