Contact
 1. 5893-Radiofrequente behandeling SI-gewricht

Van het sacro-iliacaal gewricht

​Bij pijn rond het SI-gewricht in de lage rug kan een warmtebehandeling helpen. In deze folder leest u meer over deze behandeling. Zo bent u goed voorbereid.

Wat is het SI-gewricht?

Het sacro-iliacaal gewricht (ook wel SI-gewricht) is het gewricht tussen heiligbeen en heupbeen. Deze behandeling gebeurt ter hoogte van de lage rug. Radiofrequente denervatie (de-nervatie = ontzenuwing) is een warmtebehandeling.

Vergoeding

Controleer uw polisvoorwaarden (voorafgaand aan uw behandeling) of deze behandeling wordt vergoed. Of neem contact op met uw zorgverzekeraar.

Voorbereiding

 • Bent u (misschien) zwanger? Geef het dan van tevoren door aan uw anesthesioloog/pijnbehandelaar.
 • U hoeft niet nuchter te zijn. U mag dus gewoon eten en drinken.
 • Na de behandeling mag u op die dag niet zelfstandig aan het verkeer deelnemen. Zorg er daarom voor dat er op de dag van uw behandeling, iemand is die u naar huis brengt.
 • Gebruikt u antistollingstabletten en/NSAID's? Dan bespreekt de anesthesioloog/pijnbehandelaar met u vanaf welk moment u  hiermee moet stoppen.

De behandeling

De behandeling duurt ongeveer 30 minuten.

 • U wordt opgehaald n de wachtkamer en naar de behandelkamer gebracht.
 • De anesthesioloog/pijnbehandelaar bespreekt met u wat hij gaat doen. Houdt u er rekening mee dat deze anesthesioloog/pijnbehandelaar een andere kan zijn dan degene bij uw eerste afspraak.
 • U gaat op uw buik liggen op een behandeltafel.
 • U mag uw kleren aanhouden; de onderrug wordt wel ontbloot.
 • De anesthesioloog/pijnbehandelaar plaatst één of meer naalden bij de zenuwen ter hoogte van de lage rug rond het SI-gewricht. Dit gebeurt onder röntgendoorlichting. Zo kan hij precies zien waar hij prikt. Het prikken kan pijnlijk zijn.
 • Daarna beoordeelt de anesthesioloog/pijnbehandelaar met een klein elektrisch stroompje of hij in het pijngebied zit.
 • Als dat zo is, spuit de anesthesioloog/pijnbehandelaar verdovingsvloeistof in het gebied.
 • Vervolgens worden de naaldpunten verwarmd.
 • Hierdoor worden de zenuwen rondom het SI-gewricht beïnvloed, waardoor meestal de pijn verminderd.

Na de behandeling

Blijft u nog even op de afdeling om te kijken hoe het met u gaat. Als alles goed is, mag u naar huis.

Resultaat

Pas na 6 tot 8 weken heeft het nut om het resultaat (tot nu toe) te beoordelen. U heeft dan een controleafspraak op de pijnpoli. Het is mogelijk dat u al eerder opmerkt dat uw pijn minder is geworden. Soms is een extra behandeling nodig.

Bijwerkingen

Na de behandeling kan napijn optreden. Dit kan een paar weken duren, maar is altijd tijdelijk. U mag een pijnstiller slikken, bijvoorbeeld paracetamol (lees de bijsluiter voor gebruik).

Complicatie

Als mogelijke complicatie van deze behandeling kan een tijdelijke gevoelsvermindering optreden in het huidgebied rondom de aangeprikte zenuwwortel. Ook kan er tijdelijk een krachtsvermindering ontstaan ​​in uw been. Hoewel de behandeling zorgvuldig wordt uitgevoerd, bestaat er altijd een kans op het optreden van deze complicaties.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met:

Pijncentrum

088 624 26 98 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)
isalapijncentrum@isala.nl

Laatst gewijzigd 12 maart 2024 / 5893