Contact
 1. 5893-Radiofrequente behandeling SI-gewricht
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

Van het sacro-iliacaal gewricht

​Bij pijn rond het SI-gewricht in de lage rug kan een warmtebehandeling helpen. Hier leest u meer over de werkwijze bij de behandeling.

Wat is het SI-gewricht?

Het sacro-iliacaal gewricht (ook wel SI-gewricht) is het gewricht tussen heiligbeen en heupbeen. Deze behandeling vindt plaats ter hoogte van de lage rug.

Radiofrequente denervatie (de-nervatie = ontzenuwing) is een warmtebehandeling.

Voorbereiding

 • Als u (mogelijk) zwanger bent, geeft u dit dan vóór de behandeling door aan de behandelend anesthesioloog/pijnbehandelaar.
 • U hoeft niet nuchter te zijn, dus u mag gewoon eten en drinken zoals u gewend bent.
 • Na de behandeling mag u op die dag niet zelfstandig aan het verkeer deelnemen. Zorgt u er daarom voor dat er op de dag van de behandeling een begeleider beschikbaar is die u naar huis brengt.
 • Als u antistollingstabletten en/of NSAID’s zoals ibuprofen gebruikt, bespreekt uw behandelend anesthesioloog/pijnbehandelaar met u vanaf welke moment u hiermee tijdelijk moet stoppen.

De behandeling

De behandeling duurt ongeveer een 30 minuten.

 • U wordt in de wachtkamer opgehaald en naar een behandelkamer gebracht.
 • De anesthesioloog/pijnbehandelaar bespreekt met u wat hij gaat doen. Houdt u er rekening mee dat deze anesthesioloog/pijnbehandelaar een andere kan zijn dan degene die u tijdens uw eerste afspraak heeft gezien.
 • U gaat liggen op een behandeltafel, op de buik.
 • U mag de kleren aanhouden; de onderrug zal gedeeltelijk worden ontbloot.
 • De anesthesioloog/pijnbehandelaar plaatst één of meer naalden bij de zenuwen ter hoogte van de lage rug rond het SI-gewricht. Dit gebeurt onder röntgendoorlichting zodat hij precies kan zien waar hij prikt. Het prikken kan pijnlijk zijn.
 • Daarna beoordeelt hij met behulp van een klein elektrisch stroompje of hij in het pijngebied zit.
 • Als dit het geval is, spuit hij verdovingsvloeistof in het gebied.
 • Vervolgens worden de naaldpunten verwarmd.
 • Hierdoor worden de zenuwen rondom het SI-gewricht beïnvloed, waardoor in veel gevallen een pijnvermindering zal optreden.

Na de behandeling

Na afloop gaat u naar de rustkamer op onze afdeling. Daar krijgt u een kopje koffie of thee, in het bijzijn van uw begeleider.

Resultaat

Pas na zes tot acht weken is het zinvol om het (tussen)resultaat van de behandeling te beoordelen. U heeft dan een controleafspraak op de pijnpoli om te zien of de behandeling effect gehad heeft. Overigens kan het goed zijn dat u al eerder merkt dat de behandeling uw pijnklachten heeft verminderd. In een aantal gevallen zal een aanvullende behandeling noodzakelijk zijn.

Bijwerkingen

Na de behandeling kan napijn optreden. Deze napijn kan enkele weken aanhouden. Dit is echter altijd van tijdelijke aard. U kunt hiervoor eventueel een pijnstiller innemen, bijvoorbeeld paracetamol (gebruik volgens bijsluiter).

Complicatie

Als mogelijke complicatie van deze behandeling kan een tijdelijke gevoelsvermindering optreden in het huidgebied rondom de aangeprikte zenuwwortel. Ook kan er tijdelijk een krachtsvermindering ontstaan in het been. Hoewel de behandeling zorgvuldig wordt uitgevoerd, bestaat er altijd een geringe kans op het optreden van deze complicaties.

Contact

Heeft u nog vragen of behoefte aan meer informatie, dan kunt u die stellen aan uw behandelend anesthesioloog/pijnbehandelaar. Het is handig om uw vragen van tevoren op papier te zetten.

Ook kunt u bellen met het Pijncentrum:

Zwolle

Pijncentrum
(038) 424 26 98 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 30 april 2020 / 5893