Contact
 1. 5894-Radiofrequente behandeling zenuwtakje ramus communicans

​Bij pijn rond de tussenwervelschijf kan een warmtebehandeling van het zenuwtakje (ramus communicans) helpen. Hier leest u meer over de werkwijze bij de behandeling.

Wat is een radiofrequente behandeling?

Radiofrequente ramus communicans-denervatie (de-nervatie = ont-zenuwing) is een warmtebehandeling van een zenuwtakje (ramus communicans) dat afkomstig is van een tussenwervelschijf.

Voorbereiding

 • Als u (mogelijk) zwanger bent, geeft u dit dan vóór de behandeling door aan uw behandelend anesthesioloog/pijnbehandelaar.
 • U hoeft niet nuchter te zijn, dus u mag gewoon eten en drinken zoals u gewend bent.
 • Na de behandeling mag u op die dag niet zelfstandig aan het verkeer deelnemen. Zorgt u er daarom voor dat er op de dag van de behandeling een begeleider beschikbaar is die u naar huis brengt.
 • Als u antistollingstabletten en/of NSAID’s zoals ibuprofen gebruikt, bespreekt uw behandelend anesthesioloog/pijnbehandelaar met u vanaf welke moment u hiermee tijdelijk moet stoppen.

De behandeling

De behandeling duurt ongeveer 30 minuten.

 • U wordt in de wachtkamer opgehaald en naar een behandelkamer gebracht.
 • De anesthesioloog/pijnbehandelaar bespreekt met u wat hij gaat doen. Houdt u er rekening mee dat deze anesthesioloog/pijnbehandelaar een andere kan zijn dan degene die u tijdens uw eerste afspraak heeft gezien.
 • U gaat liggen op een behandeltafel, op de buik. U mag de kleren aanhouden; de onderrug zal gedeeltelijk ontbloot worden.
 • De anesthesioloog/pijnbehandelaar plaatst een naald bij het zenuwtakje dat afkomstig is van een tussenwervelschijf. Dit gebeurt onder röntgendoorlichting zodat hij precies kan zien waar hij prikt. Het prikken kan pijnlijk zijn.
 • Daarna spuit hij via de naald(en) contrastvloeistof in, zodat hij kan zien of hij precies op de goede plek zit.
 • Als dit het geval is, spuit hij verdovingsvloeistof in het gebied.
 • Vervolgens worden de naaldpunten verwarmd. Hierdoor wordt de zenuw beïnvloed, waardoor in veel gevallen een pijnvermindering zal optreden. Soms is het noodzakelijk dit
 • zenuwtakje op meerdere wervelniveaus te behandelen.

Na de behandeling

Na afloop gaat u naar de rustkamer op onze afdeling. Daar krijgt u een kopje koffie of thee, in het bijzijn van uw begeleider.

Resultaat

Pas na zes tot acht weken is het zinvol om het (tussen)resultaat van de behandeling te beoordelen. U heeft dan een controleafspraak in het pijncentrum om te zien of de behandeling effect gehad heeft. Overigens kan het goed zijn dat u al eerder merkt dat de behandeling uw pijnklachten heeft verminderd. In een aantal gevallen zal een aanvullende behandeling noodzakelijk zijn.

Bijwerking

Na de behandeling kan napijn optreden. Deze napijn kan enkele weken aanhouden. Dit is echter altijd van tijdelijke aard. U kunt hiervoor eventueel een pijnstiller innemen, bijvoorbeeld paracetamol (gebruik volgens bijsluiter).

Complicaties

Als mogelijke complicatie van deze behandeling kunt u tijdelijk last hebben van een warm been aan de behandelde zijde. Ook kan er, vaak tijdelijk, een lichte kracht- en/of gevoelsvermindering van het been ontstaan. Hoewel de behandeling zorgvuldig wordt uitgevoerd, bestaat er altijd een geringe kans op het optreden van deze complicaties.

Contact

Heeft u nog vragen of behoefte aan meer informatie, dan kunt u die stellen aan uw behandelend anesthesioloog/pijnbehandelaar. Het is handig om uw vragen van tevoren op papier te zetten.

Ook kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle

Pijncentrum
(038) 424 26 98 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

21 januari 2019 / 5894

Voor specifieke vragen aan een afdeling, ga naar de contactpagina. U kunt ook kijken bij de meestgestelde vragen.