Contact
 1. 5898-Pulsed radiofrequente behandeling

Bij pijn vanuit de wervelkolom

​Bij pijnklachten die vanuit de wervelkolom uitstralen naar hoofd, arm, romp of been kan pulsed radiofrequente behandeling worden gegeven. Hier leest u meer over de behandeling.

Wat is pulsed rediofrequente behandeling?

Pulsed Radiofrequentiebehandeling is een behandeling waarbij door middel van kloppende (‘pulsed’), zwakke stroomstootjes een zenuwwortel wordt behandeld. Hierdoor kan een verandering van pijn optreden. Met behulp van proefblokkades kan dit worden vastgesteld.

Voorbereiding

 • Als u (mogelijk) zwanger bent, geeft u dit dan vóór de behandeling door aan uw behandelend anesthesioloog/pijnbehandelaar.
 • U hoeft niet nuchter te zijn, dus u mag gewoon eten en drinken zoals u gewend bent.
 • Na de behandeling mag u op die dag niet zelfstandig aan het verkeer deelnemen. Zorgt u er daarom voor dat er op de dag van de behandeling een begeleider beschikbaar is die u naar huis brengt.
 • Als u antistollingstabletten en/of NSAID’s zoals ibuprofen gebruikt, bespreekt uw behandelend anesthesioloog/pijnbehandelaar met u vanaf welke moment u hiermee tijdelijk moet stoppen.

De behandeling

U wordt in de wachtkamer opgehaald en naar een behandelkamer gebracht.
De anesthesioloog/pijnbehandelaar bespreekt met u wat hij gaat doen. Houdt u er rekening mee dat deze anesthesioloog/pijnbehandelaar een andere kan zijn dan degene die u tijdens uw eerste afspraak heeft gezien.

De behandeling duurt ongeveer een uur.

 • U gaat liggen op een behandeltafel, op de buik. U mag de kleren aanhouden; de onderrug zal gedeeltelijk worden ontbloot.
 • De anesthesioloog/pijnbehandelaar plaatst een naald bij de te behandelen zenuwwortel.
 • Dit gebeurt onder röntgendoorlichting zodat hij precies kan zien waar hij prikt. Het prikken kan pijnlijk zijn.
  Daarna beoordeelt hij met behulp van een klein elektrisch stroompje of de naald op de juiste plek zit.
 • Vervolgens worden de naaldpunten verwarmd. Hierdoor wordt de zenuwwortel beïnvloed, waardoor in veel gevallen een pijnvermindering zal optreden.

Na de behandeling

Na afloop gaat u naar de rustkamer op onze afdeling. Daar krijgt u een kopje koffie of thee, in het bijzijn van uw begeleider.

Resultaat

Pas na zes tot acht weken is het zinvol om het (tussen)resultaat van de behandeling te beoordelen. U heeft dan een controleafspraak in het pijncentrum om te zien of de behandeling effect gehad heeft. In een aantal gevallen zal een aanvullende behandeling noodzakelijk zijn.

Bijwerking en complicaties

Na de behandeling kan napijn optreden. Deze napijn kan enkele weken aanhouden. Dit is echter altijd van tijdelijke aard. U kunt hiervoor eventueel een pijnstiller innemen, bijvoorbeeld paracetamol (gebruik volgens bijsluiter).

Hoewel de behandeling zorgvuldig wordt uitgevoerd, bestaat er altijd een geringe kans op het optreden van deze complicaties.

 • Als mogelijke complicatie van deze behandeling kan een gevoelsvermindering optreden in het huidgebied rondom de aangeprikte zenuwwortel.
 • Zelden kan er ook een krachtsvermindering ontstaan in de arm of het been.

Contact

Heeft u nog vragen of behoefte aan meer informatie, dan kunt u die stellen aan uw behandelend anesthesioloog/pijnbehandelaar. Het is handig om uw vragen van tevoren op papier te zetten.

Ook kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle

Pijncentrum
(038) 424 26 98 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

21 januari 2019 / 5898

Voor specifieke vragen aan een afdeling, ga naar de contactpagina. U kunt ook kijken bij de meestgestelde vragen.