Contact
  1. 5900-Eetdagboek voor kinderen - uitleg

​Om inzicht te krijgen in wat een kind gemiddeld per dag eet en drinkt, vraagt de diëtist ouders een eetdagboek bij te houden. Hier leggen we uit hoe het werkt.

Instructies

  • Schrijf gedurende drie dagen alles op wat uw kind per dag eet en drinkt, en hoe laat. Doe dit na elk eetmoment, zodat u zo min mogelijk vergeet te noteren.
  • Probeer zo duidelijk mogelijk het product te omschrijven, bijvoorbeeld met vermelding van merknaam. Hierop komen we op de volgende pagina’s terug.
  • Noteer ook de manier waarop gerechten gemaakt en bereid worden. Ook de ingrediënten zijn van belang.
  • Als uw kind een flesvoeding krijgt, dan graag ook noteren hoeveel water en hoeveel schepjes poeder u hiervoor gebruikt, en of u andere toevoegingen doet.
  • Als u een dag hebt ingevuld, vragen we u om aan te geven of de inname die dag gemiddeld, minder of meer dan normaal is.
  • Het is raadzaam om van samengestelde gerechten, zoals kant-en-klaar maaltijden, lasagne, nasi en soep, het etiket bij uw dagboek te bewaren en mee te nemen naar uw volgende afspraak. De ingrediëntenlijst en de voedingswaardendeclaratie op het etiket zijn het belangrijkste.

Hoe lang?

U houdt het eetdagboek drie dagen bij: één dag in het weekend en twee dagen door de week. Dit hoeven geen opeenvolgende dagen te zijn.

Wat moet u noteren?

  • Noteer alleen wat er daadwerkelijk opgegeten en gedronken is (en dus niet wat aangeboden is).
  • Noteer ook hoeveel en in welke vorm uw kind iets gegeten heeft. Stel uw kind heeft aardappelen gegeten, dan wil de diëtist ook graag weten hoeveel aardappelen, en of die aardappelen gekookt waren of in olie gebakken. In het schema Voedingsmiddelen vindt u in de eerste kolom de meest gebruikte voedingsmiddelen. Daarachter staat beschreven hoe u de hoeveelheid kunt noteren, en daarachter de bijzonderheden die u ervan moet vermelden.
Tabel van folder Eetdagboek voor kinderen - uitleg 
Voedingsmiddelen Hoeveelheden Bijzonderheden
aardappelen, pasta, rijst per stuk (zo groot als een ei) of in gram of opscheplepel gekookt, gebakken in olie of ander bak- en braadproduct, patat of puree

dranken: sap, siroop, thee, frisdrank,
(soja)melk en melkproducten​

bij voorkeur in ml​ wel of niet suikerbevattend, gedeeltelijk of volledig gezoet, of zgn. ‘light’ dranken​
graanproducten: brood en broodsoorten. cornflakes, muesli, zaden en noten​ snee, bolletje of anders, of in gram of eetlepel​ wit, bruin of anders, soort, merknaam, wel of niet gezouten​
groenten en fruit​ per stuk of in gram
of opscheplepel​
soort, diepvries, vers of uit blik/pot​
peulvruchten: bonen, erwten, e.d.​ in opscheplepel​ soort​
sauzen en bindmiddelen​ in gram of (eet)lepel ​ soort, merknaam​
vetten en oliën​ in gram, ml, dik of dun besmeerd​ soort, dieet, merknaam, vloeibaar of uit een pakje​
vlees of vleesvervanger, kaas, eieren​ in gram, plak, vet%
of +; bijv. 40+​
soort​
zoet: beleg, pindakaas, jam, gebak, koek, snoep, suiker​ dik, normaal of dun belegd, in gram of stuk​ soort, verminderd suiker of vetgehaltesoort, merknaam​
zuigelingenvoeding en drinkvoeding​ in gram, ml of maatschep​ soort, merknaam en hoeveel voeding ervan gemaakt wordt​


De Schijf van Vijf is een hulpmiddel dat in een oogopslag laat zien hoe je gezond kunt eten. Ga hiervoor naar de website van het Voedingscentrum: www.voedingscentrum.nl.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar uw kind onder behandeling is:

Zwolle

Diëtiek
088 624 53 27 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 - 17.00 uur)

Meppel

Diëtetiek
088 624 53 27 (bereikbaar op werkdagen van 8.00 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 10 maart 2022 / 5900

Gerelateerde folders