Contact
  1. 5900-Eetdagboek voor kinderen

Om inzicht te krijgen in wat een kind gemiddeld per dag eet en drinkt, vraagt de diëtist ouders een eetdagboek bij te houden. Hier leggen we uit hoe het werkt.

Instructies

  • Schrijf gedurende drie dagen alles op wat uw kind per dag eet en drinkt, en hoe laat. Doe dit na elk eetmoment, zodat u zo min mogelijk vergeet te noteren.
  • Probeer zo duidelijk mogelijk het product te omschrijven, bijvoorbeeld met vermelding van merknaam. Hierop komen we op de volgende pagina’s terug.
  • Noteer ook de manier waarop gerechten gemaakt en bereid worden. Ook de ingrediënten zijn van belang.
  • Als uw kind een flesvoeding krijgt, dan graag ook noteren hoeveel water en hoeveel schepjes poeder u hiervoor gebruikt, en of u andere toevoegingen doet.
  • Als u een dag hebt ingevuld, vragen we u om aan te geven of de inname die dag gemiddeld, minder of meer dan normaal is.
  • Het is raadzaam om van samengestelde gerechten, zoals kant-en-klaar maaltijden, lasagne, nasi en soep, het etiket bij uw dagboek te bewaren en mee te nemen naar uw volgende afspraak. De ingrediëntenlijst en de voedingswaardendeclaratie op het etiket zijn het belangrijkste.

Hoe lang?

U houdt het eetdagboek drie dagen bij: één dag in het weekend en twee dagen door de week. Dit hoeven geen opeenvolgende dagen te zijn.

Wat moet u noteren?

  • Noteer alleen wat er daadwerkelijk opgegeten en gedronken is (en dus niet wat aangeboden is).
  • Noteer ook hoeveel en in welke vorm uw kind iets gegeten heeft. Stel uw kind heeft aardappelen gegeten, dan wil de diëtist ook graag weten hoeveel aardappelen, en of die aardappelen gekookt waren of in olie gebakken. In het schema Voedingsmiddelen vindt u in de eerste kolom de meest gebruikte voedingsmiddelen. Daarachter staat beschreven hoe u de hoeveelheid kunt noteren, en daarachter de bijzonderheden die u ervan moet vermelden.
Voedingsmiddelen Hoeveelheden Bijzonderheden
aardappelen, pasta, rijst per stuk (zo groot als een ei) of in gram of opscheplepel gekookt, gebakken in olie of ander bak- en braadproduct, patat of puree

dranken: sap, siroop, thee, frisdrank,
(soja)melk en melkproducten​

bij voorkeur in ml​ wel of niet suikerbevattend, gedeeltelijk of volledig gezoet, of zgn. ‘light’ dranken​
graanproducten: brood en broodsoorten. cornflakes, muesli, zaden en noten​ snee, bolletje of anders, of in gram of eetlepel​ wit, bruin of anders, soort, merknaam, wel of niet gezouten​
groenten en fruit​ per stuk of in gram
of opscheplepel​
soort, diepvries, vers of uit blik/pot​
peulvruchten: bonen, erwten, e.d.​ in opscheplepel​ soort​
sauzen en bindmiddelen​ in gram of (eet)lepel ​ soort, merknaam​
vetten en oliën​ in gram, ml, dik of dun besmeerd​ soort, dieet, merknaam, vloeibaar of uit een pakje​
vlees of vleesvervanger, kaas, eieren​ in gram, plak, vet%
of +; bijv. 40+​
soort​
zoet: beleg, pindakaas, jam, gebak, koek, snoep, suiker​ dik, normaal of dun belegd, in gram of stuk​ soort, verminderd suiker of vetgehaltesoort, merknaam​
zuigelingenvoeding en drinkvoeding​ in gram, ml of maatschep​ soort, merknaam en hoeveel voeding ervan gemaakt wordt​


De Schijf van Vijf is een hulpmiddel dat in een oogopslag laat zien hoe je gezond kunt eten. www.voedingscentrum.nl

Voorbeeld eetdagboek

Dag van de week: Maandag  
Tijd Ontbijt Bijzonderheden
07:45

1 fles pap:
- 150 ml water
- 5 scheppen Nutrilon 2
- 3 eetlepels Bambix

 
Tussendoor​

10:00​

150 ml limonade
1 kaperskoek​

Tweede broodmaaltijd
12:30​ 1 boterham met margarine en smeerkaas
1 boterham (zonder boter) met appelstroop
1 beker halfvolle melk ​
Tussendoor​
​15:15 150 ml limonade
1 appel (met schil)​
17:00​ 150 ml appelsap​
Warme maaltijd​
​18:00 1/2 kipfilet in vloeibare boter
1 juslepel jus
1 groentelepel wortelen met 10 gram margarine
100 gram aardappelen
50 ml volle vanille vla en 100 ml volle yoghurt​
Tussendoor​
​18:30 50 ml water​


Vandaag heb ik: meer / gemiddeld / minder gegeten en gedronken dan normaal.
(Omcirkelen wat van toepassing is.)
Bijzonderheden van vandaag: (bijvoorbeeld: veel geslapen)

Vragen

Heeft u vragen over het bijhouden van het eetdagboek, belt u dan gerust met de afdeling Diëtetiek, op werkdagen van 8.30 tot 16.00 uur via telefoon (038) 424 53 27.

Heel veel succes met het invullen!

Eetdagboek, dag 1

Dag van de week:
Tijd Ontbijt                             Bijzonderheden

 

 

 

   
Tussendoor

 

 

Tweede broodmaaltijd

 

 

Tussendoor​

 

 

Warme maaltijd​

 

 

Tussendoor​

 

 


Vandaag heb ik: meer / gemiddeld / minder gegeten en gedronken dan normaal.
(Omcirkelen wat van toepassing is.)
Bijzonderheden van vandaag: 

Eetdagboek, dag 2

Dag van de week:
Tijd Ontbijt                             Bijzonderheden

 

 

 

   
Tussendoor

 

 

Tweede broodmaaltijd

 

 

Tussendoor​

 

 

Warme maaltijd​

 

 

Tussendoor​

 

 


Vandaag heb ik: meer / gemiddeld / minder gegeten en gedronken dan normaal.
(Omcirkelen wat van toepassing is.)
Bijzonderheden van vandaag: 

 

Eetdagboek, dag 3

Dag van de week:
Tijd Ontbijt                             Bijzonderheden

 

 

 

   
Tussendoor

 

 

Tweede broodmaaltijd

 

 

Tussendoor​

 

 

Warme maaltijd​

 

 

Tussendoor​

 

 


Vandaag heb ik: meer / gemiddeld / minder gegeten en gedronken dan normaal.
(Omcirkelen wat van toepassing is.)
Bijzonderheden van vandaag: 

Contact

U bent nu klaar met het invullen van het eetdagboek. Hartelijk dank hiervoor. Wilt u het ingevulde boekje meenemen als uw kind voor de dagopname naar het ziekenhuis moet komen?

Isala Zwolle
Diëtetiek
t (038) 424 53 27 (bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur)
e-mail: kind.dietist@isala.nl

Isala Diaconessenhuis Meppel
t (0522) 23 33 07 / (0522) 23 33 73 (bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 9.00 uur en van 12.45 tot 13.15 uur)

Mochten wij naar aanleiding van het ingevulde boekje nog vragen hebben, dan kunnen we u bereiken op telefoonnummer:

23 november 2018 / 5900

Voor specifieke vragen aan een afdeling, ga naar de contactpagina. U kunt ook kijken bij de meestgestelde vragen.