Contact
 1. 5908-Welkom in het Proctologisch centrum

Informatie over aambeien en andere anale klachten

​In het Proctologisch centrum van Isala bieden wij verschillende behandelingen aan voor problemen in en rond de anus. Proctologie is het medisch vakgebied dat zich richt op lichamelijke aandoeningen in en rond de anus. Voorbeelden van zulke aandoeningen zijn: aambeien en scheurtjes in de anus (fissuren). Deze aandoeningen komen veel voor en kunnen wij meestal goed behandelen. Daarnaast bieden wij ook geavanceerde screening aan om vroegtijdige stadia van anuskanker op te sporen. Dat doen wij met een speciale techniek; hoge resolutie anoscopie.

Wat is de onderliggende oorzaak?

Voordat aambeien en andere anale klachten kunnen worden behandeld, moet eerst de onderliggende oorzaak van het probleem duidelijk zijn.

Het onderzoek hiernaar wordt gedaan in het Proctologisch centrum. Proctologie is het vakgebied dat zich bezighoudt met lichamelijke aandoeningen rondom het anale gebied.

Eerste afspraak

Een verwijzing naar het Proctologisch centrum verloopt altijd via uw huisarts of medisch specialist. Uw afspraak wordt bij de proctoloog-dermatoloog of bij de proctoloog-chirurg ingepland. Ook zijn er in ons centrum arts-specialisten-in-opleiding werkzaam, met wie u soms te maken kunt krijgen. Zij werken altijd onder verantwoordelijkheid (supervisie) van de dermatoloog of chirurg. Wanneer u voorkeur heeft voor een specifieke medisch specialist, kunt u dat aangeven bij uw huisarts. Hij zal dit bij verwijzing benoemen.
Op de geplande afspraak neemt de arts eerst uw klachten met u door. Om de oorzaak vast te stellen, wordt meestal eerst van tevoren een anaal onderzoek uitgevoerd. Dit onderzoek vindt tijdens een eerste polikliniekbezoek plaats met behulp van een anuskijker (proctoscoop). Het onderzoek wordt verricht door de proctoloog-dermatoloog of proctoloog-chirurg. Hij geeft u tijdens uw eerste bezoek uitleg over zijn bevindingen en doet u een voorstel voor behandeling.

Onderzoek

Tijdens uw eerste bezoek verricht de arts proctologisch onderzoek met behulp van een proctoscoop. Het onderzoek wordt proctoscopie genoemd. Tijdens dit onderzoek ligt u in een gynaecologische stoel. Het onderzoek duurt ongeveer 10 minuten.

Aanvullend onderzoek nodig?

Het kan zijn dat het proctologisch onderzoek onvoldoende informatie heeft opgeleverd en dat aanvullend (darm)onderzoek noodzakelijk is. Uw arts informeert u daarover.

Behandeling

Na het proctologisch onderzoek geeft de arts u uitleg over zijn bevindingen. Vervolgens zal hij u een voorstel voor behandeling doen. In sommige gevallen kan een behandeling, als u daarmee instemt, aansluitend op het proctologisch onderzoek plaatsvinden. Het is daarom zinvol iemand mee te nemen, die u na de behandeling thuis kan brengen.

Hieronder vindt u een beknopt overzicht van de verschillende aandoeningen op proctologisch gebied en de behandelingsmogelijkheden. Afhankelijk van de gevonden afwijking, krijgt u aanvullende informatie over uw behandeling.

Zorgpad: anale aandoeningen

Het onderzoek en de behandeling van anale aandoeningen bestaat uit verschillende stappen. Dit behandeltraject noemen we een zorgpad. U kunt in het zorgpad 'Anale aandoeningen' verschillende behandelaars tegenkomen, die bij uw behandeling betrokken zijn. 

Aandoening

Wat is het en welke behandeling is geschikt?

Aambeien

Zwellichaampjes aan de binnenkant van de sluitspier, die door te veel druk uitzakken.
De behandeling kan bestaan uit:

 • een leefadvies en dieet;
 • behandeling met rubberbandligaturen (Barron-ligatuur). Het uitgezakte slijmvlies wordt met elastiekjes afgebonden en sterft af;
 • injecties met scleroserende (verschrompelende) vloeistof. De vloeistof wordt onder de aambei gespoten om het slijmvlies weer ‘terug te hangen’ op de oorspronkelijke plaats;
 • laserbehandeling volgens LHP (Laser Hemorrhoidaal Plastiek) methode;
 • een chirurgische behandeling (zelden nodig).

Fissuren

Scheurtjes in de huid of het slijmvlies van de anushuid.
De behandeling kan bestaan uit:

 • crème die sterk verkrampte spieren verslapt. Deze moet 6 tot 12 weken gebruikt worden;
 • botox. Dit middel geeft een tijdelijke verslapping van de verkrampte spier, zodat de slijmvliesscheur tijd heeft om te herstellen;
 • kleine, gerichte snede in het slijmvlies en deel van de spier.

Eczeem door contactallergie

Contactallergie is een allergie voor stoffen die contact maken met de huid. De behandeling bestaat uit het opsporen van de verantwoordelijke stof(fen) door middel van allergietesten en uit het gericht behandelen van het eczeem.

Marisken

Huidflapjes rond de anus, meestal zeer onschuldig. Behandeling is niet noodzakelijk.

Fistels

Gangetjes in en onder de huid. Eerst zal met behulp van röntgenonderzoek de diepte en uitgebreidheid van de fistelvorming worden vastgesteld. Afhankelijk hiervan zal een laser- of chirurgische behandeling plaatsvinden.

Jeuk

Dit kan veroorzaakt worden door aambeien, fissuren, eczeem, marisken, fistels, infectie enzovoort. Het proctologisch onderzoek kan hierover meer informatie geven. Afhankelijk van de oorzaak wordt een behandeling gestart. Het gebruik van een zalf dient ter ondersteuning hiervan.

Zwellingen

Deze kunnen veroorzaakt worden door bijvoorbeeld:

 • genitale wratten (wratten die zich bevinden op of rond de geslachtsdelen) of uitwendige aambeien, uitzakking van slijmvlies, maar ook door goedaardige of soms kwaadaardige aandoeningen;
 • bij ouderen kunnen verzwakte bekkenbodemspieren deze klacht veroorzaken. Een gerichte bekkenbodemtraining via een gespecialiseerde fysiotherapeut kan dan een goede optie zijn;
 • ook kunnen de klachten te maken hebben met darmziekten zoals obstipatie, de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa of andere darmontstekingen. In dat geval zullen we samen met de maag-, darm- en leverartsen onderzoek verrichten.

Prijslijst

Wilt u meer weten over de kosten van een behandeling? Bekijk dan onze prijslijst.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan zal de proctoloog-dermatoloog of proctoloog-chirurg u tijdens zijn spreekuur graag te woord staan. Het kan handig zijn uw vragen van tevoren op papier te zetten.

Heeft u verder nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle

Proctologisch centrum
088 624 63 20 (bereikbaar op werkdagen van 8.30 uur tot 16.30 uur)

Het Proctologisch centrum is gevestigd in het Dermatologisch en Flebologisch centrum van Isala.

Laatst gewijzigd 31 oktober 2023 / 5908 / L

Gerelateerde folders