Contact
  1. 5925-Endoscopische behandeling Zenkers divertikel

Uitleg behandeling

Een Zenkers divertikel is een uitstulping (divertikel) van de slokdarm. Deze uitstulping kan klachten geven zoals hoesten, kokhalzen, lastige voedselpassage, opgeven van slijm en/of herhaaldelijke luchtweginfecties. Tijdens een endoscopische behandeling wordt de weefselbrug tussen de uitstulping en de slokdarm weggenomen. Hier leest u wat de behandeling inhoudt en hoe u zich erop voorbereidt.

Voorbereiding

  • Vanaf twaalf uur voor de behandeling moet u een zogenoemd helder vloeibaar dieet volgen. Dat wil zeggen: niet eten, en alleen de volgende heldere dranken zijn toegestaan: thee, zwarte koffie, gezeefde bouillon, limonade en appelsap.
  • Op de dag van de behandeling mag u tot twee uur voor het onderzoek alleen heldere dranken gebruiken zoals thee, water of appelsap (géén koffie en géén melk).
  • Na de behandeling wordt u 24 uur opgenomen op de afdeling Maag-, darm- en leverziekten. Het is belangrijk dat u uw medicijnen voor 24 uur meeneemt naar het ziekenhuis.
  • Tijdens de behandeling krijgt u een slaapmiddel (diepe sedatie) toegediend. U leest meer over dit onderwerp in de folder Diepe sedatie op onze website. Wilt u deze goed doorlezen vóór uw behandeling? Hier staan belangrijke adviezen in. Hiervoor krijgt u eerst een (telefonische) afspraak op de afdeling Preoperatief onderzoek. 088 624 21 39 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)
  • Op de dag van opname moet u nog bloed laten prikken. 

Gebruik medicijnen

  • Het gebruik van Clopidogrel (Plavix®, Grepid®, Iscover®): Deze medicatie dient u te stoppen voor het onderzoek. De intakeverpleegkundige neemt contact met u op.

  • Het gebruik van Acenocoumarol of Fenprocoumon(marcoumar®): Deze medicatie dient u te stoppen voor het onderzoek. De trombosedienst neemt contact met u op voor verdere instructies. Wij melden u vooraf aan bij de trombosedienst.

  • Het gebruik van (Dabigatran (Pradaxa®), Rivaroxaban (Xarelto®), Apixaban (Eliquis®), Edoxaban(Lixiana®): Deze medicatie dient u te stoppen voor het onderzoek. De trombosedienst neemt contact met u op voor de instructies. Wij melden u vooraf aan bij de trombosedienst.

  • Het gebruik van Carbasalaatcalcium (Ascal cardio®), Acetylsalicylzuur (Aspirine®), Ticagrelor (Brilique®), Prasugrel (Efient®), Persantin (Dipyridamol®): Deze medicatie kunt u gewoon doorgebruiken. Tenzij u deze bloedverdunner gebruikt in combinatie met een andere bloedverdunner. In dat geval neemt de intakeverpleegkundige contact met u op.

    Mocht u niet zeker weten of u bloedverdunnende medicatie gebruikt, neem dan contact op voor overleg

Behandeling

Endoscoop

De behandeling wordt uitgevoerd door de maag-, darm- en leverarts, met behulp van een endoscoop. Een endoscoop is een flexibele slang met een doorsnede van ruim een halve centimeter, met aan het uiteinde een heel kleine camera. Het beeld van de camera wordt op een monitor weergegeven.

Knijper

De verpleegkundigen van de afdeling brengen u op het afgesproken tijdstip naar de endoscopieafdeling. Tijdens de behandeling ligt u op uw linkerzij. Uw bloeddruk wordt gemeten en u krijgt een knijper aan uw vinger om tijdens de behandeling uw hartslag en het zuurstofgehalte in uw bloed te controleren.

Sedatie

Via een infuusnaaldje krijgt u een slaapmiddel (sedatie) toegediend. Bij sedatie wordt uw bewustzijn verlaagd door een slaapmedicijn. U wordt slaperig en suf. U maakt de ingreep daardoor niet bewust mee. Na afloop wordt u pas weer wakker.

Overtube

Als u een gebitsprothese heeft, dan moet u die aan het begin van de behandeling uitdoen. U krijgt een keelverdoving tijdens het onderzoek, waardoor u de endoscoop minder voelt en u minder gaat kokhalzen. U krijgt een overtube (holle, flexibele siliconen buis) tussen uw tanden en kaken ter bescherming van de endoscoop.

Als u slaapt brengt de arts de endoscoop door deze overtube in uw mond. De endoscoop wordt voorzichtig opgeschoven. Wanneer de endoscoop op de juiste plek is schuift de arts de overtube verder naar binnen, tot hij op de brug van het divertikel rust. Tijdens de behandeling blijft de overtube zitten. Vervolgens kan de arts de brug van het divertikel klieven (snijden).

Duur van de behandeling

De behandeling duurt ongeveer 30 minuten.

Na de behandeling

  • Na afloop wordt u teruggebracht naar de verpleegafdeling.
  • U mag na het onderzoek als u goed wakker bent beginnen met wat water, als dit goed gaat mag u over op vloeibaar dieet tot de volgende dag. Mits er geen complicaties zijn.
  • U moet oppassen met harde voeding (bijvoorbeeld broodkorsten) gedurende de eerste week na de behandeling. Vervolgens kunt u het uitbreiden indien er geen complicaties zijn.
  • U krijgt voor/tijdens de ingreep via het infuus antibiotica toegediend om eventuele infecties te vermijden.

Controle

De uitslag van de behandeling wordt opgestuurd naar de arts die het onderzoek heeft aangevraagd. Zes weken na de behandeling is er een (telefonische) controle. Bij eventuele klachten kunt u contact opnemen met de arts die de behandeling heeft uitgevoerd

Complicaties

  • Complicaties als gevolg van deze behandeling treden gelukkig zelden op. Zes uur na de ingreep wordt gecontroleerd of u emfyseem (lucht) onder de huid in de hals heeft. Dit verdwijnt meestal vanzelf.
  • Daarnaast kan als complicatie een longontsteking optreden. Dit kan gebeuren als u zich zou verslikken in de maaginhoud. Daarom is het belangrijk om nuchter te komen. Ook kan een nabloeding optreden of een scheurtje in de slokdarm. In dat geval blijft u mogelijk langer in het ziekenhuis voor aanvullende behandeling.
  • Als u na de behandeling klachten krijgt, geeft u dit dan door aan de verpleegkundige. Mocht u thuis klachten krijgen van pijn achter het borstbeen of koorts, dan moet u tijdens kantooruren contact opnemen het secretariaat van de endoscopieafdeling; buiten kantooruren met de afdeling Spoedeisende Hulp.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de afdeling:

Endoscopie, Maag-, darm- en leverziekten

088 624  33 20 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)
088 624 50 00 (buiten kantooruren)

Laatst gewijzigd 20 februari 2024 / 5925