Contact
  1. 5935-Huidbehandeling met Jessner / TCA-peeling
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

Een Jessner / TCA-peeling is een chemische peeling die de oppervlakkige huidcellen verwijdert. Deze peeling kan worden toegepast bij acne-littekens, pigmentvlekken, grove poriën, grove huidstructuur en een door de zon beschadigde huid. Met als doel de structuur van de huid te verbeteren, te verfijnen en de kleur van de huid egaler te maken. In deze folder leest u hoe u zich voorbereid op de behandeling en hoe de behandeling verloopt.

 

Een Jessner / TCA-peeling is geschikt voor:

  • huidverjonging;
  • verminderen oppervlakkige acne-littekens;
  • verminderen of zelfs verwijderen pigmentvlekken;
  • behandeling van een door de zon beschadigde huid;
  • verfijnen van een huid met grove poriën, grove structuur.

Diepe rimpels en grotere acne-littekens verdwijnen niet, maar er ontstaat wel huidverbetering.

Voor de behandeling

Vanaf vier weken voor de behandeling:

  • beschermt u uw huid dagelijks met een zonnebrandcrème met factor 30 of hoger.

Vanaf twee weken voor de behandeling:

  • smeert u iedere avond de huid die behandeld gaat worden in met Tretinoine crème. De huid rond uw ogen en lippen slaat u hierbij over.

Op de dag van de huidbehandeling:

  • gebruikt u geen cosmetica op de huid die behandeld gaat worden.

Behandeling

Voor de huidbehandeling worden foto’s gemaakt. Daarna wordt uw huid schoongemaakt en ontvet. Vervolgens brengt de dermatoloog of huidtherapeut de Jessner / TCA-peeling op uw huid aan. Dit geeft een licht branderig gevoel. Aansluitend zorgt een behandeling met Trichloorazijnzuur (TCA) voor een intens branderig gevoel. Als de dermatoloog of huidtherapeut de werking vindt dat de peeling zijn werk heeft gedaan, wordt de behandelde huid gekoeld. Het branderige gevoel verdwijnt hierdoor snel. De behandeling duurt ongeveer 20 minuten.

Na de huidbehandeling

U mag direct na de huidbehandeling naar huis. Door de behandeling kan uw huid rood en gezwollen zijn en er kunnen korstjes te zien zijn. Als u pijn heeft, kunt u 500 mg paracetamol gebruiken, maximaal 6 tabletten per 24 uur.

Verzorging

Houd uw huid de eerste 24 uur na de behandeling droog. Daarna mag u de behandelde huid wassen met alleen water. De eerste dagen na de peeling kan uw huid nog gezwollen zijn. Na twee dagen beginnen er barstjes in de huid te ontstaan. Vanaf dat moment gebruikt u een vette crème, bijvoorbeeld vaseline. Smeer uw huid meerdere keren per dag in om uitdroging tegen te gaan. Trek absoluut niet aan de loszittende velletjes, dit vergroot de kans op littekens. Na ongeveer een week is uw gehele huid vernieuwd en kunt u weer uw eigen crèmes gebruiken. Ook als de zon niet schijnt, moet u de eerste drie maanden dagelijks een zonnebrandcrème gebruiken met factor 30 of hoger. Op deze manier beperkt u de kans op pigmentvlekken.

Bijwerkingen en risico`s

Mogelijke bijwerkingen van de huidbehandeling kunnen zijn: pigmentvlekken, langdurige roodheid en littekens. Gelukkig zijn deze complicaties zeldzaam.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan staan de dermatologen en huidtherapeuten van Isala Dermatologisch Centrum u graag te woord. Tijdens een oriënterend gesprek bekijkt de dermatoloog of huidtherapeut uw huid en kiest samen met u een passende huidbehandeling. Ook bespreekt de dermatoloog of huidtherapeut de kosten met u. Als u op basis van dit intakegesprek besluit om tot een behandeling over te gaan, maken wij een behandelafspraak met u.

Voor een afspraak met de huidtherapeut heeft u geen verwijzing van uw huisarts of specialist nodig.

De huidbehandeling vindt plaats op de afdeling Cosmetische dermatologie en Huidtherapie van het Isala Dermatologisch centrum.

Heeft u verder nog vragen, dan kunt u ook bellen met:

Zwolle

Cosmetische dermatologie en Huidtherapie
088 624 79 52 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.30 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

 

Laatst gewijzigd 30 november 2021 / 5935