Contact
  1. 5937-Sacro-iliacale blokkade met corticosteroïden

​Sacro-iliacale blokkade met corticosteroïden. Het is een behandeling waarbij, met behulp van inspuiting van medicijnen (corticosteroïden), wordt geprobeerd om pijn te verminderen ter plaatse van het sacro-iliacaal gewricht (SI-gewricht, het gewricht tussen bekken en heiligbeen). De behandeling vindt plaats in het Pijncentrum.

Voorbereiding

  • Als u (mogelijk) zwanger bent, geeft u dit dan vóór de behandeling door aan uw behandelend anesthesioloog/pijnbehandelaar.
  • Houd er rekening mee dat de anticonceptiepil tot de eerstvolgende menstruatie niet meer betrouwbaar is.
  • Na de behandeling mag u op die dag niet zelfstandig aan het verkeer deelnemen. Zorgt u er daarom voor dat er op de dag van de behandeling een begeleider beschikbaar is die u naar huis brengt.
  • Als u antistollingstabletten en/of NSAID’s zoals ibuprofen gebruikt, bespreekt uw behandelend anesthesioloog/pijnbehandelaar met u vanaf welke moment u hiermee tijdelijk moet stoppen.

Verloop van de behandeling

U wordt in de wachtkamer opgehaald en naar een behandelkamer gebracht. De anesthesioloog/pijnbehandelaar bespreekt met u wat hij gaat doen. Houdt u er rekening mee dat deze anesthesioloog/pijnbehandelaar een andere kan zijn dan degene die u tijdens uw eerste afspraak heeft gezien.

U gaat liggen op een behandeltafel, op de buik. De anesthesioloog/pijnbehandelaar plaatst een naaldje via de rug bij het SI-gewricht. Dit gebeurt onder röntgendoorlichting, zodat hij/zij precies kan zien waar hij/zij prikt. Het prikken kan pijnlijk zijn.

Daarna spuit pijnbehandelaar/anesthesioloog via de naald contrastvloeistof in, zodat te zien is of de precies de goede plek is aangeprikt. Als dit het geval is, dan spuit worden vervolgens de corticosteroïden (ontstekingsremmers) en verdovingsmiddel ingespoten. In veel gevallen treedt hierdoor pijnvermindering op.

Duur van de behandeling

De behandeling op de operatiekamer duurt ongeveer een kwartier.

Na de behandeling

Na afloop gaat u naar de rustkamer op onze afdeling. Daar krijgt u een kopje koffie of thee, in het bijzijn van uw begeleider. Daarna mag u weer naar huis.

Naar huis

Aan het eind van de ochtend of middag (afhankelijk van het tijdstip van de behandeling) mag u weer naar huis.

Resultaat

Pas na zes weken is het zinvol om het (tussen)resultaat van de behandeling te beoordelen. U heeft dan een controleafspraak in het Pijncentrum. In een aantal gevallen is een aanvullende behandeling noodzakelijk.

Bijwerkingen en mogelijke complicaties

Direct na de behandeling kunt u last hebben van een zwaar been. Dit is het gevolg van het verdovingsmiddel dat tijdens de behandeling is ingespoten. Dit trekt in de loop van enkele uren weg.

Ook kan na de behandeling napijn optreden. Deze napijn kan enkele dagen aanhouden. Dit is echter altijd van tijdelijke aard. U kunt hiervoor eventueel een pijnstiller innemen, bijvoorbeeld paracetamol (gebruik volgens bijsluiter).

Als bijwerking van de corticosteroïden kunnen opvliegers (rood hoofd, warm) optreden en kan bij vrouwen de menstruatie korte tijd verstoord worden.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle of Kampen

Pijncentrum
(038) 424 26 98 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Het kan handig zijn om uw vragen van tevoren op papier te zetten.

21 januari 2019 / 5937

Voor specifieke vragen aan een afdeling, ga naar de contactpagina. U kunt ook kijken bij de meestgestelde vragen.