Contact
  1. 5957-Botdichtheidsmeting Dexa-scan (Isala Zwolle)

​Met een botdichtheidsmeting, ook wel dexascan genoemd, is het mogelijk botontkalking (osteoporose) op te sporen. Ook kan ermee worden bepaald wat het effect is van een hormoonbehandeling. Hier kunt u meer lezen over de botdichtheidsmeting.

Voorbereiding

Uw huisarts of medisch specialist heeft u voor een botdichtheidsmeting verwezen naar de afdeling Radiologie. Drie dagen voorafgaand aan het onderzoek mag u geen röntgencontrastonderzoeken of nucleair geneeskundige onderzoeken hebben gehad. Deze onderzoeken kunnen namelijk invloed hebben op de meting. Verder hoeft u voor dit onderzoek geen voorbereidingen te treffen.

Verloop van het onderzoek

Op de afgesproken tijd meldt u zich bij de aanmeldzuilen in de ontvangsthal van het hoofdgebouw. U wordt daarna doorverwezen naar V3.0 Radiologie. Voorafgaand aan het onderzoek worden uw lengte en gewicht bepaald. Ook vragen wij u om metalen voorwerpen, zoals een bh met metalen sluiting, riemen, ritssluitingen en (navel)piercings vooraf te verwijderen. Tijdens het onderzoek kunt u uw onderbroek en hemd of eventueel T-shirt aanhouden.

Een aantal onderzoeken kent risico's en mogelijke bijwerkingen. Die heeft uw arts met u besproken. Deze risico's zijn afhankelijk van het type onderzoek.

Tijdens het onderzoek ligt u op uw rug op de onderzoekstafel. Een speciaal röntgenapparaat (botdichtheidsmeter of dexascanner) meet de botdichtheid van enkele ruggenwervels en een heup. De röntgenlaborant is tijdens het onderzoek aanwezig. Het totale onderzoek neemt ongeveer een kwartier in beslag. Na het onderzoek mag u weer naar huis.

Afbeelding: Dexa-scan

Uitslag van het onderzoek

U krijgt de uitslag na ongeveer een week van uw huisarts of behandelend arts.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle

Radiologie 
088 624 28 82 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 24 maart 2023 / 5957