Contact
  1. 5965-Therapeutische blokkade ganglion stellatum

​De therapeutische blokkade van het ganglion stellatum is een behandeling waarbij met behulp van een naald een zenuwknoopje (ganglion stellatum) van het onwillekeurige zenuwstelsel in de hals wordt verdoofd.

Deze behandeling vindt in een aantal gevallen plaats bij zenuwpijnen in onderkaak, nek, schouder, borst en arm, en soms ook bij sympathische reflexdystrofie van de arm.

Voorbereiding

Als u (mogelijk) zwanger bent, geeft u dit dan vóór de behandeling door aan uw behandelend anesthesioloog/pijnbehandelaar.

Na de behandeling mag u op die dag niet zelfstandig aan het verkeer deelnemen. Zorgt u er daarom voor dat er op de dag van de behandeling een begeleider beschikbaar is die u naar huis brengt.

Als u antistollingstabletten en/of NSAID’s zoals ibuprofen gebruikt, bespreekt uw anesthesioloog/pijnbehandelaar met u vanaf welke moment u hiermee tijdelijk moet stoppen.

Melden

Voor elke afspraak in het ziekenhuis meldt u zich met uw identiteitsbewijs (ID, paspoort of rijbewijs) aan bij een aanmeldzuil. Als u de stappen van aanmelden heeft doorlopen, verschijnt op het scherm hoe laat en bij welke afdeling u moet zijn. Ook ziet u op het scherm of er een wachttijd is bij het spreekuur. Alle afspraakgegevens worden geprint op uw afsprakenticket.

U hoeft pas kort voor het tijdstip van uw afspraak op de polikliniek te zijn. Tot die tijd kunt u plaatsnemen in de centrale hal of in de passage. Als het tijdstip van uw afspraak nadert, gaat u naar de polikliniek waar u een afspraak heeft. Daar aangekomen houdt u uw afsprakenticket opnieuw voor een aanmeldzuil. Op het scherm verschijnt in welke wachtruimte u plaats kunt nemen.

Verloop van de behandeling

U wordt in de wachtkamer opgehaald en naar een behandelkamer gebracht. De anesthesioloog/pijnbehandelaar bespreekt met u wat hij/zij gaat doen. Houdt u er rekening mee dat deze anesthesioloog/pijnbehandelaar een andere kan zijn dan degene die u tijdens uw eerste afspraak heeft gezien.

U gaat liggen op een behandeltafel, op de rug. U mag uw kleren aanhouden. De anesthesioloog/pijnbehandelaar plaatst een naald bij het zenuwknoopje in uw hals. Dit vindt plaats onder röntgendoorlichting zodat het prikken precies op de goede plaats gebeurt. Het prikken kan soms pijnlijk zijn.

Daarna spuit anesthesioloog/pijnbehandelaar via de naald contrastvloeistof in om te bepalen of hij op de goede plek zit. Als dit het geval is, spuit hij/zij langdurig werkende verdovingsvloeistof in het gebied. Daarna wordt de naald verwijderd.

Duur van de behandeling

De behandeling duurt vijftien minuten.

Na de behandeling

Na afloop gaat u naar de rustkamer op onze afdeling. Daar krijgt u een kopje koffie of thee, in het bijzijn van uw begeleider.

Resultaat

U krijgt een controleafspraak in het Pijncentrum om te zien of de behandeling effect gehad heeft.

Bijwerkingen en mogelijke complicaties

Na de behandeling kan napijn optreden. Deze napijn kan enkele weken aanhouden. Dit is echter altijd van tijdelijke aard. U kunt hiervoor eventueel een pijnstiller innemen, bijvoorbeeld paracetamol (gebruik volgens bijsluiter). Direct na het onderzoek kunt u met het oog aan de behandelde kant wat wazig zien. Het ooglid kan wat afhangen en de pupil is verkleind. Dit wordt het Horner-syndroom genoemd. Deze klachten zijn onschuldig van aard en verdwijnen als de verdoving is uitgewerkt.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle

Pijncentrum
(038) 424 26 98 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 en 17.00 uur)

Het kan handig zijn om uw vragen van tevoren op papier te zetten.

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

21 januari 2019 / 5965

Voor specifieke vragen aan een afdeling, ga naar de contactpagina. U kunt ook kijken bij de meestgestelde vragen.