Contact
 1. 6025-MRI-onderzoek: bekkenbodem
Coronavirus (COVID-19) Hier vindt u belangrijke informatie over uw afspraak, onderzoek of behandeling.

Informatie over het onderzoek - met vezelarm dieet

Bij een MRI-onderzoek van de bekkenbodem wordt gekeken naar de werking van de spieren en organen van de bekkenbodem. Hier leggen we uit hoe het onderzoek in zijn werk gaat.

Wat is een MRI-scan?

MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging. De MRI bestaat uit een tunnel en een verschuifbare tafel. Tijdens het onderzoek ligt u op deze verschuifbare tafel. Hoe ver de tafel de tunnel inschuift, is afhankelijk van welk MRI-onderzoek de medisch specialist voor u heeft aangevraagd. De tunnel is aan de voor- en achterkant open.

Magnetische velden en radiogolven

MRI is een onderzoeksmethode waarbij van buitenaf afbeeldingen van het inwendige van de mens kunnen worden gemaakt. De werking van MRI is niet gebaseerd op röntgenstraling, maar op magnetische velden en radiogolven. Met een sterke magneet en radiogolven worden er in het te onderzoeken lichaamsdeel radiogolven opgewekt. Een antenne vangt de signalen op en de computer zet deze om in beelden. Zo kunnen er doorsneden van het lichaam worden weergegeven. Deze techniek is tot op heden niet schadelijk gebleken.

Net als bij gewone magneten en radiogolven voelt u hier niets van. Wel hoort u tijdens de opnamen een kloppend/tikkend geluid. Het tikkende geluid is niet continu, maar duurt steeds opnieuw enkele minuten, en het verschilt in sterkte en tempo. U krijgt van de laborant een koptelefoon of oordopjes om dit geluid te dempen. Door de koptelefoon of oordopjes kunt u eventueel naar de radio luisteren of een eigen meegenomen cd beluisteren. Deze cd kunt u voor aanvang van het onderzoek aan de laborant geven. U kunt het kloppende/tikkende geluid van de MRI hier beluisteren.

Voorbereiding op MRI-onderzoek

Voor een MRI-onderzoek gelden speciale voorzorgsmaatregelen. Deze zijn nodig omdat de MRI-magneet zeer sterk is (10.000 tot 40.000 keer sterker dan het magnetisch veld van de aarde) en zodoende losse metalen voorwerpen met grote snelheid kan aantrekken. Om uw veiligheid te kunnen garanderen gelden daarom onderstaande voorzorgsmaatregelen:

 • Neem geen metalen voorwerpen mee in de MRI-ruimte. Denk hierbij aan sleutels, pennen, metalen munten, brillen, zakmessen, sieraden, horloges, gehoorapparaten, haarspelden, riemgespen, enzovoort. Ook is het verstandig om kledingstukken zonder ritsen of metalen knopen aan te doen, zoals een joggingbroek of een pyjama.
 • Mascara kan metalen deeltjes bevatten. Gebruik daarom geen mascara.
 • Hebt u metalen voorwerpen in uw lichaam, zoals kunstgewrichten, kunstkleppen, metalen clips, neem dan contact op met uw behandelend arts.
 • Metaalbewerkers en lassers hebben soms kleine metaalsplinters in het oog. Deze splinters kunnen het oog beschadigen wanneer ze in het magnetisch veld komen. Meld dit vooraf bij uw behandelend arts.

Patiënten met een pacemaker / ICD, neurostimulator of een inwendige insulinepomp komen in principe niet voor een MRI-scan in aanmerking. Meld daarom altijd aan uw behandelend arts of uw dergelijke inwendige apparaten hebt.

Let op
Het is belangrijk dat u gedurende het onderzoek stil kunt blijven liggen.

Voorbereiding bij zwangerschap en/of borstvoeding

Bent u zwanger of denkt u zwanger te zijn, neem dan vóór het MRI-onderzoek contact op met uw behandelend arts. Voor zover bekend is een MRI-onderzoek niet schadelijk voor het ongeboren kind. Toch wil de radioloog om mogelijke risico's te vermijden ook graag op de hoogte zijn van een eventuele zwangerschap. Meld daarom ook voorafgaand aan het MRI-onderzoek in de onderzoeksruimte dat u (misschien) zwanger bent.

Voorbereiding bij medicijngebruik

Als u een MRI-onderzoek ondergaat, mag u de medicijnen die u gebruikt, gewoon blijven innemen.

Voorbereiding bij claustrofobie

Tijdens het MRI-onderzoek ligt u in een kleine tunnel die aan hoofd- en voeteneinde open is. Als u niet in kleine ruimtes durft, kan dit soms erg moeilijk zijn. Bespreek dit met uw behandelend arts. Hij kan u eventueel een rustgevend middel meegeven. Ook kunt u in overleg een begeleider meenemen in de onderzoeksruimte. Deze persoon zit dan aan het hoofd- of voeteneinde van de tunnel.

Dieet

Voor het MRI onderzoek van de bekkenbodem is het nodig dat u een dieet volgt voorafgaand aan het onderzoek. Het dieet start één dag voor het onderzoek en bestaat uit vezelarme voeding. De vezelarme voeding zorgt ervoor dat het contrastmiddel zich goed verspreidt door de darminhoud.

In deze folder leest u wat u wel of niet mag eten en drinken. Zorg ervoor dat u tijdens het dieet voldoende drinkt (minimaal 10 – 12 glazen per dag). Voor een goede beoordeling van het MRI onderzoek is het van belang dat u zich goed aan het dieet houdt.

Dieetschema
1 dag voor het onderzoek:

 • vezelarm ontbijt;
 • vezelarme lunch;
 • vezelarm avondeten;
 • na het avondeten alleen vloeibaar (vezelarm).

Op de dag van het onderzoek:

 • vloeibaar (vezelarm) ontbijt;
 • vanaf 2 uur voor het onderzoek niet meer eten of drinken;
 • probeert u enkele malen naar het toilet te gaan voor ontlasting.

Vezelrijke voeding die u NIET mag eten en drinken

 • Volkoren graanproducten: bruin-, volkoren- en roggebrood, tarwe- en maiszemelen, muesli, volkoren- en meergranenpasta, havermoutpap en zilvervliesrijst.
 • Vezelrijke groente: asperges, bleekselderij, zuurkool, snijbonen, sperziebonen, prei, doperwten, peulvruchten, taugé, mais, champignons, tomaten, rauwkost, ui, knoflook.
 • Bepaalde fruitsoorten: onrijp fruit, sinaasappel, grapefruit, mandarijn, ananas, kiwi, mango, gedroogde vruchten zoals dadels, vijgen, pruimen, krenten, rozijnen, kokos.
 • Noten, pinda's, zaden en pitten.
 • Overige: scherpe specerijen en popcorn.

Vezelarme voeding die u WEL mag eten en drinken

 • Graanproducten: witbrood, beschuit, toast, witte rijst, pasta, pannenkoeken, custardpap, rijstebloempap (allen niet-volkoren variant).
 • Groente en fruit: aardappelen, gaar gekookte groente, vers fruit mits goed rijp, geschild en ontpit.
 • Alle soorten vlees, vis en kip.
 • Soepen: bouillon of met stukjes vlees, vermicelli, etc.
 • Beleg: kaas, vleeswaren, ei, zoet beleg (behalve pindakaas en jam met stukjes).
 • Dranken: vruchtensap zonder vruchtvlees, limonades, frisdrank, koffie en thee, water, melk en melkproducten (geen vruchtenyoghurt), alcoholische dranken.
 • Tussendoortjes: chocolade (zonder nootjes), snoep, ijs, cake (geen koekjes of producten uit het overzicht 'vezelrijke voedingsproducten).
 • Sauzen: mosterd en ketchup.
 • Specerijen en kruiden: zout, paprikapoeder, nootmuskaat, kaneel, peterselie, groene-kruidenmix.

Verloop van het onderzoek

Aanmelden

Op de dag van het onderzoek meldt u zich aan bij een aanmeldzuil in de Centrale hal. Hiervoor heeft u uw identiteitsbewijs (ID, paspoort of rijbewijs) nodig. Als u de stappen van aanmelden heeft doorlopen, verschijnt op het scherm hoe laat en bij welke afdeling u moet zijn. Ook ziet u op het scherm of er een wachttijd is bij het spreekuur. Alle afspraakgegevens worden geprint op uw afsprakenticket.

U hoeft pas kort voor het tijdstip van uw afspraak op de polikliniek te zijn. Tot die tijd kunt u plaatsnemen in de Centrale hal of in de passage. Als het tijdstip van uw afspraak nadert, gaat u naar de polikliniek waar u een afspraak heeft. Daar aangekomen houdt u uw afsprakenticket opnieuw voor een aanmeldzuil. Op het scherm verschijnt in welke wachtruimte u plaats kunt nemen.

De radiodiagnostisch laborant brengt u van de wachtruimte naar een kleedkamer. Hier kunt u uw kledingstukken die metaal bevatten en uw sieraden achterlaten.

 • In de onderzoeksruimte krijgt u van de laborant eerst een uitleg over het verloop van het onderzoek.
 • Vervolgens brengt de laborant via een dun buisje echogel in de vagina en de endeldarm. Dit kan een koud en drukkend gevoel geven. De echogel wordt ingebracht om de structuren van de bekkenbodem goed te kunnen onderscheiden. Wij voeren het onderzoek bij voorkeur uit als u niet menstrueert. Denkt u daarom bij het maken van de afspraak aan uw menstruatiecyclus (indien van toepassing).
 • U ligt op uw rug op de onderzoekstafel.
 • Met uw rug ligt u in een spoel die radiosignalen uitzendt en ontvangt. Het bovenste deel van de spoel wordt op uw buik vastgemaakt.
 • U krijgt een koptelefoon of oordopjes om het kloppende geluid van de MRI-scan te dempen. Ook krijgt u een alarmbel mee; tijdens het onderzoek kunt u daarmee in geval van nood contact hebben met de laborant. Tijdens het gehele onderzoek kan de laborant u zien.
 • Tijdens het scannen zult u op een gegeven moment gevraagd worden de bekkenbodemspieren te ontspannen en vervolgens aan te spannen gedurende enkele seconden.
 • Vervolgens zal gevraagd worden de ingebrachte echogel uit te persen. Hiervan zal een soort filmpje gemaakt worden om de werking van de bekkenbodemspieren te beoordelen. Het is belangrijk dat u zo stil mogelijk blijft liggen, omdat het onderzoek anders mislukt.
 • De tijd die nodig is voor het maken van een opname, kan variëren van een paar seconden tot ongeveer tien minuten. Er worden meerdere opnamen gemaakt gedurende het onderzoek.

Na het onderzoek

Als het onderzoek klaar is, haalt de laborant u uit de tunnel. Alle op u aangebrachte onderdelen worden verwijderd. Mocht u op dat moment nog ongemakken ondervinden van het onderzoek, kunt u dit aangeven bij de laborant. Als het nodig is, kan er dan nog even overlegd worden met de radioloog. Na het onderzoek heeft u de gelegenheid om naar het toilet te gaan. Een handdoek, washand en zeep zijn beschikbaar.

Uitslag MRI onderzoek

De beelden die tijdens het MRI-onderzoek zijn gemaakt, worden bekeken en beoordeeld door de radioloog. De radioloog maakt een verslag van het onderzoek. De arts die de MRI-scan voor u heeft aangevraagd, ontvangt de onderzoeksuitslag. U krijgt van hem of haar de uitslag, ofwel telefonisch ofwel tijdens het volgende polikliniekbezoek (afhankelijk van wat u met deze arts heeft afgesproken).

De radiodiagnostisch laborant die bij u het onderzoek heeft uitgevoerd, mag u niets over de uitkomsten van het onderzoek meedelen. Om te voorkomen dat u een verkeerde of onvolledige uitslag krijgt, doen de laboranten daarom geen uitspraken over het verloop en de uitslag van het onderzoek.

Tot slot

De informatie-uitwisseling tussen arts en patiënt is wettelijk geregeld in de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO). Dat betekent onder meer dat de zorgverlener – in dit geval dus de afdeling Radiologie – u in begrijpelijke taal moet informeren over de aard en het doel van een onderzoek, en over de gevolgen of de eventuele risico's ervan. Mocht u behoefte hebben aan meer informatie, dan kunt u te allen tijde terecht bij de medewerkers van de afdeling Radiologie. De radioloog (en/of laborant) vertelt tijdens het onderzoek steeds wat er gaat gebeuren. U kunt aan hem ook vragen stellen, vooraf en na afloop.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle

Radiologie
(038) 424 28 82 (bereikbaar op werkdagen van 8.00 tot 12.00 uur en van 13.30 tot 16.30 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons dan snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

21 januari 2019 / 6025