Contact
  1. 6026-Gewrichtsbescherming bij reuma
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

Adviezen voor thuis

Als gevolg van reuma kunnen gewrichten beschadigen of ontsteken. Hier geven we adviezen om verdere beschadiging van gewrichten te beperken.

Bij gewrichtsontstekingen kunnen de banden rondom het gewricht uitrekken. Hierdoor neemt de stabiliteit van het gewricht af. Om verdere beschadiging van uw gewrichten te voorkomen en achteruitgang in beweeglijkheid zo veel mogelijk te beperken, gelden zeven adviezen.

Algemeen

Gebruik de gewrichten en spieren bij normale dagelijkse activiteiten zodanig dat het gewricht de belasting aankan. Het niet gebruiken van een gewricht is geen juiste gewrichtsbescherming. De spieren rondom een gewricht worden zwakker, de beweeglijkheid van een gewricht neemt af en er treedt stijfheid op.

Adviezen

1. Gebruik uw grote gewrichten

U heeft grote en kleine gewrichten. De grote gewrichten zijn de elleboog, knie, schouder en heup. De kleine gewrichten zitten onder andere in uw handen en voeten. De grote gewrichten zijn steviger, daarom kunt u deze beter gebruiken dan de kleine gewrichten. U kunt dit doen door:

  • Draag geen zware tassen alleen aan uw vingers, maar neem de tas onder de arm of draag hem aan een schouder.
  • Schuif (indien mogelijk) een pan over het aanrecht i.p.v. deze te tillen.
  • Moet u uw kleine gewrichten gebruiken, bijvoorbeeld bij het schrijven of het openen en sluiten van potten en flessen, verdik dan de handgrepen of de pen. Gebruik bij het openen van potten en flessen een hefboom, zodat dit minder kracht kost.

2. Verdeel uw kracht

Als u meerdere gewrichten gebruikt, wordt de kracht verdeeld over deze gewrichten. Vooral uw handen en armen kunt u op deze manier ontlasten. Probeer handelingen daarom zo veel mogelijk met twee handen uit te voeren.

3. Voorkom langdurige belasting

Bij langdurige belasting raakt het lichaam oververmoeid. Het duurt dan lang voor het zich weer heeft hersteld. Probeer de belasting te verdelen door activiteiten over de dag en de week te verdelen. Het is beter om regelmatige rustpauzes in te lassen, de pauzes hoeven maar kort te zijn. Ook afwisseling tussen lichte en zwaardere activiteiten is belangrijk. Doe niet al het zware werk achter elkaar.

4. Voorkom lang in één en dezelfde houding werken

Van deze eenzijdige belasting is bijvoorbeeld sprake tijdens het schrijven, het strijken van kleding, het dragen van een tas. Door de langdurig onveranderde belasting wordt de bloedtoevoer naar de spieren en gewrichten verminderd. Hierdoor blijven er in de spieren meer afvalstoffen achter en wordt er minder zuurstof naar de spieren getransporteerd. Het gevolg hiervan kan kramp zijn en/of vermoeidheid en pijn.

5. Gebruik gewrichten niet in de uiterste stand

Veel gewrichten kunnen ver buigen. In deze uiterste standen zijn ze extra kwetsbaar voor beschadigingen, omdat dan slechts een klein deel van het gewrichtsvlak de druk op moet vangen en de banden ver uitgerekt zijn. De spieren moeten dan extra aanspannen om de gewrichten stabiel te houden.

6. Vermijd krachtgrepen

Voorbeelden zijn het uitwringen van een doek en het dragen van een koffer.

7. Voorkom zijdelingse druk op de vingers richting de pink

Het afglijden van de vingers richting pink wordt daardoor beperkt. Houd bijvoorbeeld een mok niet met uw vingers bij het oor vast, maar omvat de mok met beide handen. Hulpmiddelen kunnen hierbij ondersteunen.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u contact openemen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle

Ergotherapie
(038) 424 26 07 (bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Voor het schrijven van deze informatie heeft Isala gebruikgemaakt van voorlichtingsmateriaal van de vereniging Ergotherapie Nederland.

21 januari 2019 / 6026

Gerelateerde folders