Contact
  1. 6043-Goedaardige hersentumor (meningeoom)
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

Bijlage van het PID Hersentumor

​In de hersenen kunnen zowel goedaardige als kwaadaardige tumoren ontstaan. Hier vertellen wij u meer over de meest voorkomende goedaardige hersentumor: een meningeoom.

Meningeomen

Een meningeoom is een tumor die uitgaat van het hersenvlies. Dit betekent dat het overal kan voorkomen waar zich hersenvlies bevindt: rond het centrale zenuwstelsel (de hersenen en het ruggenmerg), aan de schedelbasis en tussen de hersendelen, waar het hersenvlies een tussenschot vormt. Het is doorgaans een goedaardige, langzaam groeiende tumor (graad 1). Meningeomen met kwaadaardige kenmerken (graad 2 en graad 3) zijn zeldzaam.

Meningeomen komen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Meestal ontstaat de tumor op middelbare leeftijd.

Medische illustratie goedaardige hersentumor

Afbeelding 1: schematische tekening van een meningeoom

Op de afbeelding is te zien hoe de tumor van de hersenvliezen uitgaat en de hersenen indeukt. Doordat er druk wordt uitgeoefend op het omliggende weefsel kunnen er klachten ontstaan. Vaak is een meningeoom al behoorlijk groot, voordat er klachten ontstaan.

Soms wordt een meningeoom bij toeval ontdekt, omdat om een andere reden onderzoek wordt verricht. Wanneer een meningeoom erg klein is en geen klachten veroorzaakt, wordt soms een afwachtend beleid gevolgd ('wait and see'). Er vindt dan nog geen behandeling plaats, maar de patiënt komt wel voor controle bij de neuroloog en er worden controle MRI-scans gemaakt.

Gewoonlijk is er geen sprake van beschadiging aan de hersenen. De tumor groeit niet in het omliggende weefsel en zaait ook niet uit naar andere plaatsen in het lichaam. Wel kan er epilepsie ontstaan of soms hoofdpijnklachten.

Behandeling

Meningeomen zijn goed van het hersenweefsel afgegrensd en zijn daarom doorgaans operatief volledig te verwijderen. De meeste patiënten ondergaan een craniotomie.

Soms wordt radiotherapie (bestraling) als eerste behandeling gegeven, bijvoorbeeld bij patiënten waar de tumor niet kan worden geopereerd. Een tumor kan niet worden geopereerd wanneer het op een lastig bereikbare plek zit of als er een groot risico is op schade aan een belangrijk omliggend weefsel. Radiotherapie wordt soms ook toegepast wanneer een meningeoom door zijn ligging niet volledig verwijderd is bij een operatie.

Radiotherapie is vaker de eerste keus bij kleine meningeomen of bij patiënten die door hun gezondheid veel risico's rond een operatie lopen.

Wanneer het meningeoom na een operatie toch kwaadaardige kenmerken blijkt te hebben, dan is het soms zinvol om aansluitend te bestralen. Uw arts zal u uiteraard informeren over uw specifieke situatie.

Meer informatie

De Nederlandse Vereniging van Meningeoompatiënten (NVMP) vindt u via www.meningeoom.nl.

Contact

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

23 november 2018 / 6043 / P