Contact
  1. 6048-Epilepsie
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

Bijlage van het PID Hersentumor

​Een hersentumor of behandelingen vanwege een hersentumor (operatie en bestraling) kunnen epilepsie veroorzaken. Epilepsie is een verzamelnaam van stoornissen in de hersenen. Hier vertellen wij u meer over epilepsie.

Epilepsie is een aandoening die zich uit in de vorm van aanvallen (insulten). Deze aanvallen ontstaan door een plotselinge, tijdelijke verstoring van de elektrische prikkeloverdracht in de hersenen. De storing kan beperkt blijven tot een bepaald gebied, of zich door de gehele hersenen uitbreiden. In het eerste geval ontstaan verschijnselen die horen bij het gebied in de hersenen waar de abnormale activiteit optreedt, bijvoorbeeld trekkingen op een bepaalde plek in het lichaam. Als de gehele hersenen betrokken zijn, dan zijn de verschijnselen vaak uitgebreider.

Verschijnselen

Aanvallen kunnen zich op veel verschillende manieren voordoen. Er kunnen milde verschijnselen zijn, zoals een kortdurend moment van 'afwezig zijn' of trekkingen in een arm of been tot uitgebreide aanvallen met vallen en langdurige trekkingen en krampen van het hele lichaam. Soms is er bewustzijnsverlies, maar niet altijd. Soms ervaart een patiënt een bepaalde geur of een beeld (aura) voorafgaand aan de aanval. Hoewel een epileptische aanval er zeer bedreigend kan uitzien, is een aanval slechts zelden acuut gevaarlijk.

  • Bij laaggradige tumoren komt epilepsie vaker voor en kan het ook het eerste symptoom zijn.
  • Bij hooggradige tumoren komt epilepsie minder vaak voor.

Behandeling

De behandeling van epilepsie bestaat uit het voorschrijven van medicijnen (anti-epileptica). De neuroloog is de arts die deze medicijnen voorschrijft. Het lukt helaas niet voor elk persoon om daarmee vrij van aanvallen te zijn. Deze medicatie ter preventie voorschrijven aan iemand die nog nooit een aanval heeft gehad behoort niet tot de behandeling.

Doorgaans worden medicijnen voorgeschreven die standaard, dagelijks, gebruikt moeten worden om aanvallen te voorkomen én medicijnen die kunnen worden toegepast wanneer een aanval toch optreedt. Al deze medicijnen kunnen bijwerkingen veroorzaken. In het algemeen kunnen ze vermoeidheid en verminderd cognitief functioneren (problemen met denken en herinneren) geven. Het neurochirurgisch verwijderen van de tumor (of een gedeelte ervan) en behandelingen als chemotherapie en radiotherapie kunnen ertoe leiden dat de verschijnselen van epilepsie verminderen of zelfs verdwijnen. In veel gevallen zal het gebruik van anti-epileptica echter wel noodzakelijk blijven, maar de dosering en het aantal anti-epileptica kan soms aanzienlijk worden verlaagd. 

Leefstijladviezen

Daarnaast is er een aantal leefstijladviezen die de kans op het optreden van een epileptische aanval kan beperken:

  • bijtijds innemen van de medicijnen;
  • regelmatig leven, zorgen voor goede (nacht)rust, stress vermijden;
  • (overmatig) gebruik van alcohol en gebruik van drugs achterwege laten.

Wat te doen bij een aanval?

Wanneer bij iemand epilepsie is vastgesteld, is het belangrijk dat mensen in zijn of haar omgeving weten wat ze moeten doen als een (uitgebreide) aanval optreedt. Hiervoor gelden de volgende adviezen:

  • Blijf bij de persoon, observeer wat er gebeurt. Kijk hoe laat het is om vast te kunnen stellen hoe lang de aanval duurt.
  • Probeer letsel te voorkomen, maar verplaats de patiënt bij voorkeur niet. Doe dit alleen als de situatie onveilig is voor de patiënt (bij rugligging kan het raadzaam zijn de patient in de zijligging te leggen, zodat de ademweg vrij is). Probeer niets tussen de tanden te stoppen. Probeer eventuele bewegingen van armen en/of benen niet tegen te houden. Maak knellende kleding los (jas, stropdas).
  • Geef niets te eten of te drinken wanneer de betrokkene niet goed bij bewustzijn is

Over het algemeen houdt een epileptische aanval vanzelf op. Indien al medicatie is voorgeschreven: dien deze toe volgens voorschrift wanneer de aanval meer dan 3 minuten duurt.

  • Is er sprake van een uitgebreide aanval die langer dan 5 minuten duurt: bel 112.

Meer informatie

Op de website www.epilepsie.nl vindt u veel praktische informatie over epilepsie. U vindt hier bijvoorbeeld adviezen over veilig zwemmen. In het algemeen is het mensen met epilepsie aan te bevelen alleen te zwemmen in helder water, waarin men kan staan, in aanwezigheid van iemand die op de hoogte is van de situatie en die direct kan zorgen dat het hoofd boven water blijft wanneer een insult plaatsvindt.

De Epilepsie Vereniging Nederland (EVN) is een belangenvereniging voor mensen met epilepsie en hun naasten. Voor vragen kunt u bellen naar de Epilepsie advieslijn: (030) 634 40 69. Bereikbaar op werkdagen van 10.00 - 20.00 uur.

Medapp

De app Medapp heeft een aparte epilepsiemodule. U kunt in deze app uw medicijnen invoeren en de tijdstippen waarop u ze in moet nemen. Als u wilt, kunt u een seintje krijgen als u ze moet innemen. Ook kunt u een melding krijgen wanneer de voorraad bijna op is. Eventueel kunt u aanvallen invoeren in een “dossier”. Hierbij kunt u onder andere aangeven om wat voor aanval het ging, hoe lang de aanval duurde en hoe lang het herstel duurde. U kunt de app vinden in de App store of Play store. Of kijk op medapp.nu.  

Laatst gewijzigd 30 november 2021 / 6048 / P