Contact
  1. 6049-Dexamethason

Patiënten met een hersentumor en patiënten met uitzaaiingen in de hersenen kunnen last krijgen van toename van druk in de hersenen. Het medicijn dexamethason kan vocht afdrijven uit de hersenen, zodat de druk vermindert. In deze bijlage vertellen wij u er meer over.

​Hoe werkt Dexamethason?

Om verschillende redenen kan er toename zijn van vocht tussen de hersencellen. Dit kan ontstaan door groei van de tumor. Het kan ook ontstaan tijdens of na een operatie. En het kan ontstaan tijdens of na een bestralingsbehandeling. Door dit vocht (ook wel oedeem genoemd) kan verhoogde druk binnen de schedel ontstaan. Daardoor kunnen verschijnselen optreden zoals hoofdpijn, misselijkheid, sufheid, een verlamming of problemen met praten.

Dexamethason is een medicijn dat ervoor zorgt dat de ophoping van vocht in de hersenen vermindert. De werking begint doorgaans binnen enkele uren na de eerste inname of toediening en bereikt zijn maximum na enkele uren tot enkele dagen.

Dexamethason bij een operatie

Rondom een operatie wordt vaak een hoge dosering dexamethason gegeven, vaak 16 mg per dag. Daarnaast wordt  één keer per dag een maagbeschermer gegeven. De hoeveelheid Dexamethason wordt na de operatie weer afgebouwd. Hoe korter u het heeft gebruikt, hoe sneller het kan worden afgebouwd.

Mogelijke bijwerkingen

Het gebruik van Dexamethason kan bijwerkingen veroorzaken. De duur van het gebruik en de hoeveelheid beïnvloeden de kans op bijwerkingen. Er wordt daarom gestreefd naar een zo kort mogelijke periode van gebruik, met een zo laag mogelijke dosering. De meeste bijwerkingen herstellen weer na afbouwen van het gebruik van dexamethason

Wanneer u bijwerkingen merkt, meldt deze dan bij uw arts of verpleegkundige.

Hier worden ook adviezen gegeven voor wat u zelf kunt doen om de bijwerkingen te beperken

Vaak voorkomende bijwerkingen

  • Moeite met inslapen en doorslapen. Als het mogelijk is  wordt voor een ‘één keer daags dosering’ in de ochtend gekozen, om de kans op deze bijwerking te verkleinen.
  • Onrust, rusteloosheid, een opgejaagd gevoel en/of hartkloppingen. Soms voelen mensen zich opgewekter, maar er kan ook angst of somberheid ontstaan.
  • Toename van eetlust. Probeer niet teveel toe te geven aan de toegenomen eetlust. Probeer ook te blijven bewegen, als de conditie dit toelaat.
  • Ontregeling van de bloedsuikerspiegel. Veel dorst en vaak moeten plassen kunnen verschijnselen zijn van een hoge bloedsuikerspiegel. Gebruikt u al medicijnen vanwege diabetes (suikerziekte), dan zult u mogelijk merken dat deze moeten worden aangepast om de juiste bloedsuikerspiegels te bereiken. Uw arts of verpleegkundig specialist bepaalt óf en wanneer de bloedsuikerspiegel moet worden gecontroleerd.

Overige mogelijke bijwerkingen

  • Maag- en/of buikpijn, brandend maagzuur, oprispingen. De kans op deze klachten is groter bij gelijktijdig gebruik van bepaalde pijnstillers. Gebruik pijnstillers daarom alleen in overleg met een arts. In sommige situaties wordt uit voorzorg een maagbeschermer voorgeschreven.
  • Het ontstaan van een boller gezicht en/of een blos op de wangen.
  • Spierzwakte in de bovenbenen. Wandelen is een goede oefening om de spierkracht in uw benen zoveel mogelijk te behouden. 
  • Vasthouden van vocht bij de voeten en enkels. Probeer te blijven bewegen binnen uw mogelijkheden. Leg de voeten hoog wanneer u zit.
  • Toename van buikvet of vet in de nek.
  • Verschijnselen van een ontsteking, zoals koorts, worden onderdrukt.
  • Schimmelinfectie in de mond, zichtbaar als een wit 'beslag'. Een schimmelinfectie kan ook in de slokdarm, vagina, bij de schaamlippen, op de penis of in de liezen voorkomen. Daardoor kan op die plaatsen jeuk en pijn ontstaan. Een schimmelinfectie moet met medicijnen worden behandeld.
  • Trillende handen.
  • Gewrichtspijn.

Verschijnselen die na langdurig gebruik kunnen optreden

  • Dunne, kwetsbare huid en langzame wondgenezing.
  • Hoge bloeddruk.
  • Uitblijven van de menstruatie.
  • Botontkalking. Bij langdurig gebruik van hogere doseringen dexamethason wordt soms medicatie voorgeschreven om dit probleem te voorkomen. In beweging blijven, bijvoorbeeld door te wandelen, kan helpen dit probleem te voorkomen.

Zoals u leest is het belangrijk om te proberen in beweging te blijven. Ervaart u hierbij beperkingen, dan kan een fysiotherapeut mogelijk ondersteuning bieden. Uw verpleegkundige of arts kan u verwijzen.

Heeft u vragen?

Neemt u bij vragen contact op met uw vaste aanspreekpunt (regieverpleegkundige, verpleegkundig specialist) of medisch specialist.

Laatst gewijzigd 30 september 2022 / 6049 / P