Contact
 1. 6083-Gebruik van een tepelhoedje
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

Het gebruik van een tepelhoedje kan in sommige gevallen (tijdelijk) uitkomst bieden. Een tepelhoedje is een speciaal siliconen opzetstuk, met een verbrede basis, dat over de tepel van de moeder wordt geplaatst. Een verpleegkundige of lactatiekundige kan u hierbij helpen.

​Wanneer te gebruiken?

Meestal kan een baby die rond de uitgerekende datum is geboren, goed uit de borst drinken, zonder tepelhoedje. Voor sommige baby’s is het rechtstreeks drinken aan de borst echter moeilijk. Een tepelhoedje kan (tijdelijk) helpen bij: 

 • te vroeg (prematuur) geboren baby’s (zie informatie verderop);
 • vlakke tepels, ingetrokken tepels;
 • ernstige stuwing en/of pijnlijke tepels;
 • baby’s die de fles gewend zijn, om te leren drinken aan de borst;
 • baby’s met een afwijkend mondje/ziekte of syndroom (zwakke zuigkracht);
 • verkeerd gebruik van de tong door de baby.

Bij welke premature baby’s kan een tepelhoedje werken?

Sommige premature baby’s hebben moeite om de tepel goed diep te zuigen en het vacuüm vast te houden. Het blijkt dat bij deze baby’s het gebruik van tepelhoedjes juist helpt om meer melk te kunnen drinken. Hierbij gaat het om: 

 • baby’s die niet goed kunnen happen, ondanks goede hulp bij het aanleggen;
 • baby’s die – ondanks een goede melkproductie – binnen een paar minuten aan de borst in slaap vallen als gevolg van een matige melkinname of van een belemmerde toeschietreflex bij zwak zuigen van de baby;
 • baby’s die het vacuüm niet kunnen vasthouden.

Welk tepelhoedje kies ik?

Er zijn drie verschillende maten tepelhoedjes: S, M en L. Bij het kiezen van de maat moet u letten op de grootte van de tepel en de grootte van het mondje van uw baby. Een verpleegkundige of lactatiekundige kan u hierbij adviseren.

Hoe plaats ik een tepelhoedje?

 • Buig de zachte randen van het tepelhoedje naar voren. 
 • Plaats het zo dicht mogelijk over de tepel. U kunt de randen van het tepelhoedje vooraf wat bevochtigen met water zodat het beter blijft zitten. 
 • Let erop dat het open gedeelte op de plek zit waar het neusje van de baby zich bevindt tijdens de borstvoeding. De baby blijft dan in contact met uw geur en huid.

Hoe moet ik aanleggen?

 • Het aanleggen van de baby met tepelhoedje gaat op dezelfde wijze als het aanleggen aan de borst zonder tepelhoedje. Let erop dat de baby goed gesteund ligt op uw arm en dat de baby het gehele tepelhoedje in de mond neemt tot aan het brede gedeelte. De lipjes zijn naar buiten gekruld. 
 • Blijf ook met tepelhoedje aandacht besteden aan goed aanleggen: laat de baby aanhappen met wijd open mond, hoofdje achterover, kin in de borst en neusje van de borst af, lippen naar buiten gekruld. 
 • De baby mag het hoedje niet tussen de kaken platdrukken of vervormen. Het mondje moet wijd open zijn en de lippen losjes naar buiten gekruld. Corrigeer eventueel door op het kinnetje te drukken en zo het mondje wijder open te maken.

Baby die drinkt met hulp van tepelhoedje en goed aangelegd is

Afbeelding 1: Goed aangelegd met tepelhoedje.

Goed aangelegd met tepelhoedje: de baby ligt heel dicht tegen u aan, buik tegen buik, neusje ligt bij de tepel, wacht op een wijd open mond (hoofdje gaat naar achteren) en breng dan vlot de baby naar de borst, het onderkaakje pakt de borst vast, eventueel de borst iets voorvormen om de baby goed grip te laten krijgen.  

Baby die drinkt met hulp van tepelhoedje en niet goed aangelegd is

Afbeelding 2: Niet-goed aangelegd met tepelhoedje

Niet-goed aangelegd met tepelhoedje: de baby heeft alleen het speentje in de mond gezogen en niet de borst aangehapt en ‘rijdt’ op en neer op het speentje.

Wat zijn de nadelen?

 • Voor de baby kost het meer inspanning om met een tepelhoedje de borst effectief leeg te drinken. Zorg dat uw baby altijd goed (met een grote hap) de borst (en niet alleen de tepel) met tepelhoedje vastpakt, zodat hij/zij de borst goed kan leegdrinken. U kunt met uw volle hand borstcompressie (zie www.borstvoeding.com) geven om de baby hierbij te helpen. Een premature baby kan echter soms juist makkelijker drinken aan de borst zolang de moeder kolft, een goede melkproductie heeft en snel toeschiet. De melk stroomt dan bijna vanzelf in het tepelhoedje. De baby heeft houvast met het tepelhoedje en hoeft niet veel moeite te doen om de drinken.
 • Het kan gebeuren dat de baby de borst minder goed leegdrinkt. Zo krijgt hij/zij minder melk binnen, en kan op den duur de melkproductie teruglopen. 
 • De baby leert aan het hoedje een andere drinktechniek dan zonder hoedje. 
 • De baby raakt gewend aan het hoedje, en wil of kan niet meer zonder hoedje drinken. 
 • Bij afbouwen van het kolven moet u erop letten dat de baby voldoende effectief en krachtig aan de borst (met het tepelhoedje) kan drinken om de melkproductie in stand te houden. Bouw het (na)kolven langzaam af met één kolfbeurt per drie dagen (op gevoel). 
 • Bij het gebruik van een tepelhoedje is het raadzaam dat u uw melkproductie en het gewicht van uw baby in de gaten houdt. Minimaal een keer per week gewichtscontrole van de baby is raadzaam. Totdat de melkproductie goed op gang is gekomen, is het verstandig om na een voeding de borsten te kolven.

Na het voeden 

 • Reinig het tepelhoedje na gebruik met koud, daarna met heet water. 
 • Bewaar het tepelhoedje in een afgesloten bakje.

Afwennen

Als u uw baby van het tepelhoedje wilt afwennen, probeer dit dan nadat hij/zij enkele minuten goed aan de borst heeft gedronken. Haal het tepelhoedje weg en probeer uw baby rechtstreeks aan te leggen. Mocht dit niet werken, leg dan weer aan met het tepelhoedje. Blijf dit van tijd tot tijd proberen. Soms lukt het beter als uw baby half slaapt, of als u samen met de baby in bad gaat of huid-op-huidcontact heeft.

Voedt u met tepelhoedje en lukt het niet om af te wennen, dan geldt als motto: ‘Liever voeden mét tepelhoedje dan geen borstvoeding.’

Meer weten?

Vereniging Borstvoeding Natuurlijk (VBN)

Postbus 119
3960 BC Wijk bij Duurstede
t (0343) 57 66 26
www.borstvoedingnatuurlijk.nl

Borstvoedingsorganisatie La Leche League (LLL)

Postbus 212
4300 AE Zierikzee
t (0111) 41 31 89
www.lalecheleague.nl

Nederlandse Vereniging van Lactatiekundigen (NVL)

Postbus 5243
2701 GE Zoetermeer
t (0900) 522 82 84
www.nvlborstvoeding.nl

Overige internetsites

www.borstvoeding.nl
www.borstvoeding.com

Op www.borstvoeding.com vindt u een lijst met lactatiekundigen in Nederland. Steeds meer zorgverzekeraars vergoeden lactatiekundige hulp. De kraamzorginstelling verleent soms gratis lactatiekundige hulp als u lid bent. Ook kunt u het borst- en kolfspreekuur van uw JGZ-instelling raadplegen of (vaak gratis) contact opnemen met een borstvoedingsvereniging (VBN of LLL).

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen of wilt u meer weten, dan kunt u per mail contact opnemen met de lactatiekundige via lactatiekundige@isala.nl. Bent u al thuis? Neem dan contact op met een lactatiekundige in uw omgeving of met uw huisarts.

Voor deze informatie is gebruikgemaakt van ‘Tepelhoedjes in de praktijk’ door Barbara Wilson-Clay IBCLC, NVL info3, september 2003.

Laatst gewijzigd 15 juni 2022 / 6083