Contact
  1. 6092-Coblatie verkleinen neusschelpen
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

Coblatie is een nieuwe techniek waarbij de neusschelpen verkleind worden. Hierdoor kunnen klachten van verminderde neuspassage aanzienlijk verminderen. Wanneer deze behandeling goed aanslaat, voorkomt u een operatie onder narcose. Hier leest u meer over de behandeling en nazorg thuis.

Voor de behandeling

Let op
Vindt de ingreep, na overleg met uw arts, onder algehele narcose plaats? Leest u dan ook de informatie over Preoperatief onderzoek. Ook moet u dan nuchter zijn, dit betekent dat u niet mag eten en drinken. U ontvangt hier uitleg over tijdens Preoperatief onderzoek.

Vindt de ingreep plaats onder plaatselijke verdoving? Dan is een afspraak op de afdeling Preoperatief onderzoek niet nodig.

Preoperatief onderzoek

Voor de operatie heeft u een afspraak op de afdeling Preoperatief onderzoek. Om u goed voor te bereiden op de operatie vult u een vragenlijst in en heeft u een gesprek met de apothekersassistente (als u medicijnen gebruikt), de anesthesioloog en de verpleegkundige. U spreekt hen alle drie apart. De anesthesioloog geeft u uitleg over de vorm van anesthesie die tijdens de operatie gebruikt wordt. Ook krijgt u uitleg over de pijnbestrijding. De totale afspraak duurt ongeveer een uur.

Behandeling

U neemt plaats op een behandeltafel in de behandelkamer. De arts verdooft uw neus eerst met wattenstrookjes met een verdovingsvloeistof. Deze verdovingsvloeistof kan in enkele gevallen een sterk verdunde cocaïneoplossing bevatten. De wattenstrookjes moeten 20 tot 30 minuten blijven zitten zodat de vloeistof kan inwerken. Daarna verwijdert de arts de watten en verhit met behulp van een dunne naald het slijmvlies in de neus waarna geleidelijk een verruiming van de ademweg door de neus optreedt. Deze verhitting gebeurt met radiofrequente energie en is niet schadelijk.

Duur

De ingreep duurt ongeveer 10 minuten per neuskant, en is niet of nauwelijks pijnlijk. U mag een uur vóór de ingreep 1000 mg paracetamol en 400 mg ibuprofen innemen.

Na de behandeling

Direct na de behandeling

Naar huis

Uw operatie gebeurt in dagbehandeling. Dit betekent dat u dezelfde dag nog naar huis mag, tenzij het nodig is om een nacht in het ziekenhuis te blijven.
Wij raden aan om de eerste nacht na de operatie niet alleen thuis te zijn.

Is uw neus verdoofd met de sterk verdunde cocaïneoplossing? Dan blijft u gedurende 1,5 tot 2 uur in de rustruimte ter observatie terwijl de verdovingseffecten, met name van de cocaïne, uitwerken. Wij raden u af na de ingreep alleen naar huis te gaan. Zorg ervoor dat iemand u thuis kan brengen.
Soms wordt gekozen voor een algehele narcose. De arts bespreekt dit voor de operatie met u.

Na de coblatiebehandeling verliest u altijd wat bloed uit uw neus. Dit vangen we op door een gaassnorretje onder de neus te plakken.

Rust

Het is verstandig het de eerste twee dagen na de ingreep rustig aan te doen. Na een week mag u weer sporten.

Neusspoelen

U krijgt spoelinstructies mee van de assistente. Tot aan de controleafspraak op de polikliniek adviseren wij u om 4 tot 6 keer per dag te spoelen met zoutwateroplossing. Dit maakt de neus vrij van korstjes en bloed en bevordert daarmee de genezing. Deze korstjes kunnen u direct na de ingreep het gevoel geven dat de behandeling niet goed is gelukt. Deze genezing heeft tijd nodig, meestal ongeveer twee maanden.

Medicatie

Als u vóór de ingreep medicijnen voor de neus gebruikte, bespreekt de KNO-arts met u of u daarmee moet doorgaan.

Pijnbestrijding

De pijn na de behandeling valt over het algemeen mee en vaak is paracetamol voldoende als pijnstiller. Hiervan mag u er 4x 1000 mg (= 2 tabletten á 500 mg per keer) per dag innemen. Als dit niet voldoende is, kunt u daarbij nog 3x 400 mg ibuprofen innemen. Beide zijn zonder recept verkrijgbaar bij een apotheek of drogist.

Wanneer u de pijnstillers regelmatig inneemt, dan bouwt u een spiegel in uw bloed op en dat werkt beter tegen de pijn. Wij adviseren om iedere 6 uur 2 tabletten paracetamol in te nemen en eventueel daarbij nog iedere 8 uur ibuprofen. Als u ondanks paracetamol en ibuprofen nog pijn heeft, neem dan contact op met de polikliniek KNO voor aanvullende pijnstilling of adviezen.

Wanneer moet u contact opnemen met het ziekenhuis?

Als u last krijgt van de volgende klachten is het belangrijk dat u contact met ons opneemt:

Nabloeding

Blijft u bloed uit uw neus verliezen, ondanks het spoelen met zoutwateroplossing, dan willen we u vragen contact met het ziekenhuis op te nemen. Het kan zijn dat de KNO-arts aanvullend tampons moet plaatsen.

Infectie

Als u vermoedt dat u een infectie heeft. Dit merkt u meestal doordat er pus uit de neus komt. Ook kunt u last krijgen van koorts of kloppende pijn.

Empty Nose Syndrome (ENS)

Dit is een zeldzame complicatie waarbij de neus te ruim wordt. Dat kan dan leiden tot chronische korstvorming.

Resultaat

De verwachting is dat de neuspassage in de loop van enkele weken geleidelijk beter wordt. Het effect van de operatie is na ongeveer 8 weken pas goed te beoordelen. Als u naar huis gaat, plannen wij een controleafspraak in voor over 8 weken.

Meer informatie

Op de website van de Nederlandse Vereniging voor Keel-, Neus- en Oorheelkunde (www.kno.nl/patienten-informatie) leest u meer over deze operatie.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle, Kampen en Heerde

Keel-, neus- en oorheelkunde
(038) 424 23 84 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)
(038) 424 50 00 (buiten kantooruren)

Meppel en Steenwijk

Keel-, neus- en oorheelkunde
(0522) 23 32 48 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)
(0522) 23 33 33 (buiten kantooruren)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 21 juni 2021 / 6092