Contact
  1. 6092-Coblatie: verkleinen neusschelpen

Coblatie is een nieuwe behandelingstechniek waarbij de neusschelpen verkleind worden. Hierdoor kunnen klachten van verminderde neuspassage aanzienlijk verminderen. Wanneer deze behandeling goed aanslaat, kan een operatie onder narcose voorkomen worden. In deze folder leest u meer over deze behandeling en hoe u uw neus na de behandeling moet schoonhouden en verzorgen.

Behandeling

Op het afgesproken moment kunt u zich melden bij de polikliniek Keel-, neus- en oorheelkunde. Als u aan de beurt bent, wordt u naar een behandelkamer gebracht. U neemt plaats op een behandeltafel. De KNO-arts zal uw neus eerst verdoven met behulp van wattenstrookjes waarop verdovingsvloeistof is aangebracht. Deze verdovingsvloeistof kan in enkele gevallen een sterk verdunde cocaïneoplossing bevatten.

De wattenstrookjes moeten 20 tot 30 minuten blijven zitten zodat de vloeistof kan inwerken. Daarna verwijdert de KNO-arts de watten en verhit met behulp van een dunne naald het slijmvlies in de neus waarna geleidelijk een verruiming van de ademweg door de neus zal optreden. Deze verhitting vindt plaats door middel van radiofrequente energie en is niet schadelijk. De ingreep duurt ongeveer 10 minuten per neuskant, en is niet of nauwelijks pijnlijk. U mag een uur vóór de ingreep 1000 mg paracetamol en 400 mg ibuprofen innemen.

Na de behandeling

Verdoving

Is uw neus verdoofd met de sterk verdunde cocaïneoplossing? Dan blijft u gedurende 1,5 tot 2 uur in de rustruimte ter observatie terwijl de verdovingseffecten, met name van de cocaïne, uitwerken. In alle andere gevallen mag u na de behandeling direct naar huis.

Naar huis

Na de coblatiebehandeling verliest u altijd wat bloed uit uw neus. Dit vangen we op door een gaassnorretje onder de neus te plakken. U krijgt spoelinstructies en aanvullende informatie mee van de doktersassistente op de polikliniek. Wij raden u af na de ingreep alleen naar huis te gaan. Zorg ervoor dat iemand u thuis kan brengen. Het is verstandig het de eerste twee dagen na de ingreep rustig aan te doen. Na een week mag u weer sporten.

Medicatie

Als u vóór de ingreep medicijnen voor de neus gebruikte, zal de KNO-arts met u bespreken of u daarmee moet doorgaan.

Pijn na de behandeling

De pijn na de behandeling valt over het algemeen mee. Vaak is paracetamol genoeg om de pijn te bestrijden. U mag 4x 1000 mg (= 2 tabletten van 500 mg per keer) per dag innemen. Blijft u pijn houden, dan mag u daarnaast nog 3x 400 mg ibuprofen innemen. Zowel paracetamol als ibuprofen zijn zonder recept verkrijgbaar bij een apotheek of drogist. U kunt pijnstillers het beste regelmatig innemen. Zo bouwt u een spiegel op in uw bloed.

Neusspoelen

Tot aan de controleafspraak op de polikliniek wordt u geadviseerd om 4-6x per dag te spoelen met zoutwateroplossing. Dit maakt de neus vrij van korstjes en bloed en bevordert daarmee de genezing. Deze korstjes kunnen u direct na de ingreep het gevoel geven dat de behandeling niet goed is gelukt. Deze genezing heeft echter tijd nodig, meestal ongeveer twee maanden.

Resultaat

De verwachting is dat de neuspassage in de loop van enkele weken geleidelijk beter wordt. Het effect van de operatie is na ongeveer acht weken pas goed te beoordelen.

Nabloeding

Blijft u bloed uit uw neus verliezen, ondanks het spoelen met zoutwateroplossing, dan kan het zijn dat de KNO-arts aanvullend tampons moet plaatsen. Neem in dat geval contact op met het ziekenhuis.

Infectie

Bij iedere operatie kan een infectie optreden. Als u een infectie heeft, merkt u dit aan:

  • pus uit de neus;
  • koorts;
  • kloppende pijn.

Neem bij deze klachten contact op met de polikliniek Keel-, neus- en oorheelkunde.

Controle

Als u naar huis gaat wordt er een controleafspraak ingepland voor over acht weken.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle, Kampen en Heerde

Keel-, neus- en oorheelkunde
(038) 424 23 84 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Meppel en Steenwijk

Keel-, neus- en oorheelkunde
(0522) 23 32 48 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Daarnaast bestaat de mogelijkheid om de website van de Nederlandse Vereniging voor Keel-, Neus- en Oorheelkunde te raadplegen via www.kno.nl rubriek 'voorlichting'.

14 januari 2019 / 6092

Voor specifieke vragen aan een afdeling, ga naar de contactpagina. U kunt ook kijken bij de meestgestelde vragen.