Contact
  1. 6092-Coblatie verkleinen neusschelpen
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

Coblatie is een nieuwe techniek waarbij de neusschelpen verkleind worden. Hierdoor kunnen klachten van verminderde neuspassage aanzienlijk verminderen. Wanneer deze behandeling goed aanslaat, voorkomt u een operatie onder narcose. Hier leest u meer over de behandeling.

Voor de behandeling

Let op
Vindt de ingreep, na overleg met uw arts, onder algehele narcose plaats? Leest u dan ook de informatie over Preoperatief onderzoek. Ook moet u dan nuchter zijn, dit betekent dat u niet mag eten en drinken. U ontvangt hier uitleg over tijdens Preoperatief onderzoek.

Vindt de ingreep plaats onder plaatselijke verdoving? Dan is een afspraak op de afdeling Preoperatief onderzoek niet nodig.

Preoperatief onderzoek

Voor de operatie heeft u een afspraak op de afdeling Preoperatief onderzoek. Om u goed voor te bereiden op de operatie vult u een vragenlijst in en heeft u een gesprek met de apothekersassistente (als u medicijnen gebruikt), de anesthesioloog en de verpleegkundige. U spreekt hen alle drie apart. De anesthesioloog geeft u uitleg over de vorm van anesthesie die tijdens de operatie gebruikt wordt. Ook krijgt u uitleg over de pijnbestrijding. De totale afspraak duurt ongeveer een uur.

Behandeling

U neemt plaats op een behandeltafel in de behandelkamer. De arts verdooft uw neus eerst met wattenstrookjes met een verdovingsvloeistof. Deze verdovingsvloeistof kan in enkele gevallen een sterk verdunde cocaïneoplossing bevatten. De wattenstrookjes moeten 20 tot 30 minuten blijven zitten zodat de vloeistof kan inwerken. Daarna verwijdert de arts de watten en verhit met behulp van een dunne naald het slijmvlies in de neus waarna geleidelijk een verruiming van de ademweg door de neus optreedt. Deze verhitting gebeurt met radiofrequente energie en is niet schadelijk.

Duur

De ingreep duurt ongeveer 10 minuten per neuskant, en is niet of nauwelijks pijnlijk. U mag een uur vóór de ingreep 1000 mg paracetamol en 400 mg ibuprofen innemen.

Na de behandeling

Naar huis

Uw operatie gebeurt in dagbehandeling. Dit betekent dat u dezelfde dag nog naar huis mag, tenzij het nodig is om een nacht in het ziekenhuis te blijven.
Wij raden aan om de eerste nacht na de operatie niet alleen thuis te zijn.

Meer informatie

In de folder ‘Naar huis na een coblatie’ leest u meer informatie over adviezen voor thuis. Of bezoek de website van de Nederlandse Vereniging voor Keel-, Neus- en Oorheelkunde.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle, Kampen en Heerde

Keel-, neus- en oorheelkunde
088 624 23 84 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)
088 624 50 00 (buiten kantooruren)

Meppel en Steenwijk

Keel-, neus- en oorheelkunde
088 624 23 84 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)
088 624 50 00 (buiten kantooruren)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 14 maart 2022 / 6092