Contact
 1. 6102-Verpleegkundig spreekuur bij ziekte van Crohn of colitis ulcerosa
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

De ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa zijn chronische ziekten. Dit betekent dat de verschijnselen behandeld kunnen worden, maar dat de ziekte blijft bestaan. Dit heeft gevolgen voor uw dagelijks leven. Als u onder behandeling bent in Isala, kunt u regelmatig het verpleegkundig spreekuur bezoeken. In deze folder leest u meer over dit spreekuur.

​Multidisciplinaire aanpak

Isala behandelt patiënten met de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa in een multidisciplinair centrum; het Isala IBD-centrum. De internationale afkorting IBD staat voor Inflammatory Bowel Disease, vrij vertaald: darmziekten die gepaard gaan met ontstekingen. De MDL-artsen (maag-, darm- en leverziekten-artsen), verpleegkundig specialisten en IBD-verpleegkundigen in dit centrum werken nauw samen met chirurgen, diëtisten en pathologen.

Tijdens het verpleegkundig spreekuur staat een IBD-verpleegkundige of verpleegkundig specialist voor u klaar om samen met u oplossingen te vinden voor problemen waar u tegenaan loopt door uw ziekte. Zo leert u beter met uw ziekte om te gaan en klachten zoveel mogelijk te voorkomen. 

Onze verpleegkundig specialisten zijn gespecialiseerd in IBD en wanneer de darmziekte goed onder controle is, dan zullen zij de controles voornamelijk overnemen en doet de MDL-arts een stapje terug. Wanneer het nodig is, bijvoorbeeld wanneer klachten weer ernstig terugkomen, betrekt de verpleegkundig specialist uw MDL-arts bij de behandeling.

Leren omgaan met uw ziekte

De IBD-verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten willen u zo goed mogelijk leren omgaan met uw ziekte. Zij proberen dit samen met u te bereiken door u te informeren over:

 • uw ziekte en de bijkomende gevolgen;
 • onderzoek en behandeling;
 • leefregels (bijvoorbeeld stoppen met roken);
 • geneesmiddelengebruik;
 • voeding;
 • eventuele handelingen die u thuis moet uitvoeren (bijvoorbeeld toedienen klysma, zetpil of injectie);
 • herkennen van klachten;
 • hoe te handelen bij toename van klachten;
 • lichamelijke, psychosociale en seksuele problemen (gerelateerd aan de ziekte);
 • hoe een zo normaal mogelijk leven te leiden;
 • ziekte en werk;
 • vruchtbaarheid en anticonceptie;
 • zwangerschap en borstvoeding;
 • reizen en vakantie;
 • patiëntenverenigingen;
 • informatie zoeken op internet;
 • acceptatie van het ziek zijn.

Verder kan de verpleegkundig specialist u, eventueel in overleg met de MDL-arts doorverwijzen naar andere zorgverleners zoals diëtist, maatschappelijk werk, klinisch psycholoog of voedingsverpleegkundige. Ook kan de verpleegkundige u adviseren over ondersteuning in de thuissituatie zoals thuiszorg en voorzieningen thuis.

Een afspraak

U kunt een afspraak maken voor het verpleegkundig spreekuur als u onder behandeling bent van een MDL-arts in Isala. Uw eerste afspraak duurt ongeveer 45 minuten. Het is handig om vooraf uw eventuele vragen op papier te zetten, zodat u ze tijdens het consult niet vergeet. Neem ook gerust iemand mee naar het spreekuur, twee horen meer dan één. Wilt u verder een actueel medicatieoverzicht meenemen? U kunt zich melden aan de balie van polikliniek Maag-, darm- en leverziekten.

Ook als u in Isala verblijft, kunt u terecht bij de verpleegkundig specialisten. Zij kunnen bij u langskomen. De afdelingsverpleegkundige kan u helpen een afspraak te maken.

Contact

Telefonisch verpleegkundig spreekuur, Maag- darm- leverziekten

Heeft u nog vragen of wilt u graag een IBD-verpleegkundige spreken? Dan kunt u bellen met 088 624 78 70 (bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur). Onze medewerkers van de polikliniek maken dan een telefonische afspraak voor u met een van de IBD-verpleegkundigen. Deze telefonische afspraak zal plaatsvinden tussen 8.30 - 9.30 uur of 13.30 - 14.30 uur, dezelfde dag of de dag erna. Heeft u vragen of klachten die niet dringend zijn? Dan kunt u ons ook mailen. Mail dan uw vraag of opmerking naar mdlverpleegkundigen@isala.nl. Noem in uw mail uw volledige naam en geboortedatum.

Voor overige vragen kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle en Meppel

Maag-, darm- en leverziekten
088 624 62 23 (bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 16 maart 2022 / 6102