Contact
  1. 6108-Mond-, kaak- en aangezichtschirurg

Een breed werkveld

De kaakchirurg houdt zich met meer bezig dan alleen tanden en kiezen. Daarom heet de kaakchirurg tegenwoordig Mond-, kaak- en aangezichtschirurg. Kortweg, de MKA-chirurg.

​Werkterrein

Het gezicht is een ingewikkeld deel van het menselijk lichaam. Het werkterrein van de MKA-chirurg is te verdelen in drie onderdelen:

  • Mond - tanden, zoals snijtanden, hoektanden, premolaren en molaren.
  • Kaak - botten, zoals onder- en bovenkaak, oogkassen, jukbeenderen en voorhoofd.
  • Aangezicht - zachte delen, zoals huid, bindweefsel en spieren.

De MKA-chirurg richt zich op elk van deze drie onderdelen en behandelt aandoeningen van de mond, de kaken en het aangezicht.

Mondziekten

Bekend werk van de MKA-chirurg is het verwijderen van een (verstands)kies, een chirurgische wortelpuntbehandeling, het plaatsen van een implantaat voor een kroon of het bieden van houvast aan een loszittend kunstgebit.

Minder bekend werk is de behandeling van ziektes van de slijmvliezen of de speekselklieren en het behandelen van goedaardige- en kwaadaardige gezwellen en infecties in en rondom de mond.

Kaakchirurgie

Voor letsel en reconstructies van de schedelbotten – van het voorhoofd tot en met de kin - is de MKA-chirurg de aangewezen specialist. De reconstructie van een gebroken kaak na een ongeval, bijvoorbeeld. Of het rechtzetten van een boven- en/of onderkaak bij een aangeboren afwijking van het skelet. Tevens worden reconstructies van de kaak als onderdeel van de schisischirurgie (lip- kaak- gehemeltespleet) uitgevoerd.

Aangezichtschirurgie

De MKA-chirurg houdt zich in toenemende mate bezig met het herstellen van de huid en zachte delen in het gezicht. U kunt hierbij denken aan het herstellen van het gezicht na een ongeval of na het verwijderen van een huidtumor. Of de correctie van een storend litteken in het gezicht. Ook cosmetische aangezichtschirurgie hoort hierbij. Vaak gaat het hierbij om een combinatie van het herstellen van een functie en het verfraaien van het uiterlijk.

Door het verlies van tanden en kiezen en het dragen van een kunstgebit ontstaan er bijvoorbeeld vaak rimpels rond de mond. De MKA-chirurg kan deze met een (kleine) ingreep of met zogenaamde ‘injectables’ (botox en/of fillers) verhelpen. Ook een ooglid- of wenkbrauwcorrectie kunnen door de MKA-chirurg worden uitgevoerd.

Veelzijdig specialist

De huidige MKA-chirurg heeft zowel een artsen- als tandartsendiploma en is dus zowel arts als tandarts. De MKA-chirurg weet dan ook als geen ander hoe in het gezicht functie (spraak, kauwen, slikken) en esthetiek (een mooi uiterlijk) samen gaan. Als patiënt kunt u hiermee uw voordeel doen.

Gezien de complexiteit van het gezicht werkt de MKA-chirurg ook samen met andere specialisten (zoals de Keel-, Neus- en Oorheelkunde, Dermatologie, Plastische Chirurgie, Oogheelkunde en de Orthodontie)

Vergoeding

De meeste medische- of functionele behandelingen in het gezicht worden vergoed door de ziektekostenverzekeraar. Dit geldt niet voor (cosmetische) behandelingen waarvoor geen medische reden is. In dat geval zult u de behandeling zelf moeten betalen. De MKA-chirurg kan u hierover verder informeren.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de afdeling waar u onder behandeling bent.

Zwolle
Mond-, kaak- en aangezichtschirurgie
(038) 424 28 81 (bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

23 november 2018 / 6108

Voor specifieke vragen aan een afdeling, ga naar de contactpagina. U kunt ook kijken bij de meestgestelde vragen.