Contact
  1. 6112-Lymfoedeem na borstkanker
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

Oorzaken en behandeling

Bij de behandeling van borstkanker kan door het verwijderen of beschadigen van een deel van het lymfestelsel, vochtophoping in arm en hand ontstaan. Dit wordt lymfoedeem genoemd. Hier leest u wat u kunt doen, als u deze klachten krijgt.

​Wat is lymfoedeem

Oedeem betekent letterlijk vochtophoping. In het geval van lymfoedeem is het vocht dat zich ophoopt lymfevocht. Dit lymfevocht wordt door het hele lichaam vervoerd door het lymfestelsel dat uit lymfevaten en -knopen bestaat. Het lymfesysteem speelt een belangrijke rol bij het immuunsysteem van ons lichaam. Lymfoedeem ontstaat door beschadiging of het ontbreken van – een gedeelte van – het lymfestelsel.

Oorzaak

Lymfoedeem in de arm en hand kan ontstaan na een operatie en/of bestraling bij de behandeling van borstkanker. Bij een zogenaamde okselkliertoilet worden lymfeklieren in de oksel weggehaald, waardoor lymfevocht niet meer goed wordt afgevoerd en vochtophoping in de arm kan ontstaan. Ook bestraling in het gebied rondom oksel en borst geeft schade aan de lymfeknopen, het weefsel en lymfevaten. Dat kan de kans op lymfoedeem vergroten.

Klachten

Een beginnend lymfoedeem geeft een moe en zwaar gevoel in uw arm waarbij ook tintelingen kunnen voorkomen. Sommige mensen ervaren een afknellend gevoel. In enkele gevallen kan een acute zwelling van uw hand en arm optreden. Ook kunnen klachten ontstaan in het gebied van oksel en borst. Bij lymfoedeem heeft u een verhoogd risico op wondroos, huidklachten en gewrichtsklachten. Bij al deze symptomen is het van belang dat u actie onderneemt om verdere toename van het oedeem te voorkomen.

Behandeling

Bij de behandeling van lymfoedeem zijn er verschillende therapieën die gelijktijdig of apart van elkaar toegepast kunnen worden, om zoveel mogelijk vochtafname te bereiken. Hieronder worden de verschillende behandelingen toegelicht.

Ambulante compressietherapie

Ambulante compressietherapie is een combinatie van zwachtelen en bewegen. Zwachtelen zorgt ervoor dat het vocht in de arm afneemt.

Manuele lymfedrainage

Bij deze behandeling worden de oppervlakkig gelegen lymfevaatjes in de huid handmatig aangezet tot extra vochtopname. Dit zorgt naast het zwachtelen voor afvoer van lymfevocht. Manuele lymfedrainage wordt volgens een specifiek omschreven methode uitgevoerd. Bij verharding van oedeem (fibrose) kunnen oedeem- en fibrosegrepen toegepast worden.

Bekijk de film over manuele lymfedrainage.

Screenschot video manuele lymfedrainage

Lymphapress

Een lymphapress, ook wel ‘drukgolfapparaat’ genoemd, kan als een aanvullende behandeling worden ingezet om het vocht in de arm te verminderen. Hierbij krijgt u een manchet om de arm, die een bepaalde druk uitoefent. Dit stimuleert het lymfesysteem om meer vocht af te voeren. 

Lymftaping

Dit is een techniek met plaktape om een gebied te draineren (bijvoorbeeld de schouder) waar niet gezwachteld kan worden.

Therapeutisch elastische kous

Om het verkregen resultaat te behouden, krijgt u een therapeutisch elastische kous aangemeten die wordt aangepast aan uw situatie.

Persoonlijk advies

Leef- en beweegadviezen

Bij lymfoedeem is het belangrijk een goede balans te vinden in voldoende en goed bewegen. U krijgt hiervoor persoonlijk advies.

Huidverzorging

Goede huidverzorging is bij lymfoedeem extra belangrijk om klachten aan de huid te voorkomen, zoals wondroos. U krijgt tijdens de behandeling een persoonlijk advies hoe u uw huid goed kunt verzorgen.

Behandelaars

Bij het Dermatologisch centrum werken huidtherapeuten die gespecialiseerd zijn in de behandeling van lymfoedeem. Tijdens een eerste consult brengen zij uw klachten in kaart en wordt een persoonlijk behandelplan opgesteld. Door een goede afstemming en samenwerking met de dermatologen kunnen we u optimale zorg leveren.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de afdeling waar u onder behandeling bent.

Zwolle

Dermatologisch centrum
088 624 55 06 (bereikbaar op werkdagen van 8.00 tot 16.30 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 30 november 2021 / 6112