Contact
  1. 6116-Neuscorrectie (externe rhinoplastiek)

U wordt binnenkort aan uw neus geopereerd. Deze operatie is vaak een combinatie van correctie van de benige of kraakbenige neusbotjes, het neustussenschot en de neusschelpen in de neus. Hier leest u meer over de operatie en hoe u zich kunt voorbereiden.

Soms wordt u tijdens dezelfde operatie ook aan uw bijholten geopereerd. Daarvoor krijgt u een aparte patiëntenfolder mee.

Hoe werkt een neus?

De neus is niet alleen om mee te ruiken, al is dit natuurlijk wel een belangrijke functie van de neus. De neus is vooral een deel van de ademhalingsorganen. In de neus wordt de ingeademde lucht verwarmd, bevochtigd en gereinigd. Zo wordt meer dan 95% van de deeltjes die onze lucht verontreinigen, door de neus weg gefilterd en onschadelijk gemaakt. De neus zorgt dus voor een zo goed mogelijke ademhaling. Daarnaast heeft de neus een belangrijke functie bij de stemvorming en ook de afvoer van het traanvocht.

Verstoorde neusfunctie

De neusfunctie kan op veel manieren worden beïnvloed. Bijvoorbeeld door een verkoudheid zoals die bij iedereen wel een voorkomt, of door een allergie (overgevoeligheid). Stoornissen in de functie van de neus verergeren vaak door een afwijkende vorm van het inwendige van de neus. Het meest voorkomend is een scheefstand van het neustussenschot (het septum), dat de neushelften van elkaar scheidt.

Soms is de neusfunctie niet alleen gestoord door een afwijkend tussenschot, maar ook door een abnormale vorm van de buitenkant van de neus. Dit laatste heeft dan ook invloed op het uiterlijk. Vaak is het in zo’n geval mogelijk om in één operatie niet alleen de functie te herstellen, maar ook het uiterlijk te verbeteren.

Vóór de operatie

Preoperatief onderzoek

Voor de operatie heeft u een afspraak op de afdeling Preoperatief onderzoek. Om u goed voor te bereiden op de operatie vult u een vragenlijst in en heeft u een gesprek met de apothekersassistente (als u medicijnen gebruikt), de anesthesioloog en de verpleegkundige. U spreekt hen alle drie apart. De anesthesioloog geeft u uitleg over de vorm van anesthesie die tijdens de operatie gebruikt wordt. Ook krijgt u uitleg over de pijnbestrijding. De totale afspraak duurt ongeveer een uur.

Opname

Een verpleegkundige haalt u op uit de wachtkamer van het Behandelcentrum voor een opnamegesprek. Tijdens het opnamegesprek bespreekt zij een aantal zaken met u, zoals medicijngebruik en wie uw contactpersoon is. Daarna mag u opnieuw plaatsnemen in de wachtkamer.

Vlak voor de operatie wordt u opgeroepen en naar de omkleedruimte gebracht. U krijgt speciale operatiekleding van het ziekenhuis aan. U doet uw sieraden af en uw eventuele gebitsprothese uit. Ook verwijdert u uw nagellak en make-up. De verpleegkundige brengt u daarna naar de operatiekamer.

Operatie

De operatie gebeurt vanuit de binnenkant van uw neus. Er zullen dus geen sneden gemaakt worden op plaatsen die aan de buitenkant zichtbaar zijn, waardoor er ook geen zichtbare littekens achterblijven. Mocht dit wel nodig zijn, dan bespreken wij dat met u. Vaak gaat het dan om zeer kleine littekens, die later niet of nauwelijks zichtbaar zijn.

Tampons

Tijdens de operatie plaatst de arts grote tampons in de neus. Deze worden er na één of twee dagen uitgehaald. Soms worden er kleine gaasstroken in het neusdak geplaatst die er na één week uitgehaald worden.

Neustussenschot

Soms wordt tijdens de operatie ook uw neustussenschot rechtgezet (septumcorrectie). Ook dit gebeurt via de neusgaten. Bij de operatie worden het kraakbeen en het bot van het neustussenschot losgemaakt via een klein sneetje binnen in de neus. Hierna wordt het tussenschot rechtgezet. Stukjes bot of kraakbeen die uitsteken worden ook meteen weggehaald.
Het herstelde neustussenschot wordt na de operatie op de plek gehouden met tampons in de neusgaten. Zo kunnen slijmvlies, kraakbeen en bot weer aan elkaar groeien. Soms worden op en naast uw neus een aantal pleisters geplakt die uw neus ondersteunen.

Kapje

Wanneer aan het bot van het uitwendige van de neus is geopereerd, dan wordt de neus vastgezet met pleisters met daaroverheen een kapje van gips, kunststof of metaal. Het kapje moet tenminste een week op zijn plaats blijven om te zorgen dat de weefsels en de botstukken weer in de goede positie aan elkaar groeien.

Na de operatie

Naar huis

Uw operatie gebeurt in dagbehandeling. Dit betekent dat u dezelfde dag nog naar huis mag, tenzij het nodig is om een nacht in het ziekenhuis te blijven.
Wij raden aan om de eerste nacht na de operatie niet alleen thuis te zijn.

Meer informatie

In de folder 'Naar huis na een in- en uitwendige neuscorrectie' leest u meer informatie over adviezen voor thuis. Of bezoek de website van de Nederlandse Vereniging voor Keel-, Neus- en Oorheelkunde.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met:

Keel-, neus- en oorheelkunde

088 624 23 84 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)
088 624 50 00 (bij spoed na 17.00 uur en in het weekend)

Laatst gewijzigd 16 augustus 2023 / 6116