Contact
  1. 6116-Neusoperatie bij verstoorde neusfunctie

Uitleg en behandeling

Bij sommige mensen is de neusfunctie verstoord door afwijkingen in de vorm van de binnen- en/of buitenkant van de neus. Zij kunnen baat hebben bij een neusoperatie. Hier leest u meer over de problemen die zich bij een verstoorde neusfunctie voordoen en over de operatie die dit kan verhelpen.

​Functie van de neus

De neus is er zeker niet alleen voor de reuk, al is dit een belangrijke functie van de neus. De neus is vooral een deel van de ademhalingsorganen. In de neus wordt de ingeademde lucht verwarmd, bevochtigd en gereinigd. Zo wordt meer dan 95% van de deeltjes die onze lucht verontreinigen, door de neus eruit gefilterd en onschadelijk gemaakt.

De neus zorgt dus voor een zo goed mogelijke ademhaling. Daarnaast heeft de neus een belangrijke functie bij de stemvorming en ook de afvoer van het traanvocht verloopt via de neus. Tot slot is de uitwendige vorm van de neus ook een belangrijk aspect; de neus is beeldbepalend voor het uiterlijk.

Storingen in de functie van de neus

De neusfunctie kan op veel manieren worden beïnvloed. Bijvoorbeeld door een verkoudheid zoals die bij iedereen wel eens voorkomt, of door een allergie (overgevoeligheid). Stoornissen in de functie van de neus kunnen vaak verergerd worden door een afwijkende vorm van het inwendige van de neus. Het meest voorkomend is een scheefstand van het neustussenschot (het septum), dat de neushelften van elkaar scheidt. Deze afwijkende vorm van het neustussenschot komt zeer vaak voor en kan aanleiding geven tot een grote reeks klachten, zoals bijvoorbeeld een gevoel van verstopping, een gestoorde ademhaling of hoofdpijn.

Soms is de neusfunctie niet alleen gestoord door een afwijkend tussenschot, maar ook door een abnormale vorm van de buitenkant van de neus. Dit laatste heeft dan ook invloed op het uiterlijk. Vaak is het in zo’n geval mogelijk om in één operatie niet alleen de functie te herstellen, maar ook het uiterlijk te verbeteren.

Voor de operatie 

Na uw bezoek op de polikliniek Keel-, neus- en oorheelkunde plaatst de secretaresse van de afdeling u op de wachtlijst. Het kan ook zijn dat zij u direct vertelt wanneer de opname- en operatiedag plaatsvinden. Meestal vindt de operatie op de opnamedag plaats. Meer informatie vindt u in de patiëntenfolders Opname in Isala en Opname in Isala Diaconessenhuis Meppel. Lees de folder van de locatie waar u wordt opgenomen aandachtig door.

Preoperatief onderzoek

Als voorbereiding op de operatie, vindt er een preoperatief onderzoek plaats. De secretaresse van uw KNO-arts bespreekt met u hoe de afspraak op de polikliniek Preoperatief onderzoek gemaakt kan worden.

U heeft dan onder andere een afspraak met de anesthesioloog, de specialist op het gebied van pijnbestrijding en verdoving (anesthesie). Tijdens dit gesprek, zal hij een zo goed mogelijk beeld willen krijgen van uw gezondheidstoestand. Daarnaast bespreekt hij met u de verschillende mogelijkheden van anesthesie om samen met u te bepalen welke vorm van verdoving voor u het meest geschikt is. De anesthesioloog bespreekt ook met u het nuchterbeleid van Isala. Meer informatie vindt u in de patiëntenfolder Verdoving (anesthesie). Lees deze folder aandachtig door.

Let op
Voor een operatie moet u nuchter zijn. Dit houdt in:
  • Tot 6 uur vóór de opnametijd, mag u alleen een licht ontbijt.
    Bijvoorbeeld: 2 beschuiten met jam, zonder boter óf twee crackers met jam, zonder boter óf 1 snee brood met jam, zonder boter óf flesvoeding óf sondevoeding. Het is van groot belang dat uw maag tijdens de operatie leeg is, anders bestaat de kans dat er maaginhoud in uw longen terechtkomt. Dit kan een ernstige longontsteking veroorzaken.
  • Tot 2 uur vóór de opnametijd mag u alleen heldere dranken gebruiken.
    Zoals: thee, water of heldere appelsap/limonade (geen melkproducten of bouillon). Tenzij de anesthesioloog dit anders met u heeft afgesproken.
Voorbeeld
U wordt om 15.00 uur verwacht in het ziekenhuis. Dit wordt ook wel de opnametijd genoemd. U mag dan vanaf 9.00 uur niets meer eten. Vanaf 13.00 uur mag u niets meer drinken.
Meld zelf tijdens deze afspraak met de anesthesioloog als u last hebt van losse tanden of nekklachten of als u problemen hebt met het ver openen van uw mond. Gebruikt u medicijnen, neem deze dan in de originele verpakking mee naar deze afspraak.

Operatie

Voordat u naar de operatiekamer gaat, trekt u speciale operatiekleding van het ziekenhuis aan. Wij vragen u sieraden en een eventuele gebitsprothese uit te doen en eventuele nagellak of overige make-up te verwijderen. De verpleegkundige brengt u met een bed naar de operatiekamer. U ontmoet hier de anesthesioloog die voor de verdoving zorgt. Na de operatie gaat u voor korte tijd (één à twee uur) naar de uitslaapkamer. Als u voldoende bij kennis bent en als de controles van bloeddruk en ademhaling in orde zijn, gaat u terug naar de verpleegafdeling.

Inwendige en uitwendige neuscorrectie

Deze operatie wordt in het algemeen van binnenuit verricht. Er zullen dus geen sneden gemaakt worden op plaatsen die aan de buitenkant zichtbaar zijn, en er zullen geen zichtbare littekens achterblijven. Als dit wel noodzakelijk is, dan wordt dat met u besproken. In de regel betreft het dan zeer kleine littekentjes, die later niet of nauwelijks zichtbaar zullen zijn.

Vaak is het noodzakelijk om tijdens dezelfde operatie het neustussenschot recht te zetten (septumcorrectie). Daarbij worden het kraakbeen en het bot van het neustussenschot vrijgelegd via een klein sneetje binnenin de neus. Hierna wordt het tussenschot rechtgezet, dat wil zeggen: uitstekende stukken worden verwijderd, kromme delen worden rechtgemaakt, etc. Het aldus herstelde neustussenschot wordt daarna tijdelijk op zijn plaats gehouden door in de neus ingebrachte tampons. Aan weerszijden wordt zo het tussenschot in de juiste positie gesteund, zodat slijmvlies, kraakbeen en bot weer aan elkaar kunnen groeien.

Wanneer aan het bot van het uitwendige van de neus is geopereerd, dan zal de neus bovendien worden vastgezet met pleisters met daaroverheen een kapje van gips, kunststof of metaal. De neustampons zullen na enkele dagen weer worden verwijderd. Het kapje moet tenminste een week op zijn plaats blijven om te zorgen dat de weefsels en de botstukken weer in de goede positie aan elkaar groeien.

Na de operatie

Na de operatie kan er wat zwelling en een blauwe verkleuring van de gezichtshuid en de oogleden optreden, vooral als er aan het uitwendige van de neus is geopereerd. Dit is het gevolg van kleine onderhuidse bloeduitstortingen en gewoonlijk verdwijnt dit binnen enkele dagen.

De pijn na de operatie is meestal gering en goed met pijnstillers te bestrijden. In de neus en omgeving kan een dof gevoel optreden, omdat kleine zenuwen zijn uitgeschakeld. Dit verdwijnt vanzelf; het normale gevoel komt binnen enkele maanden helemaal terug.

Het is verstandig om de eerste week na de operatie de neus niet te snuiten. Beter is het om de neus schoon te spoelen met zout water (één afgestreken theelepel zout op één glas lauw water). U kunt van uw arts instructie krijgen hoe u dit het beste kunt doen. Vooral wanneer ook het uitwendige van de neus geopereerd is, mag er gedurende enige weken geen druk of trek op de neus uitgeoefend worden; dus oppassen bij sport en geen balspelen doen.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle, Kampen en Heerde

Keel-, neus- en oorheelkunde
(038) 424 23 84 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Meppel en Steenwijk

Keel-, neus- en oorheelkunde
(0522) 23 32 48 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Bij het samenstellen van deze tekst is gebruikgemaakt van voorlichtingsmateriaal van de Nederlandse Vereniging voor Keel-, Neus- en Oorheelkunde.

14 januari 2019 / 6116

Voor specifieke vragen aan een afdeling, ga naar de contactpagina. U kunt ook kijken bij de meestgestelde vragen.