Contact
  1. 6182-Griepprik bij chemotherapie en doelgerichte therapie

Wanneer u chemotherapie en/ of doelgerichte therapie krijgt, heeft u mogelijk tijdelijk minder weerstand. Een besmetting met het griepvirus is dan extra zwaar. Daarom raden wij u aan om een griepprik te krijgen.

Wat is de griepprik?

De griepprik is een vaccinatie tegen griep. Vanaf ongeveer twee weken na het plaatsen van de griepprik biedt deze bescherming. De bescherming duurt vier tot zes maanden.

Kan ik na vaccinatie geen griep meer krijgen?

De griepprik verkleint de kans dat u griep krijgt wel, maar ondanks de prik kunt u helaas toch griep krijgen. Wanneer u toch griep krijgt, kan deze door de vaccinatie minder ernstig verlopen. De prik biedt alleen bescherming tegen de meeste echte griepvirussen. Er zijn geen extra risico’s aan de griepvaccinatie tijdens chemotherapie behandeling of doelgerichte therapie. De prik biedt geen bescherming tegen verkoudheidsvirussen of het coronavirus (Covid-19). Met betrekking tot het coronavirus raden wij u aan de adviezen van het RIVM te blijven volgen, ook als u gevaccineerd bent.

Wij geven u dit advies op basis van gegevens vanuit betrouwbare onderzoeken. Natuurlijk kunt u met deze informatie zelf een keuze maken.

Waar kan ik de griepprik krijgen?

U valt binnen een risicogroep en krijgt de griepprik gratis aangeboden. U kunt de griepprik halen bij uw huisarts. Maak hiervoor op tijd een afspraak. De griepprik is vanaf half oktober te krijgen.

Wat is het beste moment voor de griepprik?

Als het mogelijk is, haal dan de griepprik voordat uw behandeling start.

Wanneer u al gestart bent raden wij aan om de griepprik te krijgen zo kort mogelijk voor de start van een volgende chemotherapiebehandeling. Tijdens doelgerichte therapie (zoals bijvoorbeeld immunotherapie) kan u op elk moment tijdens de behandeling de griepprik krijgen.

Meer weten?

Heeft u nog vragen of wilt u meer informatie, bespreek deze dan met uw arts of regieverpleegkundige.

Laatst gewijzigd 30 november 2021 / 6182 / L

Gerelateerde folders