CT-scan met contrastmiddel voor bestraling CT-scan met contrastmiddel voor bestraling
- Isala
- Patiëntenfolders
- 6204-CT-scan met contrastmiddel voor bestraling
Als voorbereiding op de bestraling wil de radiotherapeut-oncoloog een CT-scan laten maken met jodiumhoudend contrastmiddel. De CT-scan is een röntgentoestel dat nauwkeurig de plaats van de tumor en organen in het lichaam in beeld kan brengen. Het contrastmiddel zorgt ervoor dat bepaalde structuren in het lichaam beter zichtbaar zijn. Het contrastmiddel wordt toegediend via de bloedbaan. De CT-scan wordt alleen voor plaatsbepaling en berekening van de bestraling gebruikt. U krijgt geen uitslag van deze scan.
Voorbereiding op de CT-scan
- Op de dagen rondom het onderzoek is het belangrijk ervoor te zorgen dat u voldoende vocht en zout binnenkrijgt. Daarom is het advies om op de dag vóór het onderzoek, op de dag van het onderzoek én op de dag na het onderzoek twee liter vocht en één kop bouillon te drinken. Met vocht wordt behalve water ook thee, koffie, vruchtensap en bijvoorbeeld limonade bedoeld.
- Op de dag van het onderzoek moet u vanaf twee uur vóór het onderzoek nuchter zijn. Dat betekent dat u niet eet en drinkt vanaf twee uur vóór de CT-scan.
- Tip: neem iets te eten en drinken mee voor als het onderzoek klaar is.
- Omdat u voor een onderzoek komt waarvoor u een contrastmiddel krijgt toegediend, raden wij u aan om niet zelf te rijden, maar vervoer te regelen.
- Wanneer u een inhalator thuis heeft (voor bijvoorbeeld astma) neemt u deze dan mee naar het onderzoek. Sommige mensen kunnen overgevoelig zijn voor het contrastmiddel. Dit kan zich onder andere uiten in klachten als benauwdheid. Gelukkig komt dit zelden voor.
Tijdens de CT-scan
U neemt plaats op de onderzoekstafel. De laboranten zorgen ervoor dat u in een stabiele houding komt te liggen. Bij elke bestraling komt u weer in deze houding te liggen.
Als u bestraald wordt in het hoofd- of halsgebied, wordt er een masker voor u gemaakt. Om uw houding vast te leggen, worden markeringen op uw lichaam of het masker gezet. Dankzij deze markeringen kunnen de laboranten u tijdens de bestraling in precies dezelfde houding neerleggen.
Vervolgens wordt het contrastmiddel via een infuusnaald in uw arm ingespoten. Daarna schuift de laborant u de CT scan in om de scan te maken. Van het contrastmiddel kunt u een warm gevoel krijgen of het gevoel te moeten plassen. Sommige mensen krijgen een andere smaak in de mond. Dit zijn normale reacties en deze trekken snel weer weg.
De laboranten houden u in de gaten door middel van een camera. Ook is een intercom aanwezig, waarmee u met de laboranten kan praten.
Na de CT-scan
- Als de scan klaar is blijft de infuusnaald nog 10 tot 15 minuten in de arm zitten. Dit gebeurt zodat we u bij een eventuele overgevoeligheidsreactie op het contrastmiddel, snel kunnen behandelen met medicijnen. Het kan zijn dat u verzocht wordt om nog even in de wachtkamer plaats te nemen. Na deze tijd zal de infuusnaald worden verwijderd. Daarna kunt u in principe weer naar huis.
- Na het onderzoek is het belangrijk dat u extra drinkt, dat wil zeggen: in ieder geval 2 liter. Op die manier verdwijnt het contrastmiddel weer snel uit uw lichaam.
- Mocht tijdens het onderzoek een overgevoeligheidsreactie zijn opgetreden, dan blijft u wat langer onder controle totdat u zich weer beter voelt.
- Bij een eventuele overgevoeligheidsreactie thuis kunt u contact opnemen met uw huisarts of met de afdeling Radiotherapie. Vermeldt u dan dat u een jodiumhoudend contrastmiddel heeft gekregen.
Contact
Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de afdeling waar u onder behandeling bent.
Zwolle
Radiotherapie
088 624 5 4 49 (bereikbaar op werkdagen van 8.00 tot 17.00 uur)
Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.