Contact
  1. 6207-Stereotactische bestraling van hersenmetastasen

Bij stereotactische radiotherapie wordt met een hoge bestralingsdosis een klein gebied in het lichaam bestraald. De voorbereiding op de bestraling en de bestraling zelf wordt met hoge precisie uitgevoerd. In deze folder leest u meer over stereotactische radiotherapie van uitzaaiingen in de hersenen.

Stereotactische radiotherapie wordt gegeven:

  • om de groei van een uitzaaiing te stoppen door tumorcellen te doden óf;
  • door hun groeivermogen af te remmen.

Bij stereotactische bestraling wordt een zo hoog mogelijke dosis straling per bestraling gegeven met zo min mogelijk risico voor omliggende gezonde weefsels zoals de oogzenuw of het binnenoor. Meestal vindt een éénmalige bestraling plaats, soms drie bestralingen binnen tien dagen. Hieronder leest u meer over de behandeling met stereotactische bestraling. Deze informatie is een aanvulling op de algemene pagina van het Radiotherapeutisch centrum Isala.

Voorbereiding

Om u voor te bereiden op de behandeling heeft u een gesprek met een voorlichtingslaborant. De laborant vertelt en toont u welke voorbereidingen nodig zijn en hoe een bestraling in zijn werk gaat. Tijdens dit gesprek is er genoeg tijd om al uw eventuele vragen over de behandeling te stellen.

Na dit gesprek wordt er een hulpmiddel gemaakt waarmee uw hoofd zo stil en stabiel mogelijk komt te liggen tijdens de behandeling. Als u uw eigen tanden en kiezen nog heeft, kan het zijn dat u een Bite-block krijgt. Dit is een techniek waarbij het gebit gebruikt wordt om het hoofd op de plek te houden.

Als u geen eigen tanden en kiezen heeft, wordt er een masker gemaakt. Dit masker van kunststof heeft uitsparingen voor neus en mond en wordt op een steun bevestigd. Op het masker worden lijnen aangetekend om het bestralingsgebied aan te geven.

CT-scan

Vervolgens wordt een CT-scan van uw hoofd gemaakt. Om het doelgebied zo nauwkeurig mogelijk te kunnen bepalen krijgt u een röntgencontrastmiddel toegediend.

Op de CT-beelden geeft de radiotherapeut het te bestralen gebied aan. Ook de gezonde weefsels die zoveel mogelijk gespaard moeten worden, geeft hij aan. Daarna wordt het bestralingsplan op een planningscomputer gemaakt. Dit duurt enkele dagen. Meestal zit er tussen de CT-scan en het begin van de bestraling een week de tijd om de bestraling te kunnen voorbereiden.

Bestraling

Onze afdeling heeft vier bestralingstoestellen: Linac 1, Linac 2, Linac 3 en Linac 4. Met deze toestellen kunnen de nieuwste technieken worden toegepast. Meestal wordt u bestraald op hetzelfde toestel, maar het kan voorkomen dat er gewisseld wordt tussen Linac 1 en 4 of Linac 2 en 3. Dit wordt op uw afsprakenbriefje vermeld.

Voor de dagelijkse bestralingen hoeft u zich niet eerst bij de balie te melden. U kunt uw afsprakenmapje in het bakje leggen van het toestel waarop u bestraald wordt en plaatsnemen in de wachtruimte. Via de laboranten krijgt u uw vervolgafspraken mee.

De bestraling vindt plaats met een bestralingsapparaat dat is uitgerust met een ingebouwde conebeam CT-scanner. Met deze scanner worden vlak voor de bestraling nogmaals uw ligging en de plaats van de uitzaaiing gecontroleerd. Op de internetpagina van de afdeling Radiotherapie staat meer informatie over stereotactische radiotherapie en deze conebeam CT-scanner.

Als er meer gebieden worden bestraald, worden er meer CT-scans gemaakt. Dat is nodig om de hoge nauwkeurigheid te kunnen waarborgen. Na het maken van de CT-scans vindt de bestraling plaats. De behandelingstijd per sessie bedraagt in totaal ongeveer twintig tot veertig minuten.

Let op
Het is belangrijk dat u na het maken van het masker geen grote veranderingen aan u kapsel doet, omdat hierdoor speling in het masker kan ontstaan. U kunt uw haren het best wassen met een milde shampoo, bijvoorbeeld babyshampoo.

Bijwerkingen

De meeste mensen hebben na stereotactische bestraling geen haaruitval. Wel kunt u last krijgen van oedeem (toename van vocht) in de hersenen ten gevolge van de bestraling. Hierdoor kunt u tijdelijke klachten hebben zoals hoofdpijn, misselijkheid en braken. Deze klachten zijn het gevolg van een verhoogde druk in het hoofd.

Ook uw oorspronkelijke neurologische klachten kunnen tijdens of na de behandeling tijdelijk toenemen. Deze bijwerkingen reageren goed op medicijnen, zoals corticosteroïden (bijvoorbeeld dexamethason). Uw arts kan deze medicijnen voorschrijven.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de afdeling Radiotherapie:

Zwolle

Radiotherapie
(038) 424 54 49 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

23 november 2018 / 6207

Voor specifieke vragen aan een afdeling, ga naar de contactpagina. U kunt ook kijken bij de meestgestelde vragen.