Contact
 1. 6208-Longfunctie: Immunotherapie bij hooikoorts (Allergovit)
Punt Coronavirus (COVID-19) Hier vindt u belangrijke informatie over uw afspraak, onderzoek of behandeling.

In overleg met uw arts is afgesproken dat u binnenkort start met een immunotherapie (desensibilisatiekuur) met graspollen bij hooikoorts. Deze behandeling bestaat uit zeven weken therapie met Allergovit. Dit betekent dat u in de periode voordat de hooikoortsklachten beginnen al behandeld wordt.

De behandeling bestaat uit zeven injecties met een oplopende hoeveelheid graspollenextract. De injecties worden met één interval van een tot twee weken toegediend. De zevende Allergovit injectie, dat is de hoogste dosering, moet in ieder geval voor de aanvang van het hooikoortsseizoen toegediend zijn. Als het nog enkele weken of maanden duurt vóór het hooikoortsseizoen begint, wordt u verder  behandeld met een maandelijkse onderhoudsdosering. Tijdens het hooikoortsseizoen wordt er niet behandeld met Allergovit.

Start behandeling

De uiterste aanvangstijd voor een behandeling met graspollen is maart.

Resultaat

Na het hooikoortsseizoen wordt het resultaat van de behandeling geëvalueerd. Het eerste jaar van de behandeling mag u verwachten dat u minder klachten tijdens het pollenseizoen heeft gehad en beter reageert op de geneesmiddelen die de klachten kunnen onderdrukken. U bent dus niet gelijk helemaal klachtenvrij, maar er moet wel een duidelijke verbetering zijn. Voor een optimaal effect en langetermijnresultaat herhaalt u jaarlijks deze behandeling gedurende drie tot vijf jaar. Het resultaat zal dan steeds beter worden. Uiteindelijk kunnen de hooikoortsklachten volledig verdwijnen of zijn ze aanzienlijk verminderd.

Let op
Als u zwanger bent, overleg dan met uw behandelend arts of de behandeling door kan gaan. Als u gevaccineerd moet worden voor iets anders, bijvoorbeeld griepvaccinatie, moet u dit melden.  

 Voorbereiding thuis

 • Op de dag van de injectie moet u zware inspanning (zoals sporten), zonnen, bezoek aan de zonnebank/sauna of hete douches vermijden. Gebruik tenminste twaalf uur geen zware maaltijden en alcohol.
 • Als u op de dag van de injectie allergische klachten of een infectie heeft dient de injectie te worden uitgesteld tot minimaal een week na normalisering van de toestand. Overlegt u dit wel eerst met de arts.
 • Als u koorts heeft (temperatuur hoger dan 38,5 graden), moet de injectie minimaal 24 uur nadat u geheel hersteld bent toegediend worden. Wilt u in dat geval contact opnemen met de afdeling Longfunctie en een nieuwe afspraak maken?
 • Als uw behandelend arts het nodig vindt dat u een medicijn gebruikt die de allergische reactie verminderd (Zyrtec of Xyzal), moet u dit medicijn een half uur vóór elke polikliniekafspraak innemen.
 • Neem uw identiteitsbewijs (ID, paspoort of rijbewijs) mee naar de behandeling.

Behandeling

Een longfunctieanalist neemt u met meerdere patiënten mee naar een voorbereidingsruimte van de behandelkamer. In de behandelkamer geeft de analist u een injectie met graspollenextract in uw arm of been. Aansluitend gaat u terug naar de wachtruimte waar u een half uur moet wachten. Gedurende deze tijd mag u niet zonder overleg naar het toilet gaan en de polikliniek niet verlaten. Als zich tijdens dit half uur geen bijzonderheden hebben voorgedaan, mag u weer naar huis. 

Informeer de longfunctieanalist vóór toediening van een injectie over uw conditie. Informeer de longfunctieanalist hoe de vorige injectie is verdragen.

Injectieschema immunotherapie bij hooikoorts (Allergovit)

 

 Tabel bij folder Immunotherapie bij hooikoorts 
Instelkuur Dosis
Flesje A  
1e injectie week 1 0,1 ml
​week 2 ​0,2 ml
​Week 3 ​0,4 ml
​Week 4 ​0,8 ml
​Flesje B
​Week 5 ​0,15 ml
​Week 6 0,3 ml
​Week 7 ​0,6 ml
​Optie:
​Na 2 weken ​0,6 ml
​Na 4 weken ​0,6 ml

Nazorg

 • Na de injectie kan er vermoeidheid optreden. Daarom raden wij u aan voorzichtig te zijn bij de besturing van motorvoertuigen en de bediening van machines.
 • Als u weer thuis bent, moet u opletten of er algemene of plaatselijke reacties optreden, en in welke mate. Wilt u dit melden bij uw volgende bezoek?
 • Bij heftige reacties moet u direct uw huisarts of behandelend arts bellen.

Praktische tips bij hooikoorts

 • Houd rekening met de hooikoortsberichten op radio, televisie, teletekst en internet.
 • Vermijd buitenactiviteiten zoveel mogelijk wanneer de pollentellingen erg hoog zijn.
 • Verwijder bomen als berk, els en hazelaar uit uw tuin; bescherm uw ogen met een (zonne)bril.
 • Houd bij droog weer de ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten. Lucht uw huis, indien nodig, vroeg in de morgen of laat in de avond wanneer de hoeveelheid pollen in de lucht lager is.
 • Houd in de auto de ramen en luchttoevoer van buiten gesloten. Overweeg de aanschaf van een pollenfilter.
 • Droog uw wasgoed tijdens het pollenseizoen binnen of gebruik een droger.
 • Vermijd roken of 'meeroken' en het inademen van prikkelende stoffen zoals de geur van lijm, verf, reinigingsmiddelen of parfum omdat dit de hooikoortsklachten kan verergeren.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de afdeling waar u onder behandeling bent.

Zwolle

Longgeneeskunde
(038) 424 24 56 (bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

23 november 2018 / 6208

Gerelateerde folders